Bugalon, - wielkie dzięki za ten schemat. To są dokładnie te same kolory, które namierzyłem miernikiem (tzn. są drobne różnice w kolorach, ale połączenia się zgadzają).
zjawasg, udało mi się w końcu porobić zdjęcia. tylko się nie przeraźcie, sprzedający ten silnik z wiązką się nie patyczkował. Trochę mu się spieszyło. Sami zobaczycie, dlaczego tak mówię
Ale najpierw tak. Wtyczki z oznaczeniami, jakie sobie przyjąłem tymczasowo:
wtyczka 41 (jak sądzę, wycieraczki)
numer pinu - kolor kabla
1 - zielono/zolty
2 - zielono/czarny
3 - brazowo/zolty
4 - zielony
5 - czarno/szary
wtyczka 42
1 - brazowo/bialy
2 - pusty
3 - czarny
4 - czerwono/zolty
5 - pusty
6 - brazowo/bialy
7 - czerwono/bialy
8 - pusty
9 - czarno/zolty
10 - pusty
11 - czerwono/czarny
12 - pusty
wtyczka 43
1 - pusty
2 - czerwono/czarny
3 - brazowy
4 - pusty
5 - czarno/czerwony
6 - pusty
7 - pusty
8 - czarno/niebieski
wtyczka 44
1 - bialo/czerwony
2 - zielono/czarny
3 - pusty
4 - zolto/czerwony
5-8 - puste
9 - zolty
10 - pusty
11 - pusty
12 - niebiesko/czarny
- pin 1 z wtyczki 2 idzie razem z pinem 1 z wtyczki nr 4 (i są ucięte na końcu w miejscu, gdzie pewnie powinna być wtyczka)
- pin 3 z wtyczki 2 (czarny) idzie razem z biało-czerwonym (wychodzi czarny z wtyczki panelu, potem magicznie zmienia się na fioletowo-niebieski i oba są ucięte przed cewką, przy czym biało-czerwony jest połączony z pojedynczym wtykiem płaskim kończącym się przed cewką)
- piny 5 i 8 z wtyczki 3 ida razem i kończą się uciętym kablem (znowu - zamiast jakąś wtyczką pewnie)
Wszystkie wtyczki po stronie panelu (tutaj chciałbym poprosić o wyjaśnienie do czego te dodatkowe wtyczki - żółta i czerwona. według moich pomiarów żółta idzie do wtryskiwaczy po stronie ECU a brązowa do czujnika temperatury cieczy i na PIN 3 wtyczki 43):
No i teraz. Pocięte wtyczki, zostały same kabelki (nie wiem, ile kabla zostało ucięte

):
I lekkie oddalenie dla jasności:
No i rozmieszczenie tych uciętych kabli:
Jest jeszcze sprawa czerwono - zielonego kabla, który ucięty nie dochodzi do bezpieczników/przekaźników (widać go na zdjęciu "Wszystkie wtyczki po stronie panelu...", które jest powyżej, oznaczyłem go żółtą naklejką, zaraz przy gumie izolacyjnej):
I na koniec, jeśli tego jest mało, dwa pytania:
1. Czy schodzące się dwa kable przy zaworze stabilizacji biegu jałowego i wtryskiwaczach są jakimś uziemieniem?
2. Czy kabel oklejony niebieską taśmą izolacyjną też idzie do cewki?
No, to chyba na dzisiaj koniec, będę bardzo wdzięczny za każdą możliwą pomoc. Jutro wybieram się na szrot poszukać drugiej wiązki, żeby wtyczki pozakładać w miejsce uciętych kabli, tylko powiedzcie jakie gdzie
Pozdrawiam
Smirk
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/228669.html][img]http://images.spritmonitor.de/228669_3.png[/img][/url]