Czy to łożyska ? Proszę o potwierdzenie diagnozy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adams111
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Czy to łożyska ? Proszę o potwierdzenie diagnozy

Post autor: adams111 » pn lip 21, 2008 20:18

Witam.
W moim mk3 mam następujące "akcje"; otóż jadąc ok 60 km/h słychać lekkie buczenie, które ze wzrostem prędkości narasta, ok 110 km/m wchodzi w jakiś rezonans że w kabinie ciężko prowadzić rozmowę, czuć drgania (nie na kierownicy). Ciszej robi się tak przy 130, wtedy tylko powietrze i silnik. Jak wrzucam luz to nic się nie zmienia.
Ciszej robi się jedynie przy ostrym skręcie w lewo, jeśli w prawo to nasila się. Dodam że mam letnie roczne oponki dębicy, wszystko wyważone itd, nie występował ten problem poprzedniego lata.
Po przeczytaniu kilkunastu podobnych postów podejrzewam łożyska w szczególności przednie.
Trudno stwierdzić mi grzanie kół bo w trasach często hamuję i wiadomo że musi być gorąco.
Wstępnie stwierdzam że to nie skrzynia ale kto tam ją wie, czy może to być też półoś ?
Jaki jest koszt porządnych łożysk, jaki półosi ??
Czekam na posty

Pozdrowionka !!

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn lip 21, 2008 21:53

To na pewno będą łożyska
Najlepiej wymianiać parami, przednie tylne.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn lip 21, 2008 22:03

prezesso pisze:To na pewno będą łożyska
nic ując nic dodać :bigok:
Jaki jest koszt porządnych łożysk, jaki półosi ??
w garnicach 80 zł za SKF i takie polecam lub nieco tańszae Febi równiez godne polecenia
jesli chodzi o półoskę sprawdz ( masę wyrównoważającą ) cięzarki na półośce czy nie jest lużna

adams111
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: adams111 » pn lip 21, 2008 22:08

w sobotę się okaże, mam umówioną wizytę. dla poprawnych diagnostów rozdam punkciki ;)

[ Dodano: 26 Lip 2008 22:01 ]
Prezesso i dziejo punkciki dla Was !!! Faktycznie padło lewe tylne łożysko. Do tego mój mechaniór naprawił telepiący trzpień napinacza alternatora, i potłukł kata na moich oczach !! Katalizator był strasznie zapchany. Teraz autko chodzi znów idealnie, w środku cichutko.
A propos łożysk to ciekawe ile mój golfik ma przebiegu skoro łożysko padło, zakładam że było oryginalne chociaż nie widziałem starego. Mój przebieg to 250.000 km i w niego wierzę chociaż kto wie co się działo w tym gnieźnieńskim komisie :)).
pozdrowionka !!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”