Zabezpiecznie powłoki lakierniczej.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- kamska
- Użytkownik
- Auto: Skoda Karoq Sportline FL 2.0 TDI, Suzuki Bandit 650N, Renault Premium 270dci, Kangoo 1,5 DCI
Zabezpiecznie powłoki lakierniczej.
Witam,
Dziś podczas mycia mojej furmanki zauwazyłem na tylnej klapie oraz na bokach ( progi i drzwi do połowy) pełno milimetrowych kropeczek w kolorze rdzy. Poczatkowo starsznie sie przerazilem, bo przypuszczełm, ze to ruda.
Naszczescie po dluzszych ogledzinach, te plamki "rdzy" dostrzeglem tez na zderzaku i innych plastikowych elementach. A przeciez plastik nie moze rdzewieć, wiec skad te plamy???Nie moge tego domyć miekka gabka....
Moje pytania to:
- cóż to za plamy przypominajace rdze?
- w jaki spoób to zmyc nie niszcząc lakieru?
- czy istnieje jakis dobry srodek aby zabezpieczyc lakier, taki aby nie robił plam po deszczy. Moze jakis wosk? itp.????
Moje auto to golf z 02r. w problematycznym kolorze- jasny, srebrny metalic.
pozdrawiam
Kamil
Dziś podczas mycia mojej furmanki zauwazyłem na tylnej klapie oraz na bokach ( progi i drzwi do połowy) pełno milimetrowych kropeczek w kolorze rdzy. Poczatkowo starsznie sie przerazilem, bo przypuszczełm, ze to ruda.
Naszczescie po dluzszych ogledzinach, te plamki "rdzy" dostrzeglem tez na zderzaku i innych plastikowych elementach. A przeciez plastik nie moze rdzewieć, wiec skad te plamy???Nie moge tego domyć miekka gabka....
Moje pytania to:
- w jaki spoób to zmyc nie niszcząc lakieru?
- czy istnieje jakis dobry srodek aby zabezpieczyc lakier, taki aby nie robił plam po deszczy. Moze jakis wosk? itp.????
Moje auto to golf z 02r. w problematycznym kolorze- jasny, srebrny metalic.
pozdrawiam
Kamil
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a nie stawiasz auta koło czegoć co by mogło takie efekt dawać ??kamska pisze:- cóż to za plamy przypominajace rdze?
spróbować przepolerować autko na początek jakąś lekko ścierną pastą )kamska pisze:- w jaki spoób to zmyc nie niszcząc lakieru?
sam sobie odpowiedziałeś wosk lub szampon z woskiem gdzieś jest temat o myciu samochodu tam zobacz moze coś ciekaweg ktoś napisał.kamska pisze:czy istnieje jakis dobry srodek aby zabezpieczyc lakier, taki aby nie robił plam po deszczy. Moze jakis wosk? itp.????
- kamska
- Użytkownik
- Auto: Skoda Karoq Sportline FL 2.0 TDI, Suzuki Bandit 650N, Renault Premium 270dci, Kangoo 1,5 DCI
No własnie stawiam autko pod drzewkiem. Jednak gdy to drzewo bylo przyczyna to problem miałbym na dachu i mascie. A mam go na tylnej klapie oraz na calej lini auta do polowy drzwi. Wszystko wskazywałoby na to, ze to cos pochodzi od nawierzchni. Tylko coż to moze byc???To_mas pisze:
kamska napisał/a:
a nie stawiasz auta koło czegoć co by mogło takie efekt dawać ??
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Re: Zabezpiecznie powłoki lakierniczej.
W zależności na ile toto wżarło się w lakier bezbarwny próbowałbym usunąć to pastą lekko ścierną np.kamska pisze: - w jaki spoób to zmyc nie niszcząc lakieru?
http://allegro.pl/item390303078_farecla ... atis_.html
Jest średniej jakości pasta lekko ścierna, ale uwaga na nielakierowane plastiki i gumę, bardzo ciężko z nich schodzi.
Przed polerką umyj dokładnie polerowane elementy, poleruj miękką szmatką najlepiej z mikrowłókna. (koszt z 5-7zł).
Nie polecam tempo i innych psełdo past lekko ściernych.
Po polerce należy zabezpieczyć lakier woskiem. Polecam produkt ze stacji schell pucha 0,5kg (koszt 20zł), jest to jeden z ostatnich prawdziwych wosków na rynku.
nakładasz na auto czekasz aż lekko podeschnie i polerujesz. Nie dawaj mu przeschnąć bo później ciężko go rozpolerować.
Nie ma skutecznego środka by nie pojawiały się plamy po deszczu. Te plamy to wyschnięta woda zmieszana z kurzem. Na pewno można zmniejszyć ich ilość stosując wspomniany wyżej wosk.
Acha mała uwaga na ptasie odchody zawierają amoniak, który zostawia plamy na lakierze.
Dlatego jak zauważysz markery pozostawione przez ptaszki odrazy je zmywaj.
Powodzenia
- kamska
- Użytkownik
Te brzydkie plamy/wżery zostały usuniete na myjni recznej. Maja tam spechalne chemikalina rozpuszczajace wszelkie zanieczyszcznie.
Zapowiadalo sie bradzo czarno, a jednak obylo sie bez pas polerujacych itd....
Tylko na poczatku dalem troche dupy- probujac usunac te plamy potarlem szorstka powierzchcnia gombki- zniszczylem polysk w tym miejscy ( jest to obszar 1x1cm). Czy jest takis złoty srodek, ktory przywroci połysk???
pozdrawiam
Kamil
Tylko na poczatku dalem troche dupy- probujac usunac te plamy potarlem szorstka powierzchcnia gombki- zniszczylem polysk w tym miejscy ( jest to obszar 1x1cm). Czy jest takis złoty srodek, ktory przywroci połysk???
pozdrawiam
Kamil
Ostatnio zmieniony ndz sie 03, 2008 18:24 przez kamska, łącznie zmieniany 1 raz.
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia
Niestety w tym wypadku nie obędzie się bez pasty polerskiej.kamska pisze:
pozdrawiam
Kamil