Polaczenie radia niefabrycznego z antena

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Polaczenie radia niefabrycznego z antena

Post autor: Tical » śr lip 09, 2008 12:59

Witam

Poczytalem troche o antenach w naszych golfikach i szczerze powiem, ze nawet nie wiedzialem, ze montujac niefabryczne radio potrzebny jest separator - click -, by podac zasilanie na antene, gdzie fabryczne radio ma to urzadzenie w sobie.
Podejrzewam, ze dlatego kiepsko mi graja stacje radiowe nawet te z dobrym zasiegiem.
Teraz moje pytanie.
U mnie w golfiku (zapewne nie tylko w moim) pod kierownica lacza sie 2 przewody, gdzie drugi, ten krotszy, idzie do radia bezposrednio i w niego wtykam antene.
Jednak urwala mi sie wtyczka na koncu przewodu (w strone radia) i niestety zlutowalem przewody, zaizolowalem, ale radio gra jeszcze gorze...
Skad moge wziac taki przewod oraz czy musze lub czy moge zamiast niego dac ten separator by poprawic jakosc odbieranych stacji?

Pozdrawiam
Tical
Ostatnio zmieniony śr lip 09, 2008 13:33 przez Tical, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
slimak20
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: slimak20 » śr lip 09, 2008 13:31

masz zamontowane nie fabryczne jak rozumiem niestety jesli pojawily sie klopoty lub szumy to zle zlutowałes koncowke (antenowy kabel jest ekranowany) ten separator ktory podales jest zwykla przejsciotka antenowa z oryginalnego wtyku vw na olec antenowy.mozesz kupic bolec i zalozyc go na kabel i wtedy nie musisz stosowac zadenj przejsciowki ale mozesz tez wlutoc oryginalny Vw koncowke i zalozyc na nia separator!to zalzy iwylacznie od ciebie.

VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » śr lip 09, 2008 13:34

Wiem, ze ten przewod jest ekranowany, ale lutowanie nie jest mi obce, wiec polaczenie jest wykonane bardzo dobrze, no niestety bez ekranu a jedynie sporo tasmy izolacyjnej i termokurczka...
Czyli ten separator to jest jedna wielka sciema??
Radio mam Pioneera.

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » śr lip 09, 2008 15:42

Ten separator to nie jest ściema. W fabrycznej antenie dachowej napięcie na wzmacniacz sygnału nie jest doprowadzone osobnym przewodem, tylko bodajże środkową żyłą przewodu antenowego. Fabryczne radio zaś podaje to napięcie na środkową żyłę. Niefabryczne radio zaś tego nie robi, stąd potrzebny jest separator najlepiej z przejściówką na takie złącze jakie masz przy radiu (podejrzewam, że to będzie przejściówka ISO na DIN). Mowa oczywiście o antenie dachowej. Jeżeli jest antena błotnikowa to nie ma tematu, bo nie ma ona wzmacniacza.
Czyli w zależności od złącza:

- jeżeli masz przy radiu złącze DIN to taki separator:

Obrazek

- jeżeli masz przy radiu złącze ISO to taki separator:

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr lip 09, 2008 15:55 przez Bednarus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » śr lip 09, 2008 18:42

Dzieki Bednarus za informacje, u mnie w moim Pionku bede potrzebowal opcje 1.
Czyli po zalozeniu tego urzadzonka odbior stacji radiowych powinien sie poprawic znaczoco?
A co z tym przewodem, ktory sie laczy z innym pod kierownica? Jest to zwykla przedluzka czy co? Moge ten fragment przewodu zastapic tym separatorem i nic zlego sie nie stanie?

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » czw lip 10, 2008 08:22

Tak, jest to tylko przedłużka. Separatorem raczej nie zastąpisz, bo wydaje mi się, że jest za krótki. Najlepiej nic nie kombinuj. Poszukaj sobie tego przewodu i wymień. Potem tylko wciśniesz złączkę antenową na separator, a ten do radia.

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » czw lip 10, 2008 08:53

Tylko, ze nie moge za bardzo znalezc tego przewodu na Allegro nawet...po szrotach nie jezdzilem ...
Faktycznie przewod od separatora moze nie byc wystarczajaco dlugi aby siegnal do radia....
No dobra, czyli musze znalezc sobie ten przewod i w niego wepne separator i bedzie git...
Dzieki za pomoc.

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » czw lip 10, 2008 10:05

Cześć
Mam ten sam problem z Pioneerkiem, jeśli uda Ci się założyć separator to napisz jak radio działa.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » czw lip 10, 2008 11:47

Najpierw musze znalezc ten przewod, ta przedluzke, musze jeszcze raz zobaczyc jaka ona ma wtyke, bo narazie nigdzie tego nie widze w sieci.
Jak znajde i uda mi sie zalozyc separator, to napisze o efektach.

Swoja droga kompletnie bezsensowne rozwiazanie z ta przedluzka, nie mogli dac 0,5m wiecej przewodu?? Przeciez kazde dodatkowe zlacza to straty sygnalu :(
Kompletny bezsens.

[ Dodano: Czw Lip 24, 2008 22:45 ]
Moj problem z odbiorem stacji radiowych juz rozwiazalem.
Zaczne od tego, ze zmienilem radio, ale to nie z powodu kiepskiego odbioru radia oczywiscie, po prostu juz mi sie znudzilo i kupilem sobie Clarion DXZ378RMP.
Do rzeczy.
Tamten przewod do radia, ktory opisywalem, laczacy sie pod kierownica naprawilem, kupilem sobie zwykla wtyczke WTYK, zalutowalem elegancko, do tego przejsciowke do podlaczenia separatora PRZEJSCIOWKA, nastepnie kupilem ten separator SEPARATOR i z niego wtyczka do radia i moge powiedziec smialo, ze efekt jest bardzo zadowalajacy i natychmiast uslyszalem roznice!
Radio duzo ladniej gra, stacji nie zrywa, nawet jak bawie sie wyszukiwaniem najsilniejszych stacji to znajduje wszystkie glowne, tj RMF, Zet, Gdansk, Plus, Trojka, Dwojka, dalej juz nie szukalem, ale recznie poustawialem stacje, ktore bez separatora ledwo szumialy a teraz czasem zerwie, zaszumi :)
Co do podlaczenia to przewod od separatora podlaczylem do niebieskiego przewodu w kostce, na ktorym pojawia sie +12V po wlaczeniu radia (upewnilem sie miernikiem).
Teraz jest elegancko :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”