Witam
Panowie potrzebna szybka decyzja. Jest problem z Golfem 3 1.6 ABU mojego brata, czasem ciężko wchodzi pierwszy bieg i wsteczny, słychać też czasem podczas wrzucania wstecznego zgrzyt. Przy ruszaniu na pierwszym biegu, nawet przy delikatnym puszczaniu sprzęgła w pewnym momencie czuć na pedale lekkie uderzenie i samochód szybko rusza. Na drugim biegu jest chyba podobnie, ale jest to o wiele mniej wyczuwalne. Przy reszcie biegów nie czuć tego, ale może to ze względu na obciążenia, czym mniejszy bieg większe obciążenie. Jak stoję na skrzyżowaniu i nie mogę wrzucić pierwszego biegu pomaga lekki podniesienie obrotów, wtedy bieg wchodzi łatwiej. Pytanie brzmi czy sprzęgło do wymiany czy coś do regulacji, czy może linka samoregulująca od sprzęgła się skończyła. Przy wrzucaniu biegu sprzęgło trzeba wcisnąć do oporu.
pzdr
Koniec sprzęgła?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
No właśnie, bo oprócz 1 i R to biegi wchodzą płynnie i w porównaniu z innym Golfem z takim samym silnikiem to obroty są takie samy przy poszczególnych prędkościach, więc sprzęgło się nie ślizga. Poczekam jeszcze na opinie innych, ale mam nadzieje, że masz racje bo szybciej się linkę wymienia niż całe sprzęgło
pzdr
pzdr
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0
Hmm no i po problemie, tzn. tak... mechanior który robił rozrząd nie zakrył korka od skrzyni w którym sprawdza się pozycje wału, nad otwartym korkiem delikatnie pękła obudowa termostatu i płyn kapał przez korek do środka. Nie wiem czy w ogóle jedno z drugim miało coś wspólnego, bo nie wiem czy jeśli coś wpadnie w ten otwór ma jakiś wpływ na sprzęgło, ale jak wymieniłem obudowę i zakryłem korek problemy ze sprzęgłem znikły. Ogólnie ja biegi wrzucam bardzo delikatnie i może wszystko odżyło, ale teraz znowu autem jeździ brat i ojciec, więc pewnie problem szybko powróci
poczekamy, zobaczymy.
pzdr
pzdr
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0