Witam. Po 20kkm od wymiany rozrzadu padł naoinacz tzn. nie naciągał paska jak trzeba. Dwa tygodnie temu mechanik wymienił mi go na nowy lecz w sobotę miałem przykrą niespodziankę na trasie śruba napinacza została wyrwana z gwintu w korpusie silnika a co z tym idzie poszły wszystkie zawory.
Dzisiaj jak byłem u mechanika powiedział że przegwintują otwór z 8 na 10 i wkręcą śrubę dodatkowo smarując jakimś specjalnym klejem żeby już nie puściło a napinacz bendzie przykręcany nakrętką z drugiej strony. Co o tym myślicie bo według niego nie ma innej rady gdyż silniki 1.4 16v sa aluminiowe. Jaki morze być koszt tej naprawy razem z zaworami bo on narazie mi nic nie powiedział a nie wiem na ile mam się szykować. Jedyna pociecha w tym że auto już jest robione.
szczelił napinacz rozrządu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
krzysiek2008
- Mały gagatek

-
greg
obie roboty były wykonane u tego samego mechanika? jak tak to po odbiorze auta śmignij do innego mechanika i niech ci sprawdzi - bo mi się to coś nie podobakrzysiek2008 pisze:Po 20kkm od wymiany rozrzadu padł naoinacz tzn. nie naciągał paska jak trzeba. Dwa tygodnie temu mechanik wymienił mi go na nowy lecz w sobotę miałem przykrą niespodziankę na trasie śruba napinacza została wyrwana z gwintu w korpusie silnika a co z tym idzie poszły wszystkie zawory.
-
krzysiek2008
- Mały gagatek

- Paweł Marek
- V.I.P.

o ile silnik nie został jeszcze rozebrany to nie mozesz być pewien ile zaworó i czy tylko zawory sie pogięły, spartolić się może znacznie wiecej. Przed oddaniem auta trzeba było się z gościem ugadać, bo na dobra sprawę powinien naprawę wykonać za darmo (jego wina) a koszty mogą być od kilku stów do powiedzmy 3 tysięcykrzysiek2008 pisze:na ile mam się szykować
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
krzysiek2008
- Mały gagatek

silnik już jest rozebrany głowica leży na stole. Jutro mają kupić zawory bo te widziałem i sa pokrzywione pozatym jes wszystko ok. tłokom też nic nie ma.
[ Dodano: 01 Lip 2008 01:57 ]
Witam ponownie.
Piszę bo może kogoś interesować koszt naprawy silnika po zerwanym napinaczu rozrządu.
Dzisiaj odebrałem autko od mechanika , wymienione zostały wszystkie zawory,uszczelka pod głowica,napinacz,pasek rozrządu oraz olej bo przy ściągniętej głowicy zawsze coś się dostanie do oleju tak bynajmniej twierdzi mechanik.
Koszt tej naprawy wyniósł mnie 1.600zł. Nie wiem czy to dużo czy mało jak na taką awarię dla mnie przynajmniej był to spory wydatek który nie powinien mieć miejsca gdyż mechanik powiedział że mogę jezdzić na krótkich trasach dopóki nie weżmie go na warsztat a teraz twierdzi że nie mógł tego przewidzieć że napinacz się wygnie i zerwie gwint w silniku. Tak więc płaciłem i robociznę i części.
[ Dodano: 01 Lip 2008 01:57 ]
Witam ponownie.
Piszę bo może kogoś interesować koszt naprawy silnika po zerwanym napinaczu rozrządu.
Dzisiaj odebrałem autko od mechanika , wymienione zostały wszystkie zawory,uszczelka pod głowica,napinacz,pasek rozrządu oraz olej bo przy ściągniętej głowicy zawsze coś się dostanie do oleju tak bynajmniej twierdzi mechanik.
Koszt tej naprawy wyniósł mnie 1.600zł. Nie wiem czy to dużo czy mało jak na taką awarię dla mnie przynajmniej był to spory wydatek który nie powinien mieć miejsca gdyż mechanik powiedział że mogę jezdzić na krótkich trasach dopóki nie weżmie go na warsztat a teraz twierdzi że nie mógł tego przewidzieć że napinacz się wygnie i zerwie gwint w silniku. Tak więc płaciłem i robociznę i części.