1.9TDI AJM - pierwsze trzy biegi wchodzą ze zgrzytem i haczą

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
SpeedMan
Nowicjusz
Nowicjusz

1.9TDI AJM - pierwsze trzy biegi wchodzą ze zgrzytem i haczą

Post autor: SpeedMan » wt cze 24, 2008 12:13

Jestem posiadaczem VW Bory 1.9TDI z silnikiem AJM.
Mój problem to skrzynia biegów. Głównie chodzi o to, że skrzynia biegów przy zmianie przełożeń bardzo głośno pracuje, szczególnie pierwsze trzy biegi. Przy redukcji np. z 4 na 3 zdarza sie też, że 3 haczy i wchodzi z małym zgrzytnięciem.
Ogólnie skrzynia działa i wszystkie biegi wchodzą, ale pracuje głośno i czasami zgrzytnie lub zahaczy...
Co może być przyczyna??

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » wt cze 24, 2008 12:24

Możliwe że docisk sprzęgła się kończy i źle wyspżęgla

Awatar użytkownika
Forest89
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Forest89 » wt cze 24, 2008 12:39

U mnie jest tak samo, też mam silnik AJM tyle, że w Golfie. Generalnie nauczyłem się już tak wrzucać biegi, że nie chrubocze ale problem jest nadal, dlatego dołączam się do pytania autora. Co jest nie tak?

esenpe
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: esenpe » wt cze 24, 2008 23:14

Przyczyn moze byc kilka:

1) łozysko z wysprzeglikiem
2) niski poziom plynu hamulcowego
3) sprzeglo
4) tloczek sprzegla przy pedale
5) samochod mogl miec wyjeta skrzynie i po wlozeniu zle byly ustawione ciegna
6) archiwum x :P

pozdr.

Tylko PD, zadnych traktorow ;-)

Awatar użytkownika
SpeedMan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SpeedMan » śr cze 25, 2008 21:33

Dziś zauważyłem jeszcze jedną przypadłość która być może też jest związana ze skrzyniąbiegów. Mianowicie np. na 5 biegu jadąc 100km/h puszczam noge z gazu, a za chwile energicznie dodaję gazu i w tym momenci słychać stuknięcie, tak jak by coś było poluzowane...
Czy to może mieć związek ze skrzynia, a jeśli tak to co to może być??

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » śr cze 25, 2008 23:39

A ile ta fura ma przelatane. Jakieś historie z przeszłości. Twój ostatni post wskazywał by na mechanizm różnicowy ???? co prawdopodobnie zakończy się wymianą skrzyni ... miałem tak u siebie dlatego taki wniosek...

Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.

Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.

Awatar użytkownika
SpeedMan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SpeedMan » czw cze 26, 2008 08:40

oryginalny przebieg to 179 tys. km

Awatar użytkownika
PAKoRKS
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PAKoRKS » czw cze 26, 2008 09:40

Dziś z tej samej przyczyny dałem do mechanika swojego MK4. 1 bieg wskakuje z wielkim trudem . 5 bieg wskoczy i zaraz wyskakuje albo wogole nie załapuje( tzn. jak by jechał na luzie , bo ja mu w gaz a on wyje przeraźliwie ). Wstępna diagnoza to nawet wymiana skrzyni biegów :/ co mi się nie widzi .
Ostatnio zmieniony czw cze 26, 2008 09:41 przez PAKoRKS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » czw cze 26, 2008 11:11

SpeedMan pisze:oryginalny przebieg to 179 tys. km
Jeśli ten przebieg jest oryginalny a ktoś troche poszalał to może to być mechanizm róznicowy. To niestety bolączka większości skrzyń biegów ... słabe mechanizmy różnicowe i obudowy skrzyń biegów. Niestety jak wyciągniesz skrzynie żeby w niej podłubać (a radził bym to zrobić zanim się całkiem rozsypie bo może da się coś uratować) to bedziesz musiał wymienić od razu sprzęgło żeby nie płacić dwa razy za tą samą robotę. U mnie skrzynia padła przy 130 tysiącach zakładając że ksiązka serwisowa i licznik mówią prawdę... PZDR MM
Ostatnio zmieniony czw cze 26, 2008 11:12 przez Maćko1979, łącznie zmieniany 1 raz.

Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.

Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.

Awatar użytkownika
PAKoRKS
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PAKoRKS » czw cze 26, 2008 11:43

No i sie sprawdzilo. Skrzynia biegów do wymiany :( *#cenzura#* stwory pospawały 5 bieg i pusciły w sprzedaż :/ Czeka mnie bezsensowny i niepotrzebny wydatek ok. 1000 zl :/

Awatar użytkownika
Forest89
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Forest89 » czw cze 26, 2008 12:16

Mam nadzieje, że moja skrzynia jeszcze zrobi parę kilometrów... Troszkę chrubocze ale myslę, że coś tam trzeba wyregulować albo coś, ogólnie skrzynia ładnie chodzi, dobrze wchodzą biegu, bez problemu.

esenpe
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: esenpe » czw cze 26, 2008 22:29

SpeedMan pisze:Dziś zauważyłem jeszcze jedną przypadłość która być może też jest związana ze skrzyniąbiegów. Mianowicie np. na 5 biegu jadąc 100km/h puszczam noge z gazu, a za chwile energicznie dodaję gazu i w tym momenci słychać stuknięcie, tak jak by coś było poluzowane...
Czy to może mieć związek ze skrzynia, a jeśli tak to co to może być??
Na moj gust to mocowanie silnika do karoserii sie wyrobilo na sruach, przerabialem to..

Tylko PD, zadnych traktorow ;-)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”