Problem z akumulatorem, czyżby brak ładowania?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Problem z akumulatorem, czyżby brak ładowania?

Post autor: Kowal_ » sob cze 21, 2008 11:12

Hej.

Ostatnio się trochę zdziwiłem bo robiłem coś w garażu włączyłem muzykę z auta i tak słuchałem może z godzinkę po czym chciałem jechać autem i jakie było moje zdziwienie kiedy rozrusznik nie dał rady nawet zakręcić. (a wcześniej po 3h się zdarzało i wszystko ok..)

Co bardzo ważne - miałem pod ręką auto służbowe - no to kable i podłączamy. Dałem mu z 3 minuty się podładować i jakie moje zdziwienie było kiedy rozrusznik nie kręcił...

Wziąłem akumulator, podłączyłem pod prostownik i ładowałem 12h.
Dzisiaj go włożyłem do samochodu, odpaliłem i tak zostawiłem żeby sobie trochę pochodził. Później zgasiłem i odpaliłem i tak parę razy, kręcił bardzo żwawo po czym przy którymś odpaleniu pojawił się problem i było słychać charakterystyczny "strzał" (zapewne elektromagnes z rozrusznika) ale zakręcić już nie dał rady. Kilka prób, ale bez efektu, akumulator wyczerpany.. centralny powoli zamyka, kontrolki przygaszają, radio się włącza i wyłącza.

Pierwsze co mi na myśl przyszło to brak ładowania. Jednak kontrolka od ładowania na desce się nie świeciła podczas pracy silnika.
Niestety na dzisiaj nie jestem w stanie sprawdzić napięcia ładowania - wychodze za godzinkę do pracy, a miernik muszę pożyczyć bo mój rozwaliłem.

Jesli chodzi o sam akumulator - ma 2,5 roku, ale nie byłem nigdy z niego zadowolony, słabo krecił w zimie, parę razy mnie zawiódł... czy mozliwe, że po prostu w tak szybkim czasie wyzionął ducha? Dodam, że niestety, ale doradzono mi za pojemny... 62Ah. Powinien być 45Ah do mojego silnika.

Pozostaje kwestia jakiegoś zwarcia przy próbach odpalenia - tylko pytanie czy nie powinno wywalić jakiegoś bezpiecznika jeśli pojawia się zwarcie, rozrusznik pobiera bardzo dużo prądu i na pewno zabezpieczenie jakieś istnieje.

Nic idę wyciągnąć dziada i pod prostownik, a jutro będziemy myśleć, w poniedziałek prawdopodobnie po nową Centrę będzie trzeba się wybrać.

Jesli macie jakieś sugestie dodatkowe co sprawdzić w miarę mozliwości to bardzo proszę. Nie chciałbym kupić "na darmo" nowego akumulatora, a problem będzie leżał gdzie indziej.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sob cze 21, 2008 11:14 przez Kowal_, łącznie zmieniany 1 raz.

330KM/450Nm

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob cze 21, 2008 22:53

Zmierz napięcie ladowania - to jedyne wyście. To że kontrolka się nie świeci to o niczym nie świadczy.
Sprawdź też, czy kontrolka świeci się po przekręcieniu kluczyka, ale przed odpaleniem auta - powinna się świecić.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

mateo mkII
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mateo mkII » sob cze 21, 2008 23:01

witam mozesz miec problem z klema plusowa przeczysc ja bo jak ma slaby przeplyw to na slabym aku nie zakreci ja tak mialem u siebie. pozdrawiam.

mateo

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Post autor: Kowal_ » ndz cze 22, 2008 11:00

Lipek81 pisze:Zmierz napięcie ladowania - to jedyne wyście. To że kontrolka się nie świeci to o niczym nie świadczy.
Sprawdź też, czy kontrolka świeci się po przekręcieniu kluczyka, ale przed odpaleniem auta - powinna się świecić.
Napięcie ładowania 14,1V

Kontrolka się świeci, gaśnie po odpaleniu.
witam mozesz miec problem z klema plusowa przeczysc ja bo jak ma slaby przeplyw to na slabym aku nie zakreci ja tak mialem u siebie. pozdrawiam.
Faktycznie była utleniona dość mocno, wyczyszczone, zobaczymy jak to dalej będzie jutro z tym akumulatorem. Jak padnie to trzeba będzie kupić nowy.

330KM/450Nm

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » ndz cze 22, 2008 11:48

sluchaj moze byc wina aku bo masz troche duzy jak na swoje autko i aku moze byc zawsze troche nie doladowany a to tez mu szkodzi jak Ci nie pomoze to sprawdz rozrusznik moze byc cos w nim uszkodzone i dlatego wolno kreci moze sie zacinA

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » ndz cze 22, 2008 13:30

raczej aku jak go naladujesz to nie wkladaj go do auta tylko zostaw na jakis czas (czas po jakim juz auta nie mogles odpalic) i potem go wrzyc do auta i sprawdz czy odpali jak nie to masz zwarcie na ktorejs celi w aku i sam sie rozladowywuje - dosyc czesty przypadek. A co do klemy gdyby nie miala odpowiedniego styku to mialbys problem z odpaleniem za kazdym razem a nie tylko czasami!

kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » ndz cze 22, 2008 13:36

sprawdz jak podlanczas aku sprawdz czy wszystko wylaczone to jak zakladasz klemy czy nie iskrzy byc moze jest cos wlaczone i rozladowuje aku

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

anaba255
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: mk3
Silnik: 1Z
Kontakt:

Post autor: anaba255 » ndz cze 22, 2008 15:47

Sprawdz, moze cos bierze prad lub jest jakies przebicie, wylacz wszystko w samochodzie, odepnij kleme minusowa podepnij zarowke, jeden przewod do akumulatora [-], drugi do masy zarowka powinna zablysnac i zgasnac, jak sie bedzie swiecic jest gdzies pobor pradu.

daro46
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daro46 » pn cze 23, 2008 00:46

proponuje wymienić kable masowy i plusowy oraz w rozruszniku ten co idzie z z automatu do środka

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”