EGR
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
EGR
Zapala mi sie "Check engine" i po podpieciu do kompa wyskakuje błąd układu recyrkulacji spalin (1,6 FSI). Czysciłem juz kilka razy zawor Egr ale za kazdym razem po skasowaniu błedu po ok 100 km znow zapala sie Check engine. Co oprócz zaworu EGR moglo sie popsuć?
Ostatnio zmieniony pt cze 13, 2008 19:51 przez T0MEK86, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyłączę się do tematu TOMEK86.
Niedawno ściągnąłem (kwiecień) dla siebie vw z silnikiem 1.6FSI i do tej pory wszystko było OK. W Niemczech tankowałem na stacjach Avia i Aral benzynkę Super95. By dojechać na Śląsk, we Wrocku na stacji BP wlałem do pełna 98 oktan. Na miejscu już po kilku tygodniach zatankowałem w Shellu (Sosnowiec) v-power95. I się zaczęło...
Po ok. 100km włączyła się na stałe kontrolka: Check engine (na obrotomierzu-druga dolna od lewej)- obrazek poniżej.
Nie mając kompa, doradca serwisowy w Noma2 ponformował mnie, że może to być przez paliwo lub inne czynniki oraz zalecił naturalnie odwiedzenie serwisu. Dlatego też pytam Was:
1. Czy może to być spowodowane paliwem (przez 95 oktan)?
2. Czy mógł zostać uszkodzony jakiś element układu paliwowego lub np. sonda lambda?
3. Czy wystarczy tylko skasować błąd?
4. Czy warto Waszym zdaniem (duża kasa) odwiedzać autoryzowane serwisy, czy lepiej poszukać wasztatów specjalizującyh się w vw (może znacie jakiś uczciwy w okolicach Dąbrowy Górn)?
5. Jakie są zamienniki (marka, rodzaj itp) oleju silnikowego -tego pewnie w serwisie mi nie zdradzą, wiadomo czemu?
Dodam, że silnik pracuje równomiernie, odpala bez problemu, tak jakby wszystko w porządku poza ową kontrolką (przejechane 75tys km).
Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi
Niedawno ściągnąłem (kwiecień) dla siebie vw z silnikiem 1.6FSI i do tej pory wszystko było OK. W Niemczech tankowałem na stacjach Avia i Aral benzynkę Super95. By dojechać na Śląsk, we Wrocku na stacji BP wlałem do pełna 98 oktan. Na miejscu już po kilku tygodniach zatankowałem w Shellu (Sosnowiec) v-power95. I się zaczęło...
Po ok. 100km włączyła się na stałe kontrolka: Check engine (na obrotomierzu-druga dolna od lewej)- obrazek poniżej.
Nie mając kompa, doradca serwisowy w Noma2 ponformował mnie, że może to być przez paliwo lub inne czynniki oraz zalecił naturalnie odwiedzenie serwisu. Dlatego też pytam Was:
1. Czy może to być spowodowane paliwem (przez 95 oktan)?
2. Czy mógł zostać uszkodzony jakiś element układu paliwowego lub np. sonda lambda?
3. Czy wystarczy tylko skasować błąd?
4. Czy warto Waszym zdaniem (duża kasa) odwiedzać autoryzowane serwisy, czy lepiej poszukać wasztatów specjalizującyh się w vw (może znacie jakiś uczciwy w okolicach Dąbrowy Górn)?
5. Jakie są zamienniki (marka, rodzaj itp) oleju silnikowego -tego pewnie w serwisie mi nie zdradzą, wiadomo czemu?
Dodam, że silnik pracuje równomiernie, odpala bez problemu, tak jakby wszystko w porządku poza ową kontrolką (przejechane 75tys km).
Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi
czworek, zacznijjmy od kontrolki - najprosciej - skrzyknać się z jakimś forumowiczem - kabel vag i sprawdzić co wyjdzie+ skasować błąd. Jeśli po skasowaniu sie błąd nie pojawi to ok - podaj jaki błąd będzie.
Olej syntetyk lub półsyntetyk (sprawdź jakie masz wpisy w książce serwisowej - czy serwis Longlife).
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=36 tu pogadaj z ludźmi
Olej syntetyk lub półsyntetyk (sprawdź jakie masz wpisy w książce serwisowej - czy serwis Longlife).
heh - a pewny jesteś że to 95?1. Czy może to być spowodowane paliwem (przez 95 oktan)?
i tu znowu odsyłam cię do forumowiczów z okolicyczworek pisze:4. Czy warto Waszym zdaniem (duża kasa) odwiedzać autoryzowane serwisy, czy lepiej poszukać wasztatów specjalizującyh się w vw (może znacie jakiś uczciwy w okolicach Dąbrowy Górn)?
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=36 tu pogadaj z ludźmi
www.auto-danecki.plczworek pisze:4. Czy warto Waszym zdaniem (duża kasa) odwiedzać autoryzowane serwisy, czy lepiej poszukać wasztatów specjalizującyh się w vw (może znacie jakiś uczciwy w okolicach Dąbrowy Górn)?
masz kawałek ale warto
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
kawałek nie aż tak daleki, tylko czas dojazdu...Cinek pisze:www.auto-danecki.pl
masz kawałek ale warto
Gdzieś już na forum ktoś chwalił ten warsztat. Może będę zmuszony się wybrać
tego to nie jestem pewien. Wielu chwali sobie tankowanie na Shellu, a temu silnikowi może nie "smakuje" tak wyborne paliwo. W serwisie Noma2 K-ce doradca serwisowy doradzał lanie 98 oktan. Gdzieś na necie (chyba m.in. Motofakty) pisano, że w warunkach polskich zaleca się tankować do FSI właśnie 98 -czy to prawda nie wiem sam. W instrukcji obsługi (j.niemiecki) pisze 98/95*greg pisze:heh - a pewny jesteś że to 95?
Za 1-2 dni podepnę pod kompa i podam rodzaj błędu.
Po TOMEK86 coś widzę, że pierwsze koszty naprawy pojawią się u mnie