Po co są 2 pompki paliwa w cabrio?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
azizi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Po co są 2 pompki paliwa w cabrio?

Post autor: azizi » czw cze 12, 2008 09:02

Jedna pompka jest w zbiorniku, a druga na dole obok filtra. Po co są aż 2szt?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw cze 12, 2008 10:03

nie ma znaczenia że cabrio, golfy II i np cabrio ktore zwykle ma już silnik od mk 2 na wtrysku mechanicznym taka ma konstrukcję. Wiekszość golfów na wtrysku z tych czasów miało dwie pompki. Pomysł troche był bez sensu i został zarzucony w golfie III i nowszych.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
azizi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: azizi » czw cze 12, 2008 10:07

Paweł Marek pisze:nie ma znaczenia że cabrio, golfy II i np cabrio ktore zwykle ma już silnik od mk 2 na wtrysku mechanicznym taka ma konstrukcję. Wiekszość golfów na wtrysku z tych czasów miało dwie pompki. Pomysł troche był bez sensu i został zarzucony w golfie III i nowszych.
rozumiem, ale po co 2, jak one są wpięte? czy idzie obejść jakoś tę dolną i tylko górną zastosować bo ja mam w mk1 cabrio silnik 2E czyli taki jak w mk3 gti był?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw cze 12, 2008 17:54

azizi pisze:rozumiem, ale po co 2, jak one są wpięte? czy idzie obejść jakoś tę dolną i tylko górną zastosować bo ja mam w mk1 cabrio silnik 2E czyli taki jak w mk3 gti był?
Tak wymyślono. Pompa w baku tzw podnosząca daje niewielkie ciśnienie i podaje paliwo do pompy ciśnieniowej i filtra co są pod podłogą . Elektrycznie - obie działają razem.
2E w mk3 ma jedną pompę 3 lub 4 barową barową umieszczoną w baku. Nie wiem dokładnie jak to zrobić, sa z tym jakieś kłopoty, ale jeśli umieścisz pompę od mk3 lub sam wkład takiej pompy w koszu starej w baku, to pod podłogę dajesz tylko filtr paliwa i załatwione.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
azizi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: azizi » czw cze 12, 2008 20:21

Paweł Marek pisze:
azizi pisze:rozumiem, ale po co 2, jak one są wpięte? czy idzie obejść jakoś tę dolną i tylko górną zastosować bo ja mam w mk1 cabrio silnik 2E czyli taki jak w mk3 gti był?
Tak wymyślono. Pompa w baku tzw podnosząca daje niewielkie ciśnienie i podaje paliwo do pompy ciśnieniowej i filtra co są pod podłogą . Elektrycznie - obie działają razem.
2E w mk3 ma jedną pompę 3 lub 4 barową barową umieszczoną w baku. Nie wiem dokładnie jak to zrobić, sa z tym jakieś kłopoty, ale jeśli umieścisz pompę od mk3 lub sam wkład takiej pompy w koszu starej w baku, to pod podłogę dajesz tylko filtr paliwa i załatwione.
no właśnie nie do końca, bo zrobiłem takie obejście, odłączyłem tą na dole i na obejmach przedłużyłem przewód zamiast wstawionej pompki i auto nie odpaliło,
prawdopodobnie będę musiał puścić przewód bezpośrednio z pompki w baku tak aby pominąć tamtą, one są ze sobą nie dość że w szeregu to jeszcze coś musi być na przewodach w razie gdy jedna wysiada, tak mi się przynajmniej wydaje
wiem jedno na dolnej można jeździć, gdy górna siądzie, odwrotnie nie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw cze 12, 2008 20:32

azizi pisze:no właśnie nie do końca
nie rozumiem, co nie do końca? Przecież napisałem że ta w baku z mk1 lub mk2 daje słabiutkie ciśnienie podnoszące benę do drugiej pompy. A taka z mk3 daje od razu takie ciśnienie jak trzeba do wtrysku, tylko filtr trzeba po drodze założyć

Awatar użytkownika
azizi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: azizi » czw cze 12, 2008 20:36

Paweł Marek pisze:
azizi pisze:no właśnie nie do końca
nie rozumiem, co nie do końca? Przecież napisałem że ta w baku z mk1 lub mk2 daje słabiutkie ciśnienie podnoszące benę do drugiej pompy. A taka z mk3 daje od razu takie ciśnienie jak trzeba do wtrysku, tylko filtr trzeba po drodze założyć
tak zgadza się, ale jak dolną odłączyłem to na tej górnej auto nie odpaliło, a po ponownym podłączeniu dolnej ruszył, więc podejrzewam że obieg przewodów jest jakiś inny, powiązany z tą dolną i przy jej odłączeniu, mimo obwodu zamkniętego, auto nie pali

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw cze 12, 2008 20:43

No to jeszcze raz powtarzam że dolna daje zasadnicze ciśnienie do wtrysku, więc bez niej nie może zapalić.
Paliwo leci z tej w baku do tej pod podłogą a z niej do wtrysku. Bez tej w baku przeważnie zapali i pojedzie, póki się nie zapowietrzy

Awatar użytkownika
azizi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: azizi » czw cze 12, 2008 20:52

Paweł Marek pisze:No to jeszcze raz powtarzam że dolna daje zasadnicze ciśnienie do wtrysku, więc bez niej nie może zapalić.
Paliwo leci z tej w baku do tej pod podłogą a z niej do wtrysku. Bez tej w baku przeważnie zapali i pojedzie, póki się nie zapowietrzy
ok zgadza się ale jak mam 4 bary górną ta podaje na dolną a zamiast niej jest wężyk wstawiony tak aby układ był zamknięty, potem jest filtr i idzie to dalej to czemu nie pali?
układ jest zamknięty, ciśnienie zachowane, o co może biegać?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw cze 12, 2008 20:59

jeśli na pewno jest czterobarowa w baku to jak napisałeś, wywal całą spod podłogi, a na przewodzie z tej w baku daj tylko zwykły filtr paliwa do mk3, musi zatrybić. Pytaniue czy ta w baku włąsicwie jest umocowana, jak to zostało zrobione, bo jak jest za wysoko albo luźno to będa problemy przy małej ilości beny. Nie wiem czemu ci nie odpalało, tam jest jeszcze jakiś filtr przy tej pompce pod podłogą, może ma jakiś zawór ciśnieniowy czy zwrotny, nie widziałem tego w środku w mk2, może ktoś jeszcze podpowie.

Awatar użytkownika
azizi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: azizi » czw cze 12, 2008 21:06

Paweł Marek pisze:jeśli na pewno jest czterobarowa w baku to jak napisałeś, wywal całą spod podłogi, a na przewodzie z tej w baku daj tylko zwykły filtr paliwa do mk3, musi zatrybić. Pytaniue czy ta w baku włąsicwie jest umocowana, jak to zostało zrobione, bo jak jest za wysoko albo luźno to będa problemy przy małej ilości beny. Nie wiem czemu ci nie odpalało, tam jest jeszcze jakiś filtr przy tej pompce pod podłogą, może ma jakiś zawór ciśnieniowy czy zwrotny, nie widziałem tego w środku w mk2, może ktoś jeszcze podpowie.
filtr zdaje się być zwykły, zresztą zmieniłem go na nowy jakieś 2 miesiące temu
pompkę montował mój brat ale mówił że wchodzi na styk i dotyka samego dna baku, także nie powinno być problemu z umocowaniem i pobieraniem paliwa
myślę że elektryka ma coś może jeszcze do powiedzenia bo w niedługim czasie zjarało mi bezpiecznik jeden doszczętnie i będę ten temat w sobotę sprawdzał bo obecnie nie mam zasilania na obu pompkach, no i nie wiem czy ta górna nowa się nie zjarała przypadkiem, tylko od czego :/

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw cze 12, 2008 21:12

na przykład od tego że miała duży opór tłoczenia z powodu tej drugiej, może filtra zatkanego, albo była to tania podróba a w nich się zdarzają takie awarie. W każdym razie nie ma powodu zotsawiać tej pod podłogą jeśli się ma 4 bary w baku. To jest aż nadto do 2E, w pierwszych 2E montowali 3 barowe i starczały spokojnie.

Awatar użytkownika
azizi
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: azizi » czw cze 12, 2008 21:15

Paweł Marek pisze:na przykład od tego że miała duży opór tłoczenia z powodu tej drugiej, może filtra zatkanego, albo była to tania podróba a w nich się zdarzają takie awarie. W każdym razie nie ma powodu zotsawiać tej pod podłogą jeśli się ma 4 bary w baku. To jest aż nadto do 2E, w pierwszych 2E montowali 3 barowe i starczały spokojnie.
pompka kupiona z allegro, a dokładniej
http://www.allegro.pl/item359926920_pom ... mocja.html
filtr jakiś normalny, ale raczej mało prawdopodobne aby był zapchany
zrobię tak, o ile pompka nie siadła puszcze przewodu kawałek bezpośrednio na dół za tamtą starą i zobaczymy co będzie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw cze 12, 2008 21:22

ja mam taką pompę od dwóch lat i jakoś działa, wielu innym też, ale to jest chińszczyzna albo włoszczyzna za grosze w porównaniu z ceną oryginału więc się nie dziw jak padła. Nic nie sztukuj, wymień cały wąż pompy do filtra i od filtra do wtrysku, sprawdź też czy powrotny jest drożny, bo już się zdarzało że się zatykał. Najlepiej wymień oba i będziesz miał spokój, musi działać przy sprawnej pompie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”