Touran, szumy w zawieszeniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tom1313
Nowicjusz
Nowicjusz

Touran, szumy w zawieszeniu

Post autor: tom1313 » śr cze 11, 2008 10:22

Witam wszystkich,

Niepokojące szumy dochodzą z tylniej osi mojego Tourana TDI. Szumy są najbardziej słyszalne przy mniejszych prędkościach (30-70 km/h) i wydaje się, że pochodzą od prawego tylniego koła. Są podobne do szumów które wydaje uszkodzona lub niewyważona opona. Przy ostrym skręcie w lewo (obciązona prawa strona) jakby się nasilają.

Opony wykluczyłem: kupiłem dwie nowe na przód a opony z przodu przełożyłem i wyważyłem ponownie - dalej szumi.
Łożysko z pawej strony też wymieniłem i dalej szumi.

Może to hamulce, (z tyłu są tarcze)?
Najdziwniejsze jest to, że jak rozkręcam koło by zobaczyć co to jest i czasami odkręcam hamulce to czasami po skręceniu tego od nowa szum prawie ustaje lub zmienia harakterystykę ( jest np słyszalny przy innych prędkościach).

Na forum wyczytałem, że np. problemem mogą być zbyt długie śruby (jak skręcam koło to np. zmieniam ich kolejność i może dlatego jest inaczej...). Jest to prawdopodobne ?

Na koniec powiem, że wiem, że błotnik po prawiej stronie był malowany - może dzwon -> zmieniona geometria tylniej osi i stąd problemy ?

Ufff, trochę długo ale chciałem dokładnie opisać sytuację.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam,
Tomek z Krakowa

VW Touran 1.9 TDI 2005r 152tys

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » śr cze 11, 2008 17:16

czasami po skręceniu tego od nowa szum prawie ustaje lub zmienia harakterystykę ( jest np słyszalny przy innych prędkościach).
Radził bym zajrzeć do hamulców, szukać przyczyny w zapieczonym zacisku hamulcowym. Szum mogą wydawać klocki które po naciśnięciu hamulca niedostatecznie odbijają od tarczy.
tom1313 pisze:problemem mogą być zbyt długie śruby (jak skręcam koło to np. zmieniam ich kolejność i może dlatego jest inaczej...). Jest to prawdopodobne ?
Nie, śruby są jednakowe i zamiana ich miejscami nie ma nic do rzeczy.
tom1313 pisze:błotnik po prawiej stronie był malowany - może dzwon -> zmieniona geometria tylniej osi i stąd problemy ?
pojechać na stację diagnostyczną (geometria laserowa) i sprawdzić. Koszt niewielki.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”