Witam wszystkich,
Niepokojące szumy dochodzą z tylniej osi mojego Tourana TDI. Szumy są najbardziej słyszalne przy mniejszych prędkościach (30-70 km/h) i wydaje się, że pochodzą od prawego tylniego koła. Są podobne do szumów które wydaje uszkodzona lub niewyważona opona. Przy ostrym skręcie w lewo (obciązona prawa strona) jakby się nasilają.
Opony wykluczyłem: kupiłem dwie nowe na przód a opony z przodu przełożyłem i wyważyłem ponownie - dalej szumi.
Łożysko z pawej strony też wymieniłem i dalej szumi.
Może to hamulce, (z tyłu są tarcze)?
Najdziwniejsze jest to, że jak rozkręcam koło by zobaczyć co to jest i czasami odkręcam hamulce to czasami po skręceniu tego od nowa szum prawie ustaje lub zmienia harakterystykę ( jest np słyszalny przy innych prędkościach).
Na forum wyczytałem, że np. problemem mogą być zbyt długie śruby (jak skręcam koło to np. zmieniam ich kolejność i może dlatego jest inaczej...). Jest to prawdopodobne ?
Na koniec powiem, że wiem, że błotnik po prawiej stronie był malowany - może dzwon -> zmieniona geometria tylniej osi i stąd problemy ?
Ufff, trochę długo ale chciałem dokładnie opisać sytuację.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Touran, szumy w zawieszeniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
Slavwek.ie
- Forum Master

- Kontakt:
Radził bym zajrzeć do hamulców, szukać przyczyny w zapieczonym zacisku hamulcowym. Szum mogą wydawać klocki które po naciśnięciu hamulca niedostatecznie odbijają od tarczy.czasami po skręceniu tego od nowa szum prawie ustaje lub zmienia harakterystykę ( jest np słyszalny przy innych prędkościach).
Nie, śruby są jednakowe i zamiana ich miejscami nie ma nic do rzeczy.tom1313 pisze:problemem mogą być zbyt długie śruby (jak skręcam koło to np. zmieniam ich kolejność i może dlatego jest inaczej...). Jest to prawdopodobne ?
pojechać na stację diagnostyczną (geometria laserowa) i sprawdzić. Koszt niewielki.tom1313 pisze:błotnik po prawiej stronie był malowany - może dzwon -> zmieniona geometria tylniej osi i stąd problemy ?