Problem z ladowaniem - przeczytajcie prosze!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z ladowaniem - przeczytajcie prosze!
Jakies pol roku temu mialem problemy z ladowaniem, im wieksze obroty tym mniejsze ladowanie. Wymienilem regulator, przeczyscilem styki, i wymienilem kolo pasowe wraz z nowym paskiem. Problem ustapil.
Na dzien dzisiejszy sa takie objawy:
- im wyzsze obroty tym mniejsze ladowanie
- po przekreceniu kluczyka na zaplpn nie swieci sie kontrolka od ladowania dopiero w momencie pracy rozrusznika na chwile sobie mrygnie mrygnie
- gdy dodaje gazu mryga lub na chwilke swieci kontrolka od ladowania, gdy obroty spadaja - gasnie kontrolka
- gdy naciskam np stop i jednoczesnie dodam gazu widze jak mrygaja pulsacyjnie swiatla stopu, w rytmie silnika ze tak powiem
- zaraz po zapaleniu ladowanie wynosi 13,70 V, po dodaniu gazu spada nawet do 9 V, po odjeciu gazu wraca ale dzies maksymalnie do 11 V
Co zrobilem do tej pory:
- przeczyscilem wszystie styki
- naciagnalem dobrze pasek
- sprawdzilem regulator napiecia (Magneti Marelli, jak wspomnialem pol roczny)
- akumulator tez ma okolo pol roku.
Pomozcie panowie i panie! co to moze byc?
Na dzien dzisiejszy sa takie objawy:
- im wyzsze obroty tym mniejsze ladowanie
- po przekreceniu kluczyka na zaplpn nie swieci sie kontrolka od ladowania dopiero w momencie pracy rozrusznika na chwile sobie mrygnie mrygnie
- gdy dodaje gazu mryga lub na chwilke swieci kontrolka od ladowania, gdy obroty spadaja - gasnie kontrolka
- gdy naciskam np stop i jednoczesnie dodam gazu widze jak mrygaja pulsacyjnie swiatla stopu, w rytmie silnika ze tak powiem
- zaraz po zapaleniu ladowanie wynosi 13,70 V, po dodaniu gazu spada nawet do 9 V, po odjeciu gazu wraca ale dzies maksymalnie do 11 V
Co zrobilem do tej pory:
- przeczyscilem wszystie styki
- naciagnalem dobrze pasek
- sprawdzilem regulator napiecia (Magneti Marelli, jak wspomnialem pol roczny)
- akumulator tez ma okolo pol roku.
Pomozcie panowie i panie! co to moze byc?
Szukasz idealnej kobiety??...wez piwo i idz do garażu ;)
kiedys w poprzednich cyrkach z ladoaniem wymienilem niepotrzebnie stary i gdzies go wywalilem i nie mama odnosnika. A z tego co wiem to regulatora jakims miernikiem nie da sie zbadac albo ja nie wiem jak to sie robi. Czyli mowisz ze regulator padl? to sa typowe objawy? jaki polecasz nowy?
a sprawdzilem go tylko wizualnie, styki i szczotki
a sprawdzilem go tylko wizualnie, styki i szczotki
Ostatnio zmieniony ndz cze 08, 2008 12:56 przez tursky, łącznie zmieniany 1 raz.
nie mówię że napewno ale takie skoki napięć są to może to sugerowaćtursky pisze:Czyli mowisz ze regulator padl?
tutaj jeszcze poczytaj -->> http://www.google.pl/custom?hl=pl&inlan ... .vwgolf.pl
najlepiej taki jaki masz alternator - Bosch lub Valeotursky pisze:jaki polecasz nowy?
gdyby sie okazało że masz całkiem walniety altek to mam na zbyciu
ja mam alternator boscha, z tym malym regulatorem. Kupie jeszcze ten regulator i sprawdze czy to jest to. A jak nie to zwroce sie o pomoc do Ciebie. W sumie tyle co ja juz wlozylem w tego altka i elektrykow to bym mial nowy a co zrobic. Poki co dziekuje Ci bardzo za pomoc. Mysle ze punkcik narazie jakos zrewazuje ta pomoc. Pozdrawiam!!!
tyle ze ja nie mam plastikowej oslony, wam chodzi chyba o ten alternator z duza plastikowa puszka z boku a ja tego nie mam
ja mam maly regulator ktory wchodzi ze szczotkami do srodka a wystaje tylka mala plaska powierzchnia. Ale popatrze
[ Dodano: 08 Cze 2008 13:12 ]
ja mam maly regulator ktory wchodzi ze szczotkami do srodka a wystaje tylka mala plaska powierzchnia. Ale popatrze
[ Dodano: 08 Cze 2008 13:12 ]
tursky, hmmm.to masz problem.bo w tych mostek diod przykecany jest od srodka.czyli bez wyciagania wirnika lipa.aby to niebylo to.sprawdz jeszcze
te pierscienie tez sie wymienia.troche dlubania ale ja to robilem 100 razy(nie u siebie)misiek10111 pisze: sprawdzić szczotki i komutator
Ostatnio zmieniony ndz cze 08, 2008 13:20 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.
no wlasnie...lipa. Pojade z tym do elektryka jak nie sam to na lince i moze cos stwierdzi chodz pewnie nie wiele wiecej od was. Powie albo to, albo to, albo to i wyjdzie lista "albo" za 150 zl. A za tyle to ja dobry alternator sobie kupie. Ale jak cos sie juz dowiem, albo w koncu zaczne jezdzic to dam znac. Dzieki wielkie za pomoc. Odezwe sie za niedlugo....pozdrawiam!
tursky, bo jak nierozbierzesz niepopatrzysz to powodow moze byc wiele.ale za niepaleni esie kontrolki odpowiada regulator,niestykanie szczotek,przerwa w uzwojeniu wirnika(wcale by nieladowal)luz na przewodach i niestykajaca masa wiec ....
[ Dodano: Nie Cze 08, 2008 13:30 ]
niestykanie szczotek moze byc przyczyna ich zawieszania sie tylko(brud)pierscienie wyslizgane(Brudne)lub caly reg.wiec cierzkow w stu procentach pomoc.
[ Dodano: Nie Cze 08, 2008 13:30 ]
niestykanie szczotek moze byc przyczyna ich zawieszania sie tylko(brud)pierscienie wyslizgane(Brudne)lub caly reg.wiec cierzkow w stu procentach pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz cze 08, 2008 13:30 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.