Niskie obroty / zurzycie paliwa / skoki mocy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ministerpl
Nowicjusz
Nowicjusz

Niskie obroty / zurzycie paliwa / skoki mocy

Post autor: ministerpl » wt maja 13, 2008 21:28

Cześć. sprawa wyglada następująco mój WV polo 1.3 GT pali około 12 litrów benzyny. Z rana ma strasznie niskie obroty na biegu jałowym i wszystko niby bylo by ok bo po okolo 20 minutach na biegu jałowym obroty zaczynają byc normalne (okolo 1000 a nie jak z rana około 500), ale ten spadek obrotów pojawia się puzniej (gdy silnik jest juz cieply) podczas jazdy. a wyglada to tak: gdy rozpoczynam chamowanie silnikiem i obroty spadną np do 1600 - 1700 (w większosci przypadków jest to wlasnie nawet lekko poniżej 2000) dodam gazu - samochód nie reaguje (nadal się odbywa chamowanie silnikiem), wcisne gaz dodechy reakcja wyglada tak ze po opuznieniu o jakies 1-2 sek samochod sszarpnie podskoczą obroty powiedzmy do 1800 znow jest przerwa i następuje chamowanie silnikiem przez około 1-2 sek następnie jest szarpnięcie i zazwyczaj wtedy zaczyna normalnie pracowac. Zauwazylem tez że samochód ma jakby niższą moc.
zurzycie paliwa wiąże z tym że biegi muszę zmieniac na okolo 3500 żeby obroty nie spadły ponizej 2500. niskie obroty na biegu jałowym wiąże z silnikiem krokowym, ale co z tym brakiem reakcji na nacisnięty gaz ?
Ostatnio zmieniony wt maja 13, 2008 22:09 przez ministerpl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bombel-g2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bombel-g2 » wt maja 13, 2008 21:35

jak wygładają swiece -kable. sprawdz czy nie łapie lewego powietrza-skoro rano masz niskie obroty to moze sprawdz czujnik ssania- no i jak mowisz ze masz to silniczek krokowy tez do sprawdzenia-na zimnym i na rozgrzanym masz wypiąć wtyczke-i ma byc jakas reakcja silnika- jesli nie ma to silniczek -poszukaj-było na forum...

Kamil
tel.792310032 kupię katalizatory wszystkie
Monowtrysk w PN-nce już śmiga... aż miło

ministerpl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ministerpl » wt maja 13, 2008 21:41

moze zle zacząłem prawko mam od 2 miesięcy jezdzilem najpierw corsą A 1.2 ale tą skasowałem. od 2 tygodni mam tego VW , kolektor był przewany, wymienilem filtr powietrza cały smole wyglądało ze dziadek od ktorego kupilem wogle go nie wymienial przez pare ładnych lat. od początku wydaje mi się że te polo mimo iż jest cięższe tylko o 100kg (ale zato ma 55 koni a nie jak corsa 35) ma słabsze przyspieszenie.
Lewe powietrze ? jak to sprawdzic?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”