Wymiana Pierburg 2E2 na inny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
el_tjutior
- Nowicjusz

Wymiana Pierburg 2E2 na inny
Witam. ( Golf 2 EZ 1.6 Automat 142000, '86 ) Mam problem ( z resztą jak wielu na tym forum ) z gaźnikiem. Kłopoty z rozruchem, zalewanie, kopcenie. W necie znalazłem ofertę pewnej firmy, która wysyła inny gaźnik zamiast 2E2+płytkę z instrukcją montażu. Mam pytanie czy ktoś może korzystał z takiej opcji i czy wszystko jest git po zmianie.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Witam
Kolego powiem Tobie tak.
Jesli masz ochote sie troszke pobawic w mechanika to polecam samemu ten problem załatwic. Mysle ze z 2 tygodnie roboty i powinno byc wszytsko OK.
Jesli wolisz kupic "gotowca" to 200 zł i hmmm........
Te gazniki regenerowane nikt do konca nie wie z czego sie składają. Regulacja to druga sprawa.
Nie ulega watpliowsci ze ssanie tego gaznika to jedna wielka pomyłka. Moze i przez pierwsze 10-15lat wszystko grało. Ale teraz to widac dopiero jak wszystko sie psuje po 20 latach.
Ja swojego sam naprawiłem. Przyznam nieco własnej inwencji niekiedy sie przydaje ale wszystko zalezy od stanu danego gaznika.
No i jeszcze jedno przy pracy samemu mozesz wszystko dowolnie regulowac.
Gaznik regenerowany ma plomy dzieki ktorym mozesz podziwiac ten piekny gaznik z daleka.
Wybór nalezy do ciebie.
Kolego powiem Tobie tak.
Jesli masz ochote sie troszke pobawic w mechanika to polecam samemu ten problem załatwic. Mysle ze z 2 tygodnie roboty i powinno byc wszytsko OK.
Jesli wolisz kupic "gotowca" to 200 zł i hmmm........
Te gazniki regenerowane nikt do konca nie wie z czego sie składają. Regulacja to druga sprawa.
Nie ulega watpliowsci ze ssanie tego gaznika to jedna wielka pomyłka. Moze i przez pierwsze 10-15lat wszystko grało. Ale teraz to widac dopiero jak wszystko sie psuje po 20 latach.
Ja swojego sam naprawiłem. Przyznam nieco własnej inwencji niekiedy sie przydaje ale wszystko zalezy od stanu danego gaznika.
No i jeszcze jedno przy pracy samemu mozesz wszystko dowolnie regulowac.
Gaznik regenerowany ma plomy dzieki ktorym mozesz podziwiac ten piekny gaznik z daleka.
Wybór nalezy do ciebie.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- Maćkooo

Tyle to wołają za regenerowane Pierburgi 2EE.jhosef pisze:Z ego co kojarzę za taką ofertę co niektórzsy chcą na alledrogo ponad 500 zet.
Za 2e2 chcą do 200 zł z oddaniem starego.
- Paweł Marek
- V.I.P.

el_tjutior, jakbyś rochę poczytał to forum to pewnie naprawiłbyś sam ten gaźnik. Zalewanie i kopcenie może spowodować kilka uszkodzeń. Pęknięta membrana zaworu wzmogacania, niesprawny zawór iglicowy, pękniety pływak, zła regulacja i oczywiście parę innych rzeczy. krótko mówiąc psuje się to co nie jest metalowe, czyli wężyki, membranki w siłownikach, podstawa gaźnika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
el_tjutior
- Nowicjusz

Paweł Marek czytam i czytam to forum. Do dnia dzisiejszego ograniczałem się tylko do czytania. Nie chodzi tu o brak zapału czy lenistwo itd. a raczej o czas, o którym pisze kolega Maćkooo. Czasami mam tylko 2, 3 godziny dziennie dla siebie. A to co mnie spotkało dzisiaj u mechanika to już zakrawa o pomstę. Potraktowali mnie jakby to już nie dało się wyregulować. Z resztą po co - kup se pan inne auto. Nic nie rozumiem. Jestem klientem i chcę zapłacić. Zastanawiam się nad różnymi opcjami pozbycia się problemu. I naprawę własnymi siłami też biorę pod uwagę. Zassałem z tego forum i nie tylko wszystko co się tyczy 2E2. Czyli teorię już mam.
20.37
Zapaliłem i oczywiście go zalało i zaczął pyrkać jak traktor. Nie dawałem więcej gazu tylko szybko pod maskę. Dokręciłem śrubę od jałowego a następnie otwarłem czarny gumowy korek i popuściłem trochę regulacją CO. Opierałem się tylko na słuchu ( niestety nie posiadam odp. narzędzi ). I wrócił na normalne obroty. Z wydechu przestało kopcić. Trochę się przejechałem i podczas przysp. tez go nie zalało. Niech się ostudzi i spr. to jeszcze.
20.37
Zapaliłem i oczywiście go zalało i zaczął pyrkać jak traktor. Nie dawałem więcej gazu tylko szybko pod maskę. Dokręciłem śrubę od jałowego a następnie otwarłem czarny gumowy korek i popuściłem trochę regulacją CO. Opierałem się tylko na słuchu ( niestety nie posiadam odp. narzędzi ). I wrócił na normalne obroty. Z wydechu przestało kopcić. Trochę się przejechałem i podczas przysp. tez go nie zalało. Niech się ostudzi i spr. to jeszcze.
Ostatnio zmieniony wt maja 13, 2008 20:51 przez el_tjutior, łącznie zmieniany 1 raz.
el_tjutior pisze:W necie znalazłem ofertę pewnej firmy, która wysyła inny gaźnik zamiast 2E2+płytkę z instrukcją montażu.
Chodziło chyba o coś takiegoMaćkooo pisze:jhosef napisał/a:
Z ego co kojarzę za taką ofertę co niektórzsy chcą na alledrogo ponad 500 zet.
Tyle to wołają za regenerowane Pierburgi 2EE.
Za 2e2 chcą do 200 zł z oddaniem starego.
http://moto.allegro.pl/item361490342_ra ... aznik.html
- Gashkas
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Wie ktos wogule jakie gazniki zamiast 2e2 proponuje ten gosciu? Pytam z czystej ciekawosci.
Ostatnio zmieniony śr maja 14, 2008 00:44 przez Gashkas, łącznie zmieniany 1 raz.
vw - the best drug in the world. more u taste it u get more addicted. dont even try to let it go. u just cant. addictiVWe thing.
-
el_tjutior
- Nowicjusz

jhosef Tak, właśnie o tego gościa chodzi. Przeglądałem jego stronę i wychwala 2E3, więc drogą dedukcji może to jego daje zamiast 2E2. Mi też nie zdradził co daje ale twierdził że do mojego podejdzie. Ale są ludzie na allegro co kupili więc roześle wici. Może coś się wyjaśni.
A samochodzik dzisiaj odpalił od razu. Nie zalało go. Trochę jeszcze nierówno pyrka ale najważniejsze zawiózł mnie do pracy. Tylko ta klapko co ma by lekko otwarta to przy wyłączonym jest zamknięta na 1 mm i mogę bez żadnego oporu nią ruszać.
A samochodzik dzisiaj odpalił od razu. Nie zalało go. Trochę jeszcze nierówno pyrka ale najważniejsze zawiózł mnie do pracy. Tylko ta klapko co ma by lekko otwarta to przy wyłączonym jest zamknięta na 1 mm i mogę bez żadnego oporu nią ruszać.
Ostatnio zmieniony śr maja 14, 2008 15:00 przez el_tjutior, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróćmy jednak do meritum sprawy. Wszak dotyczy AUTOMATU, a tam ustrojstwo odpowiedzialne za przyspieszenie obrotów na trzymanym hamulcu. Tez rozważałem zamiane na np Weberka, ale o ten przyspieszacz sprawa sie rozbiła. Czy ktos to rozwiązał jakoś ?? Bez tego tez idzie żyć, ale po co buda na skrzyżowaniu ma podskakiwać, skoro mozna sie tego ustrzec ????
- Maćkooo

Ja jedze bez tego. Mowisz o siłowniku 3 połozeniowym. I nienarzekam.kogan77 pisze:a tam ustrojstwo odpowiedzialne za przyspieszenie obrotów na trzymanym hamulcu.