laczego niektore 4 cylindrowe VW maja oznaczenie V5
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tommm86
- Mały gagatek

- Kontakt:
laczego niektore 4 cylindrowe VW maja oznaczenie V5
Witam czy ktos sie orientuje, dlaczego niektore samochody z gr. audi-vw maja oznaczenia v5 pomimo tego ze sa 4 cylindrowe? Spotkalem sie juz z tym w seacie toledo, i audi a3 a takze golfie 4. Zauwazylem ze np. na allgro sa tez sprzedawane silniki majace 4 gary a opisywane jako 1.8 v5 czy ktos sie orientuje i moze mi to wyjasnic:D?
Ostatnio zmieniony ndz maja 11, 2008 09:17 przez tommm86, łącznie zmieniany 1 raz.
- tommm86
- Mały gagatek

- Kontakt:
Hmm a po polsku co to oznacza dokladnie?? bo na moj chlopski rozom, 5v oznaczalo by 5 zaworow na kazdy gar, i to oczywiscie sie zgadza 5*4=20V czyli 20 zaworow, ale oznaczenie na klapach z tylu jest V5, a to wg mnie oznacza 5 garow, tak samo jak jest V6, V8 itd. ale silniki przy ktorych VW uzywa oznacznia V5 to zwykle R4 wiec nie kumam:). Wiem ze AUDI (chyba TT ) mialo w ofercie silnik 1,8T gdzie bylo 5 cylindrow i dodatkowo w ukladzie V wiec tam jak najbardziej znaczek bylby na miejscu. PS. prosze o przetlumaczenie tego na polski,
bo jakis sens w tym by musial byc ze strony audi/vw
-
MarcinWLKP
dokładnie tak, jest to silnik VR6 z obciętym garemlukjar7 pisze:2.3 v5 ile on ma cylindrów?? piec??
nie musząlukjar7 pisze:zawsze mi sie wydawało ze fałki musza miec parzystą ilosc cylindrow
[ Dodano: Nie 11 Maj, 2008 ]
dokładnie tak, jest to silnik VR6 z obciętym garemlukjar7 pisze:2.3 v5 ile on ma cylindrów?? piec??
nie musząlukjar7 pisze:zawsze mi sie wydawało ze fałki musza miec parzystą ilosc cylindrow
chyba coś namieszałeś..tommm86 pisze:bo na moj chlopski rozom, 5v oznaczalo by 5 zaworow na kazdy gar, i to oczywiscie sie zgadza 5*4=20V czyli 20 zaworow, ale oznaczenie na klapach z tylu jest V5
VW/Audi ma silnik 1.8T który ma 4 cylindry i na każdy po 5 zaworów, natomiast z silników pięciocylindrowych są do wyboru dwa V5 - 150KM i VR5 - 170KM oba mają pojemność 2.3L, nie ma pięciocylindrowej jednostki o pojemności innej niż 2.3tommm86 pisze:Wiem ze AUDI (chyba TT ) mialo w ofercie silnik 1,8T gdzie bylo 5 cylindrow i dodatkowo w ukladzie V wiec tam jak najbardziej znaczek bylby na miejscu. PS. prosze o przetlumaczenie tego na polski,bo jakis sens w tym by musial byc ze strony audi/vw
- tommm86
- Mały gagatek

- Kontakt:
lukjar7 silniki 2.3 V5, to jak najbardzej sa silniki 5 cylindrowe w ukladzie V, nie pamietam dokladnie ale na 98% sa 2 cylindry na gorze a 3 na dole;) zazwyczaj jest parzyscie tak tak mowisz, ale z 2.3 na v6 to za malo;) a wracajac do mojej kwestji, to na SILNIKU JEST 1.8 20V ale na klapie V5 a nie 5V gdyby bylo 5V nikogo by to nie dziwilo a to V5 jest dla mnie zagadka...