Czy pasuje kierownica z Passata B5

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
GOLFAN
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy pasuje kierownica z Passata B5

Post autor: GOLFAN » pt kwie 25, 2008 21:57

Witam wszystkich!

Posiadam w swoim Golfie kierownicę "banan". Chciałbym ją wymienić na drewnianą z Passata B5. Poduszka mnie nie interesuje, bo i tak jej nie mam. A w ogóle mój golf jest spartański (chyba najtańsza wersja z możliwych).

1. Jaka jest średnica takiej kierownicy? Jest od mojej większa czy mniejsza?
2. Czy jest możliwe jej zamontowanie w moim aucie? Co muszę ewentualnie zrobić?

Z góry dzięki! (oby się dało)
Ostatnio zmieniony pt kwie 25, 2008 23:01 przez GOLFAN, łącznie zmieniany 1 raz.

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: KIEROWNICA do GOLFA III

Post autor: Meduza » pt kwie 25, 2008 22:47

GOLFAN pisze:Witam wszystkich!

Posiadam w swoim Golfie kierownicę "banan". Chciałbym ją wymienić na drewnianą z Passata B5. Poduszka mnie nie interesuje, bo i tak jej nie mam. A w ogóle mój golf jest spartański (chyba najtańsza wersja z możliwych).

1. Jaka jest średnica takiej kierownicy? Jest od mojej większa czy mniejsza?
2. Czy jest możliwe jej zamontowanie w moim aucie? Co muszę ewentualnie zrobić?

Z góry dzięki! (oby się dało)
Sama średnica kierownicy nie sprawi żadnego problemu technicznego (chyba są nawet takie same) ale wieloklin. VW stosował drobnoząbkowy i gruboząbkowy. W twoim jest na 100% drobnoząbkowy bo taką mam w garażu jeszcze. (jeśli się mylę to proszę o poprawkę) Natomiast passi B5 ma taką samą jak mk4 ale niestety nigdy jej nie zdejmowałem. Jeśli ją masz pod ręką to policz ząbki lub zmierz średnicę. Poza tym są tzw adaptery z drobnych na grube i odwrotnie. Zmieniałem kierownice w golfach z przełomu lat 90-tych ale z B5 jeszcze nigdy.
Ostatnio zmieniony pt kwie 25, 2008 22:47 przez Meduza, łącznie zmieniany 1 raz.

Dzięki

Awatar użytkownika
GOLFAN
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GOLFAN » sob kwie 26, 2008 10:14

Dzięki Meduza!

Jeszcze jej nie mam ale mnie korci żeby taką zamontować. Stąd moje pytania. Jeżeli się nie da, to będę szukał innej. Ta z Passata najbardziej mi się podoba ale nie chcę niepotrzebnie wywalić pieniędzy na kierownicę, którą ciężko będzie ewentualnie sprzedać.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » sob kwie 26, 2008 11:00

To zobacz sobie Golfan na allegro taką jaka ci najbardziej odpowiada i zadaj sprzedającemu pytanko ile ma zębów i jaka jest średnica otworu. Ja będę niedługo już w domu, poszperam w garażu i policzę zęby w mojej. Tak dojdziemy do tego czy z B5 podejdzie do golfa.

Dzięki

Awatar użytkownika
GOLFAN
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GOLFAN » wt kwie 29, 2008 00:22

Jeszcze kombinuję sobie w ten sposób:

Skoro Cabrio IV to tak naprawdę III z elementami IV.
Może właśnie wymiana ostatniego elementu kolumny kierowniczej na tę z Cabrio sprawi, że kierownica z B5 wejdzie bez przeróbek?
Czy to realne?
Co innego jest wymiana, a co innego przeróbka.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”