przepustnica w 1.6
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
przepustnica w 1.6
witam
Czy komus z Was zdarzyl sie podobny problem w MKIV:
podczas hamowania ( np do świateł) -i jednocześnie wysprzęglania autko mi gasło a następnie niechciało zapalic... ale gdy najpierw wysprzęglałem ( jechałem na luzie ok 50m) a potem hamowalem auto nie gasło...
REASYMUJĄC: gasło podczas gwałtownych hamowan do zera
... pojechałem do elektronika... chłopaczek autko przyjął podpiął pod laptopa .. popatrzył i kazał przyjechac za 4 godziny.
po 4 godzinach autko zastałem naprawione a koszt robocizny aż 350zł..
Elektronik stwierdził ze "padła przepustnica i ... ją naprawił...." zabardzo niechciał mi szczegółów opowiadac jedynie co od niego wyciągnąłem to ponoc cos takiego sie zdarza przy przebiegach ok 200 tys km.. ( ja mam prawdziwe 185tyś) i nakońcu cos "wymruczył pod nosem" ze normalnie przepustniaca kosztuje ok 700zł ( patrz pewnie serwis VW) i ze cos takieg sie zdarza w VW ??
Czy komus z Was zdarzyl sie podobny problem w MKIV:
podczas hamowania ( np do świateł) -i jednocześnie wysprzęglania autko mi gasło a następnie niechciało zapalic... ale gdy najpierw wysprzęglałem ( jechałem na luzie ok 50m) a potem hamowalem auto nie gasło...
REASYMUJĄC: gasło podczas gwałtownych hamowan do zera
... pojechałem do elektronika... chłopaczek autko przyjął podpiął pod laptopa .. popatrzył i kazał przyjechac za 4 godziny.
po 4 godzinach autko zastałem naprawione a koszt robocizny aż 350zł..
Elektronik stwierdził ze "padła przepustnica i ... ją naprawił...." zabardzo niechciał mi szczegółów opowiadac jedynie co od niego wyciągnąłem to ponoc cos takiego sie zdarza przy przebiegach ok 200 tys km.. ( ja mam prawdziwe 185tyś) i nakońcu cos "wymruczył pod nosem" ze normalnie przepustniaca kosztuje ok 700zł ( patrz pewnie serwis VW) i ze cos takieg sie zdarza w VW ??
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 16:04 przez luzikMK4, łącznie zmieniany 1 raz.
rajdy naszą pasją...
ja mialem podobny problem... z tym ze auto czasami tylko gasło na dojezdzie do swiateł czy hamowaniu... Podpiąłem sam sobie go do kompa i okazało się ze czasami wariuje silnik krekowy przepustnicy i przepływomierz oraz jest błędny odczyt z czujnika temp płynu chłodzącego...
Narazie wyczyscilem przepływke, wymieniłem czujnik i jezdze dalej... Znowu przy hamowaniu spadają tylko obroty do ok 600 ale nie gaśnie... zobaczymy na jak długo...
Moj mk4 to 1.6 z 2000r
przebieg 120tys.
Narazie wyczyscilem przepływke, wymieniłem czujnik i jezdze dalej... Znowu przy hamowaniu spadają tylko obroty do ok 600 ale nie gaśnie... zobaczymy na jak długo...
Moj mk4 to 1.6 z 2000r
Poprostu chlop ci wykalibrowal przepustnice i zrobil adaptacje. W mk4 nie ma przepustnicy regulowanej na srubke jest poprostu elektroniczny nastawnik przepustnicy. A wiec podlaczył interfejs diagnostyczny i odpowiednim softem skonfigurowal.
w mk4 nie ma silnika krokowego.
a tutaj jest podobna lektura http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54276
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 10:27 przez MarcoVW, łącznie zmieniany 1 raz.
MarcoVW pisze:Poprostu chlop ci wykalibrowal przepustnice i zrobil adaptacje. W mk4 nie ma przepustnicy regulowanej na srubke jest poprostu elektroniczny nastawnik przepustnicy. A wiec podlaczył interfejs diagnostyczny i odpowiednim softem skonfigurowal.
dziękuję za odpowiedź
a powiedz warta ta robota 350 zł?
rajdy naszą pasją...
Jeżeli wymieniono przepustnicę na nową to cena jest OK.luzikMK4 pisze: dziękuję za odpowiedź
a powiedz warta ta robota 350 zł?
Za samo wyczyszczenie i adaptację to przepłaciłeś jakieś 200zł. Czyszczenie robi się zazwyczaj samemu (no chyba że komuś się nie chce). Adaptacja u mechaniora to koszt max 40zł (5 minut roboty razem z wystartowaniem i zamknięciem Windowsa
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 15:39 przez majki75, łącznie zmieniany 1 raz.
majki
Miałem ten sam problem, ale byłem dziś u mechanika i ma moich oczach to zrobił w godzinkę. Najpierw wyczyścił dokładnie wyczyścił przepustnicę a potem zestroił wszystko komputerem.
Po tym zabiegu przejechałem 30 km w ciągu których stałem w korku i auto ani razu mi nie zgasło no i co ważne za wszystko zapłaciłem UWAGA - 80 zł.
Chyba nie przepłaciłem, co ?:)
Zdjęcia z naprawy:

Po tym zabiegu przejechałem 30 km w ciągu których stałem w korku i auto ani razu mi nie zgasło no i co ważne za wszystko zapłaciłem UWAGA - 80 zł.
Chyba nie przepłaciłem, co ?:)
Zdjęcia z naprawy:

to chyba serwis woła mniej za czyszczenie i adapt jesli tylko to zrobiliMarcoVW pisze:Zalezy co to za buda byla , jak wylizana w kafelkach i ci tam przed oczami pstrykali na VASSie lub jakims Multi Plexerem to sobie krzykneli 350zł.
Zadzwon do jakis innych warsztatów i sie spytaj o regulacje przepustnicy oprogramowaniem w mk4 i bedziesz znał ceny.
[ Dodano: 24 Kwi 2008 22:20 ]
w mk4 wystarczy tylko czyszczenie, adapt sterownik zrobi sam
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 22:18 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.
Psychologiczna zagrywka - przy wypłacie miałeś ucieszyć się, że i tak oszczędzasz 350zł.luzikMK4 pisze: na początku mówił cos że moze byc padnięta przepustnica i ze kosztuje 700zł
Mówi się trudno, wiesz gdzie już nie jeździć.
Następnym razem jak będziesz miał taką możliwość skonsultuj problem tu na forum, dopiero potem jedź do mechaniora.
Mamy tu dział w którym ostrzegamy się przed nieuczciwymi mechanikami, myślę że spokojnie możesz wpisać tego jegomościa.