przepustnica w 1.6

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

luzikMK4
Nowicjusz
Nowicjusz

przepustnica w 1.6

Post autor: luzikMK4 » czw kwie 24, 2008 07:57

witam
Czy komus z Was zdarzyl sie podobny problem w MKIV:
podczas hamowania ( np do świateł) -i jednocześnie wysprzęglania autko mi gasło a następnie niechciało zapalic... ale gdy najpierw wysprzęglałem ( jechałem na luzie ok 50m) a potem hamowalem auto nie gasło...
REASYMUJĄC: gasło podczas gwałtownych hamowan do zera

... pojechałem do elektronika... chłopaczek autko przyjął podpiął pod laptopa .. popatrzył i kazał przyjechac za 4 godziny.
po 4 godzinach autko zastałem naprawione a koszt robocizny aż 350zł..

Elektronik stwierdził ze "padła przepustnica i ... ją naprawił...." zabardzo niechciał mi szczegółów opowiadac jedynie co od niego wyciągnąłem to ponoc cos takiego sie zdarza przy przebiegach ok 200 tys km.. ( ja mam prawdziwe 185tyś) i nakońcu cos "wymruczył pod nosem" ze normalnie przepustniaca kosztuje ok 700zł ( patrz pewnie serwis VW) i ze cos takieg sie zdarza w VW ??
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 16:04 przez luzikMK4, łącznie zmieniany 1 raz.

rajdy naszą pasją...

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » czw kwie 24, 2008 10:13

ja mialem podobny problem... z tym ze auto czasami tylko gasło na dojezdzie do swiateł czy hamowaniu... Podpiąłem sam sobie go do kompa i okazało się ze czasami wariuje silnik krekowy przepustnicy i przepływomierz oraz jest błędny odczyt z czujnika temp płynu chłodzącego...

Narazie wyczyscilem przepływke, wymieniłem czujnik i jezdze dalej... Znowu przy hamowaniu spadają tylko obroty do ok 600 ale nie gaśnie... zobaczymy na jak długo...

Moj mk4 to 1.6 z 2000r :) przebieg 120tys.

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » czw kwie 24, 2008 10:24

Poprostu chlop ci wykalibrowal przepustnice i zrobil adaptacje. W mk4 nie ma przepustnicy regulowanej na srubke jest poprostu elektroniczny nastawnik przepustnicy. A wiec podlaczył interfejs diagnostyczny i odpowiednim softem skonfigurowal.

w mk4 nie ma silnika krokowego.

a tutaj jest podobna lektura http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54276
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 10:27 przez MarcoVW, łącznie zmieniany 1 raz.

luzikMK4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: luzikMK4 » czw kwie 24, 2008 10:35

MarcoVW pisze:Poprostu chlop ci wykalibrowal przepustnice i zrobil adaptacje. W mk4 nie ma przepustnicy regulowanej na srubke jest poprostu elektroniczny nastawnik przepustnicy. A wiec podlaczył interfejs diagnostyczny i odpowiednim softem skonfigurowal.

w mk4 nie ma silnika krokowego.

a tutaj jest podobna lektura http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=54276

dziękuję za odpowiedź
a powiedz warta ta robota 350 zł?

rajdy naszą pasją...

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » czw kwie 24, 2008 15:30

Zalezy co to za buda byla , jak wylizana w kafelkach i ci tam przed oczami pstrykali na VASSie lub jakims Multi Plexerem to sobie krzykneli 350zł.
Zadzwon do jakis innych warsztatów i sie spytaj o regulacje przepustnicy oprogramowaniem w mk4 i bedziesz znał ceny.

majki75
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: majki75 » czw kwie 24, 2008 15:35

luzikMK4 pisze: dziękuję za odpowiedź
a powiedz warta ta robota 350 zł?
Jeżeli wymieniono przepustnicę na nową to cena jest OK.
Za samo wyczyszczenie i adaptację to przepłaciłeś jakieś 200zł. Czyszczenie robi się zazwyczaj samemu (no chyba że komuś się nie chce). Adaptacja u mechaniora to koszt max 40zł (5 minut roboty razem z wystartowaniem i zamknięciem Windowsa :D)
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 15:39 przez majki75, łącznie zmieniany 1 raz.

majki

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » czw kwie 24, 2008 16:11

nie sądzę żeby ją wymienił i potem nie chciał o tym powiedzieć
myślę że po prostu ja wyjął, wyczyścił (pewnie była ostro zasyfiona), przeprowadził adaptację a potem 3 razy więcej sobie za to zaśpiewał.

Awatar użytkownika
luksIV
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: luksIV » czw kwie 24, 2008 22:03

Miałem ten sam problem, ale byłem dziś u mechanika i ma moich oczach to zrobił w godzinkę. Najpierw wyczyścił dokładnie wyczyścił przepustnicę a potem zestroił wszystko komputerem.

Po tym zabiegu przejechałem 30 km w ciągu których stałem w korku i auto ani razu mi nie zgasło no i co ważne za wszystko zapłaciłem UWAGA - 80 zł.

Chyba nie przepłaciłem, co ?:)

Zdjęcia z naprawy:
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » czw kwie 24, 2008 22:17

MarcoVW pisze:Zalezy co to za buda byla , jak wylizana w kafelkach i ci tam przed oczami pstrykali na VASSie lub jakims Multi Plexerem to sobie krzykneli 350zł.
Zadzwon do jakis innych warsztatów i sie spytaj o regulacje przepustnicy oprogramowaniem w mk4 i bedziesz znał ceny.
to chyba serwis woła mniej za czyszczenie i adapt jesli tylko to zrobili

[ Dodano: 24 Kwi 2008 22:20 ]
w mk4 wystarczy tylko czyszczenie, adapt sterownik zrobi sam
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 22:18 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.

luzikMK4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: luzikMK4 » pn kwie 28, 2008 08:05

no to mnie zdar jak z Żyda :(

pozostaje mi nadzieja ze oprócz czyszczenia zrobil cos wiecej i aż tak nie przepłaciłem
na początku mówił cos że moze byc padnięta przepustnica i ze kosztuje 700zł

ale na końcu nie wspomnial ze ja wymienił..

więc zdar ze mnie

rajdy naszą pasją...

Awatar użytkownika
rakczek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: rakczek » pn kwie 28, 2008 13:02

Ja kupielm na Allegro przepustnice do 1.6 akl za 350zl. Mija rok i wszystko dziala swietnie

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » pn kwie 28, 2008 15:07

luzikMK4 pisze: na początku mówił cos że moze byc padnięta przepustnica i ze kosztuje 700zł
Psychologiczna zagrywka - przy wypłacie miałeś ucieszyć się, że i tak oszczędzasz 350zł.
Mówi się trudno, wiesz gdzie już nie jeździć.
Następnym razem jak będziesz miał taką możliwość skonsultuj problem tu na forum, dopiero potem jedź do mechaniora.
Mamy tu dział w którym ostrzegamy się przed nieuczciwymi mechanikami, myślę że spokojnie możesz wpisać tego jegomościa.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”