Pompa wspomagania wyje przy szerszych oponach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wtct
Ma gadane
Ma gadane

Pompa wspomagania wyje przy szerszych oponach

Post autor: wtct » sob kwie 19, 2008 12:22

Witam,

Założyłem letnie koła 195/50 R15 i bardzo niewygodnie mi się teraz tym autem jeździ. Kierownica wydaje się, że chodzi za cieżko, gdy przesiąde się do golfa IV od mojego brata to o wiele lżej się prowadzi to auto.

Gdy kręce w miejscu to słychać jak pompa lekko "wyje" - taki dzwięk jakby była zapowietrzona, ale na pewno nie jest.

W dodatku wycieka z niej olej od strony łożyska.

Czy jak wymienie na nową to kierownica pójdzie lżej?

Sprawdziłem w vw etka, że powinienem mieć pompe ZF o nr 028145157D
i taką też znalazłem na allegro:
http://www.moto.allegro.pl/item34903145 ... a_now.html

Może ktoś zna tego sprzedawcę... Ciekawe czy to nie jest jakiś odpad:) bo cena troche niska nie?

Pozdrawiam i z góry dzieki za porde
Wojtek
Ostatnio zmieniony sob kwie 19, 2008 14:35 przez wtct, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » sob kwie 19, 2008 18:04

Porownaj tez z ta aukcją http://allegro.pl/item342842074.html

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rafalczarny » sob kwie 19, 2008 19:35

Powiem ci tak , za taką cenę to kupisz pompę po regeneracji albo jakąś podróbę takie już trzy kupione w sklepie zakładałem kuzynowi, pierwsza padła po paru obrotach kierownicą, druga po miesiącu teraz jest już założona trzecia i póki co na razie chodzi. wszystkie były z gwarancją więc oddawałem je do sklepu i dawali mi następną ale trochę sprzedawca sie wkurzał i sam sprawdził co to za pompy są i okazało sie że są regenerowane. Kumplowi też kiedyś sie rozsypały łożyska(najcześciej) i nauczony wcześniejszymi przygodami założyliśmy używaną za taką samą cenę. Głowna różnica polega na odległości odsadzenia i kierunku mocowania rurki doprowadzającej płyn

zoso8894
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zoso8894 » sob kwie 19, 2008 21:13

to podróby , ale oryginał kosztuje , nie ma sensu kupować a oryginalną używkę
też nie wiadomo jaką kupisz .
ja mam tą co pisałeś od tego gościa i na razie chodzi pół roku ale zapewne padnie po roku , dwóch ale co robić ...

a jak sie jeżdzi na takich oponach ? mam o profilu 60 no ale 50 są sporo tańsze
Ostatnio zmieniony sob kwie 19, 2008 21:15 przez zoso8894, łącznie zmieniany 1 raz.

wtct
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wtct » pn kwie 21, 2008 15:03

Dzieki za odpwoiedzi,
Chyba najpierw sam spróbuje wyregenerować ta pompe na podstawie opisu na forum.
Tylko nie wiem gdzie kupić dobre części, z łożyskiem nie bedzie problemu, ale z uszczelniaczem?
zoso8894 pisze:a jak sie jeżdzi na takich oponach ? mam o profilu 60 no ale 50 są sporo tańsze
No jeździ się na równej drodze bardzo dobrze, trzyma się znakomicie na zakretach, ale główną wada jest o wiele twardziejsze zawieszenie... No ale coś za coś...

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » pn kwie 21, 2008 15:50

wtct pisze:Gdy kręce w miejscu to słychać jak pompa lekko "wyje"
dzieję się tak bo pompa działa teraz pod większym obciążeniem (szersze opony - większa powierzchnia tarcie i opór), staraj sie unikać skręcania kołami na postoju - szkoda pompy

:-k ...

wtct
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wtct » pn kwie 21, 2008 17:24

misiek10111 pisze:dzieję się tak bo pompa działa teraz pod większym obciążeniem (szersze opony - większa powierzchnia tarcie i opór), staraj sie unikać skręcania kołami na postoju - szkoda pompy
No wiadomo, że teraz cieżej pójdzie kręcenie kierownicą. Ale np. jak jest zimno (wczoraj) to odczówam, że kręci się o wiele lżej. A w dodatku w golfach IV, są tak samo szerokie koła a prowadzi się o wiele lżej.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
slimak20
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: slimak20 » pn kwie 21, 2008 17:26

wtct jaki masz u siebie płyn w wspomaganiu?

VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)

wtct
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wtct » pn kwie 21, 2008 17:37

slimak20 pisze:wtct jaki masz u siebie płyn w wspomaganiu?
Też o tym już pomyślałem i zmieniłem rok temu na zielony "Febi", taka sama butelka jak sprzedają w serwisie VW:)
No i nic to praktycznie nie dało...

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
slimak20
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: slimak20 » pn kwie 21, 2008 17:43

ja wczoraj wymienilem pompe wspomagania w MK III na taka ze szrotu wyciagnieta z innego mk III i chodzi idealnie(bo stara sie zatarła) .Pompy wspomagania musze przyznac w vw to porażka :grrr: uzywana jak sie kupi to nigdy nie wiadomo ile pochodzi a zamienniki sa slabo wydajne .

VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)

wtct
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wtct » pn kwie 21, 2008 18:06

slimak20 pisze:ja wczoraj wymienilem pompe wspomagania w MK III na taka ze szrotu wyciagnieta z innego mk III i chodzi idealnie(bo stara sie zatarła) .Pompy wspomagania musze przyznac w vw to porażka :grrr: uzywana jak sie kupi to nigdy nie wiadomo ile pochodzi a zamienniki sa slabo wydajne .
A chodziła Tobie cieżko kierownica przed wymiana pompy? A teraz np. w miejscu chodzi Ci lekko kierownica?
Jakie masz koła?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » wt kwie 22, 2008 13:14

wtct nie możesz porównywać golfa 3 z golfem 4 - dwa inne auta, różne wiekowo itp.

:-k ...

wtct
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wtct » wt kwie 29, 2008 09:07

Czyli jak? Spróbować najpierw samemu wyregenerować tą pompe? W czasie kręcenia w miejscu ewidentnie widać, że pompa się męczy. Czasami jak jest zimno to chodzi lżej ale ogólnie cieżko.

Gdzie kupić części zamienne do takiej pompy

Pozdrawiam!
Wojtek

[ Dodano: Nie Maj 18, 2008 19:27 ]
Witam,

Muszę coś w końcu zrobić z tą pompą wspomagania. Wymieniałem wczoraj olej i patrzyłem na pompę. Zdziwiło mnie, że ta pompa jest z żeliwa - taka jak np. w golfie III 1.4 zrobiłem jej zdjęcie, które zamieszczamw załaczniku.

Czy to jest oryginalna pompa jaką montowali w 1.9 TDI 81kW z 1997 roku?

Bo jak patrze na allegro to pompa z firmy ZF o nr 028 145 157D (tak mi podaje VW ETKA) Pompa na allegro

Wygląda całkiem inaczej.
Byłem też u nich: Regenerują pompy i regeneracja pompy kosztuje 220zł + VAT ale nie ma pewności czy da się ją jeszcze zregenerować (czy będzie tam jeszcze coś do szlifowania).

Czy ma sens regenerować tą pompę?

Pozdrawiam
Wojciech
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”