Po czym poznać że trzeba wymienić swiece ??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Po czym poznać że trzeba wymienić swiece ??

Post autor: Dystans6 » sob kwie 05, 2008 23:17

Mam takie pytanie bo zastanawiam sie czy nie wymienić świec u siebie w 1.8 90konnym Rp-ku .Po jakim przebiegu robi sie takie wymiany i jak ewentualnie poznać że świece nadają sie do wymiany .Ogólnie wymieniałem przewody jakis czas temu ale do świec nigdy nie zaglądałem i nie wiem jaki maja przebieg .Silnik chodzi dosyć równo ale moze poprawiło by to dynamike auta ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob kwie 05, 2008 23:26

skoro nie wiesz ile mają przejechane to zmień, nie warto oszczędzać na tym. Wypada zmienić co jakieś 30 tysięcy, zależy jeszcze czy są jedno czy wieloelektrodowe. przy czym sam pod tym względem jestem niedbaluchem więc miałem okazję przekonać się, że pierwsze wyraźnie wyczuwalne objawy zużycia świec (wypadania zapłonów) na 3-elektrodowych markowych świecach pojawiają się po 90-100 tys. Nie zachęcam do takich testów.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
tomek860
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tomek860 » sob kwie 05, 2008 23:58

Jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz w internecie stronę, na której są zdjęcia świec w różnym stanie i pod spodem opisane jest co z to znaczy. Generalnie to obiło mi się o uszy, że na gazie trzeba świece częściej zmieniać niż na benzynie. Ja zmieniam co ok 15 - 20 tyś.

Awatar użytkownika
Dystans6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Dystans6 » ndz kwie 06, 2008 00:07

Właśnie znalazłem takie świece na allegro http://moto.allegro.pl/item340020772_sw ... ur6et.html
pasują do rp-ka sa 3 elektrodowe jedna dzis wykręciłem to u mnie tez sa 3 elektrodowe boscha i raczej maja juz swój wiek

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » ndz kwie 06, 2008 13:10

Mam takie jak pokazałeś w swoim RP polecam , świece wymienia się co 30 tys , niby mogą być dobre ale nie trzymać termicznie , 3 elektronowe wymienia sie co 60 tysięcy

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”