Wymiana paska rozrządu ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

morys
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana paska rozrządu ?

Post autor: morys » sob kwie 05, 2008 22:29

Dzisiaj po południu postanowiłem wymienic pasek rozrządu.
Przeczytałem trochę instrukcji i wziąłem sie do roboty.
Odpiąłem obudowę filtra powietrza aby nie przeszkadzała , poluzowałem napiecie paska alternatora i zdjąłem go.
Udkręciłem górną część osłony rozrządu i zobaczyłem tylko część paska z kołem zębatym wałka rozrządu i rolke napinacza.
Na kole zębatym rozrządu zobaczyłem kropkę na jednym z zębów i ustawiłem ten ząb do góry na znak na tylnej części osłony obudowy (był tam u góry pionowy znaczek z opisem który niestety nie zapisałem.
Prócz tego zrobiłem zaznaczenie białym korektorem na kole i pasku.
Wrzuciłem piąty bieg , zaciągnąłem ręczny.
Niestety zauważyłem aby zdjąc dolną osłonę paska klinowego prawdopodobnie trzeba bedzie zdjąć koło pasowe na wale napędowym i koło pasowe na pompie wodnej.
Problemem okazało się że brak mi narzedzii: klucz 15 lub 16 (do odkkręcenia rolki) i klucz imbusowy 5 lub 6 (do odkręcenia kół pasowych).
Ze wzglądu że zaczęło się ściemniać nie miałem innego wyjścia jak poskładać wszystko spowrotem :(

Czy sposób i to co chcę odkręcić jest poprawne ?
Czy po zdemontowaniu tych dwóch kół pasowych i dolnej części obudowy będę mógł jeszcze przekręcić kołami aby sprawdzić czy wszystkie punkty zgadzają się z znakami ?
Dlaczego mam znaczek do ustalania pozycji koła zębatego wałka rozrządu u góry na osłonie ( w instrukcji czytałem o ustawieniu tej kropki z górną płaszczyzną głowicy) ?
Przy okazji9 zauważyłem że:
górna część osłony rozrządu przetarta obok koła pasowego alternatora (prawdopodobnie od paska klinowego alternatora)
koło pasowe pompy wodnej ma bicie rzedu 1 - 1.5 , niema luzu na pompie. Jaka może byc przyczyna i czy to niebezpieczne ?

Poradzcie proszę.

Pozdrawiam
[URL=http://chomikuj.pl/boryspol1?b=1][IMG]http://images.chomikuj.pl/button/boryspol1.gif[/IMG][/URL]

Awatar użytkownika
krzaś
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: krzaś » sob kwie 05, 2008 22:40

BINGO? To co piszesz to tak ma być i zrób tak jak piszesz. Tylko odkręć koło pompy wodnej zanim zdejmiesz pasek klinowy. Będzie ci łatwiej. A co do bicia koła pompy to luz- STANDARD
Przetarta obudowa- STANDARD.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob kwie 05, 2008 22:54

morys pisze:Dlaczego mam znaczek do ustalania pozycji koła zębatego wałka rozrządu u góry na osłonie ( w instrukcji czytałem o ustawieniu tej kropki z górną płaszczyzną głowicy) ?
koło ma dwa znaki. Jeden po stronie pokrywy rozrządu -ten ustawiasz na krawedź osłony blaszanej paska czyli na górna płaszczyznę głowicy. Drugi znak jest po drugiej stronie koła, możesz się nim nie przejmować w tym silniku

[ Dodano: Sob Kwi 05, 2008 10:56 pm ]
Koła pompy wodnej nie ruszaj, nie potrzeba.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

morys
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: morys » ndz kwie 06, 2008 10:49

Paweł Marek pisze: Koła pompy wodnej nie ruszaj, nie potrzeba.
Czyli rozumiem ze obudowa sie wysunie spod tego koła.
A elementy koła pasowego znaszyć na obudowie przed zdjęciem czy śruby mają inny rozzstaw ?
A do wymiany aby był lepszy dostęp z dołu to podnosicie samochód czy zdejmujecie koło ?

Pozdrawiam
[URL=http://chomikuj.pl/boryspol1?b=1][IMG]http://images.chomikuj.pl/button/boryspol1.gif[/IMG][/URL]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz kwie 06, 2008 10:59

morys pisze:A elementy koła pasowego znaszyć na obudowie przed zdjęciem czy śruby mają inny rozzstaw ?
jest wystep na wale i pasujący otwór w kole, pomyłka nie jest możliwa
morys pisze:A do wymiany aby był lepszy dostęp z dołu to podnosicie samochód czy zdejmujecie koło ?
to i to

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

morys
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: morys » śr kwie 16, 2008 23:09

Koło pasowe pompy wodnej musiałem jednak zdjąć.
Jednak trzeba trzymać sie albo instrukcji (mało zrozumiała) albo forum.

Na forum znalazłem:
-zrobic białym markerem kreski na wszystkich trzech kołach (przez pasek i koło)
-przenieść znaki na nowy pasek
- założyć w taki sam sposób

Moje spostrzeżenia:
-bez klucza 15 i imbusów 5 i 6 nie bierz sie do roboty :)
-dobrze jest też zaznaczyć kreską połozenie wzgledem siebie koła wału głównego i wałka pośredniego (komfort psychiczny ze nie poknocimy zapłonu)
-policzyć zęby na nowym pasku czy jest taka sama ilość jak na starym
-po cholerę w podręczniku piszą o wrzuceniu piątego biegu i zaciągnieciu ręcznego skoro podnoszę przednie prawe koło i zdejmuję go :)
Ostatnio zmieniony wt lip 08, 2008 22:03 przez morys, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ryś Stepowy » czw kwie 09, 2009 07:49

Też sie przymierzam do wymiany i chciałbym to wszystko uprządkować. Postaram się zrobić zdjęcia i może wspólnie zrobimy jakąś fotoporade. W książce (VW Golf obsługa, eksploatacja naprawa) nie jest to najlepiej opisane.
Oprócz nowego paska i nowej rolki napinającej potrzebne nam będą:
1. Klucz imbusowy nr 5, 6,
2. Klucze płaskie 10, 15,
3. Marker najlepiej biały
4. Coś do napiecia rolki albo klucz płaski (Jeśli na rolce jest nakrętka do napinania) albo odpowiednie szczypce (Jeśli w rolce są 2 dziurki)
No i zaczynamy:
1. Dla wygody pracy możemy ściagnąć część dolotową filtra powietrza
2. Zdemontować górną pokrywę rozrządu (2 zatrzaski)
3. Zdemontować obydwa koła pasowe (nepęd alternatora i pompy wody)
4. Zdemontować dolną osłone paska
5. Ustawić koła wałka rozrządu, wałka pośredniego i wału korbowego na znakach
5. Zaznaczyć markerem położenie wszystkich kół na pasku (Zaznaczać na kole i pasku)
6. Poluzować nakrętkę napinacza i obracajac go w lewo poluzować naciąg paska.
7. Zdjąć stary pasek
8. Policzyć dla pewnosci ilość zębów w nowym i starym pasku
9. Przenieść oznaczenia które zrobiliśmy na starym pasku na nowy pasek
10. Założyć nowy pasek zgodnie z oznaczeniami
11. Napiąć napinacz tak aby pasek miedzy kołem pośrednim a kołem wałka rozrządu dał sie skręcić maksymalnie o 90'
12. Składamy resztę gratów w odwrotnej kolejności.
Jest to wstępny opis wymiany paska, Pisany z głowy. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi proszę pisać na PW dokonam odpowiednich zmian. Podczas wymiany zrobie zdjęcia które zostaną dodane do opisu.
Ostatnio zmieniony czw kwie 09, 2009 08:19 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”