Przeczytałem trochę instrukcji i wziąłem sie do roboty.
Odpiąłem obudowę filtra powietrza aby nie przeszkadzała , poluzowałem napiecie paska alternatora i zdjąłem go.
Udkręciłem górną część osłony rozrządu i zobaczyłem tylko część paska z kołem zębatym wałka rozrządu i rolke napinacza.
Na kole zębatym rozrządu zobaczyłem kropkę na jednym z zębów i ustawiłem ten ząb do góry na znak na tylnej części osłony obudowy (był tam u góry pionowy znaczek z opisem który niestety nie zapisałem.
Prócz tego zrobiłem zaznaczenie białym korektorem na kole i pasku.
Wrzuciłem piąty bieg , zaciągnąłem ręczny.
Niestety zauważyłem aby zdjąc dolną osłonę paska klinowego prawdopodobnie trzeba bedzie zdjąć koło pasowe na wale napędowym i koło pasowe na pompie wodnej.
Problemem okazało się że brak mi narzedzii: klucz 15 lub 16 (do odkkręcenia rolki) i klucz imbusowy 5 lub 6 (do odkręcenia kół pasowych).
Ze wzglądu że zaczęło się ściemniać nie miałem innego wyjścia jak poskładać wszystko spowrotem
Czy sposób i to co chcę odkręcić jest poprawne ?
Czy po zdemontowaniu tych dwóch kół pasowych i dolnej części obudowy będę mógł jeszcze przekręcić kołami aby sprawdzić czy wszystkie punkty zgadzają się z znakami ?
Dlaczego mam znaczek do ustalania pozycji koła zębatego wałka rozrządu u góry na osłonie ( w instrukcji czytałem o ustawieniu tej kropki z górną płaszczyzną głowicy) ?
Przy okazji9 zauważyłem że:
górna część osłony rozrządu przetarta obok koła pasowego alternatora (prawdopodobnie od paska klinowego alternatora)
koło pasowe pompy wodnej ma bicie rzedu 1 - 1.5 , niema luzu na pompie. Jaka może byc przyczyna i czy to niebezpieczne ?
Poradzcie proszę.