zmiana kierownicy a tasma AIRBAG-u

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

zmiana kierownicy a tasma AIRBAG-u

Post autor: falla_x » pn mar 31, 2008 16:27

witam chce wymienic sobie kierownice na taka obszyta skora od forumo"wego kolegi pullup1 i teraz mam pytanie jak odlacze akumulator odkrece obudowe pod kierownica odepne pierwsza wtyczke od napinacza tasmy , pozniej 2 imbusy odchylam poduszke i odlanczam ja od napinacza , odlanczam klaksony i teraz pytanie ?

- czy najpierw odkreca sie ten napinacz ktory mocowany jest na 3 srubach ? czy moze najpierw odkrecam kierownice kluczem 24 a pozniej jak ja zdejme odkrecam ten napinacz ??

czy ten napinacz w nowej kierownicy mam przykrecic 3 srubami w takim polozeniu jak byl w starej wi wszystko bedize ok ??? bo wiem ze zle zalozenie napinacza powoduje rozwerwanie tasmy ??? ale jak go mozna zalozyc zle jak sa tam 3 sruby?? da sie go zle zalozyc ??? powiedzcie mi wszystko co wiecie na ten temat bo chial bym uniknac poznijeszego bledu poduszki albo rozerwanej tasmy _ wilekie dzieki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi

Passat B5 FL AVF - viewtopic.php?f=91&t=335306
Obrazek

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » wt kwie 01, 2008 00:58

falla_x pisze:zmiana kierownicy a tasma AIRBAG-u
jutro opisze dokładnie jak to zrobić.trzeba napewno odpiąć akumlator i ustawić koła do jazdy na wprost,poczekać ok 20 minut,aż rozładuje się moduł poduszki,wyjąć poduszke i rozpiąć od niej kostke.Teraz wykręć 3 śrubki na krzyżaka,odkręć nakrętke i zdejmij kierownice.Uważaj tylko żeby nie przestawić taśmy.Poskładać w kolejności odwrotnej.

Jacek

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » wt kwie 01, 2008 07:10

jackyz pisze:jutro opisze dokładnie jak to zrobić
byl bym wdzieczny
jackyz pisze:Uważaj tylko żeby nie przestawić taśmy
no wlasnie co znacy nie przestawic?? bo wydaje mi sie ze skoro mocowana jest przez 3 sruby a tasma od napinacza przechodiz prze otwor w kierownicy chyba tak widac po zdieciach to nie da sie zle ustawic ? chyba ze sie myle prosil bymo jakies wyjasnienei zebym babola nie strzelic

a to jednak trzeba odlaczyc akumulator troche wczesniej ?

Obrazek

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » wt kwie 01, 2008 07:18

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » wt kwie 01, 2008 07:46

wielkie dzieki gdizes juz kiedys widzialem ten opis ale mozesz mi powiedziec jak mam to rozumiec :

"Nowa taśma powinna być ustawiona w pozycji środkowej. Warunek ten wynika z jej budowy i jest konieczny do poprawnego funkcjonowania. Taśma albowiem to nic innego jak jeden kawałek przewodu zamkniętego w obudowie. Jest tak z powodu zapewnienia pewności połączenia i co za tym idzie zadziałania poduszki powietrznej. Ustawienie zwijacza w pozycji środkowej możemy sprawdzić licząc obroty pomiędzy skrajnymi położeniami pierścienia taśmy - należy to wykonać przed zamontowaniem zwijacza do kierownicy. Złe ustawienie zwijacza może spowodować przerwanie przewodu podczas kręcenia kierownicą"

oco chodzi z tym ustawieniem zijacza w pozycji srodkowej i oco chodzi w tych skrajnych polozeniach pierscienia tasmy bo nie rozumiem tego za bardzo

wydawalo mi sie ze napinacz da sie przykrecic tylko w jeden sposob i ze wystarczy go tylko przekrecic w taki sam sposob z wyjetej poprzednio kierownicy ?

a tu jeszcze jakies ustawienia wedlug skrajnych polozen ?

Obrazek

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » wt kwie 01, 2008 14:01

falla_x pisze:
wielkie dzieki gdizes juz kiedys widzialem ten opis ale mozesz mi powiedziec jak mam to rozumiec :

"Nowa taśma powinna być ustawiona w pozycji środkowej. Warunek ten wynika z jej budowy i jest konieczny do poprawnego funkcjonowania. Taśma albowiem to nic innego jak jeden kawałek przewodu zamkniętego w obudowie. Jest tak z powodu zapewnienia pewności połączenia i co za tym idzie zadziałania poduszki powietrznej. Ustawienie zwijacza w pozycji środkowej możemy sprawdzić licząc obroty pomiędzy skrajnymi położeniami pierścienia taśmy - należy to wykonać przed zamontowaniem zwijacza do kierownicy. Złe ustawienie zwijacza może spowodować przerwanie przewodu podczas kręcenia kierownicą"

oco chodzi z tym ustawieniem zijacza w pozycji srodkowej i oco chodzi w tych skrajnych polozeniach pierscienia tasmy bo nie rozumiem tego za bardzo

wydawalo mi sie ze napinacz da sie przykrecic tylko w jeden sposob i ze wystarczy go tylko przekrecic w taki sam sposob z wyjetej poprzednio kierownicy ?

a tu jeszcze jakies ustawienia wedlug skrajnych polozen ?
Chodzi o to że kierownica wykonuje np.3 obroty w prawo i 3 obroty w lewo licząc od pozycji kół ustawionych do jazdy na wprost.Tyle samo obrotów musi sie rozwijać taśma,W przeciwnym razie Przerwiesz ją i poduszka nie będzie działać.Akumlator Musisz rozpiąć,bo inaczej po zamontowaniu wszystkiego razem może się palić kontrolka poduszki,którą potem zgasisz tylko VAG-iem.Jak pamiętam to na obudowie taśmy są znaki które się muszą ze sobą pokryć.

Jacek

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » wt kwie 01, 2008 16:58

jackyz pisze:Jak pamiętam to na obudowie taśmy są znaki które się muszą ze sobą pokryć.
musza sie pokryc ale z kierownica ? czy z czym ?

czyli rozumiem ze kierownica wykonujac skret w lewo powoduej rozwiniecie tasmy z napiancza powracajac to do prostych kol napinacz zwija tasme ? czyli jak zdejem kierownice razem z napinaczem i zaloze ten napinacz w takiej samej pozycji na nowa kierownice bedzie ok ?

napinacz z tego co widze montowany jest od tylu kierownicy wiec tasma do poduski musi przejsc przez otwor w kierownicy wiec nawet chya nie ma mozliwosc zalzenia tego napinacza iinaczej ?
Ostatnio zmieniony wt kwie 01, 2008 16:59 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » wt kwie 01, 2008 20:07

falla_x pisze:
jackyz pisze:Jak pamiętam to na obudowie taśmy są znaki które się muszą ze sobą pokryć.
musza sie pokryc ale z kierownica ? czy z czym ?

czyli rozumiem ze kierownica wykonujac skret w lewo powoduej rozwiniecie tasmy z napiancza powracajac to do prostych kol napinacz zwija tasme ? czyli jak zdejem kierownice razem z napinaczem i zaloze ten napinacz w takiej samej pozycji na nowa kierownice bedzie ok ?

napinacz z tego co widze montowany jest od tylu kierownicy wiec tasma do poduski musi przejsc przez otwor w kierownicy wiec nawet chya nie ma mozliwosc zalzenia tego napinacza iinaczej ?
Dobrze rozumiesz.Znalazłem taką taśme w garażu i jak już odepniesz już akumlator i air bag to wykręć 3 śrubki na śrubokręt krzyżakowy,odkręć kierownice i ją zdejmij.Taśma zostanie na swoim miejscu.Ma ona taki czerwony przycisk.Jest to blokada więc nic się nie przestawi. Obrazek
Zobacz to zdjęciu.

Jacek

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » wt kwie 01, 2008 20:42

jackyz pisze:Ma ona taki czerwony przycisk.Jest to blokada więc nic się nie przestawi.
czyli zanim odkrece ten napinacz od zdietej wczesniej kierownicy to wciskam ten przycisk blokujacy ?? czy dopiero jak go odkrece to wtedy sie go wciska

w tym napinaczu to wysowa sie i ta tasma z tylu i prozdu czy ta przy poduszczed jest nieruchoma ?

Obrazek

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » śr kwie 02, 2008 00:06

falla_x pisze:
jackyz pisze:Ma ona taki czerwony przycisk.Jest to blokada więc nic się nie przestawi.
czyli zanim odkrece ten napinacz od zdietej wczesniej kierownicy to wciskam ten przycisk blokujacy ?? czy dopiero jak go odkrece to wtedy sie go wciska

w tym napinaczu to wysowa sie i ta tasma z tylu i prozdu czy ta przy poduszczed jest nieruchoma ?
Jak zdejmiesz kierownice(koła ustawione na wprost)to ten przycisk się sam zablokuje.Cała taśma ma zostać na kolumnie kierowniczej.Założysz nową kierownice i on się sam odblokuje.Przykręcisz te 3 śrubki do kierownicy,kierownice ,podepnij poduszke a potem na :kufel: Nie masz się co bać tylko wymieniaj tą kierownice.

Jacek

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » śr kwie 02, 2008 07:14

jackyz pisze:Jak zdejmiesz kierownice(koła ustawione na wprost)to ten przycisk się sam zablokuje.Cała taśma ma zostać na kolumnie kierowniczej.Założysz nową kierownice i on się sam odblokuje.Przykręcisz te 3 śrubki do kierownicy,kierownice ,podepnij poduszke a potem na Nie masz się co bać tylko wymieniaj tą kierownice.
a to spoko czyli jak odkrece te 3 sruby to przy zdejmowaniu kierownicy napinacz ma sotac na kolumnie puzniej tylko dokladnm w to mijesce nowa kierre i przykrecam podpinam i wszystko ebdize ok :)

Obrazek

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » śr kwie 02, 2008 13:48

falla_x pisze:
jackyz pisze:Jak zdejmiesz kierownice(koła ustawione na wprost)to ten przycisk się sam zablokuje.Cała taśma ma zostać na kolumnie kierowniczej.Założysz nową kierownice i on się sam odblokuje.Przykręcisz te 3 śrubki do kierownicy,kierownice ,podepnij poduszke a potem na Nie masz się co bać tylko wymieniaj tą kierownice.
a to spoko czyli jak odkrece te 3 sruby to przy zdejmowaniu kierownicy napinacz ma sotac na kolumnie puzniej tylko dokladnm w to mijesce nowa kierre i przykrecam podpinam i wszystko ebdize ok :)
Wszystko będzie ok,nic się nie bój że coś zepsujesz.Jak zrobisz to napisz jak poszło.
Pozdrawiam

Jacek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”