Wymiana oleju w skrzyni biegow w Polo '88

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Krzysiekk
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana oleju w skrzyni biegow w Polo '88

Post autor: Krzysiekk » pn mar 24, 2008 20:23

Witam, jestem nowy na forum. Posiadam polo z 88 r , silnik 1,3 na gaz. Problem jest tego typu, że skrzynia szumi, na 1,2,3 biegu szczególnie, natomiast na 4 mniej, jednak też słychać, włączając 3 słychać wyraźny zgrzyt . Prawdopodobnie w skrzyni jest mało oleju lub poprostu kończy się jej życie... :blush: . Oglądałem skrzynie dokładnie i pod spodem nie zauważyłem korka do spuszczania oleju, u góry też nie ma wyraźnego korka do wlewania oleju, jedynie z tego tam widać to od strony kierowcy pod i nad przegubem wewnętrznym są dwie śruby na imbus - czy są to śruby do spuszcznia [dolna] i wlewania oleju[górna] ?? Kolejne pytanie , ile tam zmieści się oleju? Jest to skrzynia mechaniczna , tzw czwórka. Następne pytanie czysto teoretyczne , czy ktoś miał kontakt z ceramizerami do skrzyń biegów? Czytałem troche o tym specyfiku na allegro , czy warto w to zainwestować jeśli po zalaniu nowym olejem hałas nie ustąpi?? Proszę o szybkie porady ponieważ samochód praktycznie cały czas musi jeździć. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn mar 24, 2008 21:08 przez Krzysiekk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn mar 24, 2008 21:06

Krzysiekk pisze:czy są to śruby do spuszcznia [dolna] i wlewania oleju[górna] ??
tak :bigok:
odkręc górną i wtedy sprawdzisz jaki stan jest oleju
jeśli chodzi o tego typu wynalazki jakimi są ceramizery
podchodzę bardzo sceptycznie

Awatar użytkownika
Lukieyoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Lukieyoo » pn mar 24, 2008 21:08

Co do korka to jest ten na na imbus co znalazles. Zas co do ilosci to uzupelniasz olej do przelania przez ten wlasnie korek. A jesli chodzi o zycie tej skrzyni to pewnie sie konczy. Nie baw sie w robie jej tylko szukaj na szrotach juz drugiej.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”