Dioda w drzwiach + rygiel

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
misieque
Nowicjusz
Nowicjusz

Dioda w drzwiach + rygiel

Post autor: misieque » ndz mar 23, 2008 22:08

Witam

Mam problem z zamkiem kierowcy w Golfie IV, wersja 3drzwiowa z roku 1998. Przy normalnym jednokrotnym przekręceniu zamka nie włącza się rygiel i sygnalizująca go dioda w drzwiach. Dopiero po dwukrotnym przekręceniu zamka w prawo załącząją się oba elementy. Wygląda to odwrotnie niż powinno być. Identyczna sytuacja jest przy zamykaniu samochodu pilotem. Ponadto przy zamykaniu samochodu od wewnątrz rygiel w drzwiach kierowcy odbija i wychodzi na wierzch. Ostatnio "samo się naprawiło" i po kilku dniach znowu problem powrócił. Pytanie, czy ktoś miał takie przygody i czy ma pojęcie o co może chodzić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » ndz mar 23, 2008 22:32

elektryka w mk4 żyje swoim życiem :bigok:
tu czytaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=76305&start=0

Awatar użytkownika
misieque
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misieque » ndz mar 23, 2008 22:53

Dzięki :) U mnie jest o tyle trudniejsza sytuacja, że auta nie da się zamknąć od środka po stronie kierowcy. Z tego co wiem mam uszkodzony czyjnik otwarcia klapy bagażnika i specjalnie nie orientuje się, czy ma coś wspólnego z ryglem w drzwiach. Domyślam się, że nie.

Awatar użytkownika
jakub1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jakub1982 » pn mar 24, 2008 00:49

Witam

JA miałem identyczną sytuacje u siebie. Rozebrałem zamek i polutowałem zimne luty w zamku. Rzecz troszkę skomplikowana - ale dla trochę wprawnego amatora / majsterkowicza nie powinno być problemu. Zamek ożył. Odpukać działa.

Pozdrawiam :okej:

Awatar użytkownika
misieque
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misieque » pn mar 24, 2008 10:57

Wygląda na to, że trzeba się dobrać do zamka ;) ale lepsze to niż płacić kilkaset złotych za wizytę w warsztacie. Teraz przynajmniej wiem w czym grzebać. Dzięki :)

Awatar użytkownika
jakub1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jakub1982 » pn mar 24, 2008 11:50

Witam

Dokładnie - lepiej poświecić 3 h i mieć w kieszenie około 400 zł. Tą operacje robiłem po raz drugi. U mnie w drzwiach zawiasy są do wymiany i zamykając drzwi trzeba nieźle pierdzielnąć żeby drzwi się zamknęły. I od tego właśnie powstają te zimne luty.

Pozdrawiam. :okej:

Awatar użytkownika
misieque
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misieque » pn mar 24, 2008 12:26

Szkoda, że za każdym razem cierpią te plastikowe rączki na drzwiach :) Kiepski patent w ogóle.

Podaje link do instrukcji demontażu z poprzednich postów, gdyby ktoś był zainteresowany.
http://www.taligentx.com/passat/mainten ... mechanism/ thx to szczeniak

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”