Problemy ze skrzynią biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

michal456
Nowicjusz
Nowicjusz

Problemy ze skrzynią biegów

Post autor: michal456 » sob mar 22, 2008 16:48

Witam.
Mam problem z przeciekającą skrzynią biegów (plama w garażu i mokra skrzynia na łączeniu), jak by tego było mało głośno pracuje po puszczeniu sprzęgła na luzie i podczas hamowania silnikiem na 1 i 2 biegu. Przypuszczam, że to jakieś łożysko. Dodam jeszcze, że podczas wymieniania sprzęgła odkryłem, że skrzynia była klejona od strony docisku. Nabyłem ten samochód 3 mies. temu i łudziłem się, że poza wymianą sprzęgła nie będzie wymagał wkładu finansowego... Po zrobieniu nim jakiegoś 1000 km zacząłem mieć problemy z wrzuceniem 2-go biegu najczęściej w momencie redukowania po dynamicznej jeździe. Po uzupełnieniu poziomu oleju problem z wrzuceniem biegu zginął do czasu wylania sie oleju.
Auto o którym piszę to Golf III z silnikiem 1.6 rocznik 94. Rodzaj sprzęgła ABU (rozrusznik z tyłu).
Poprzednimi właścicielami auta były 2 Niemki i jeden Turek 81 rocznik - stąd sportowy wydech... ;-)
Może mi ktoś doradzić co z tym fantem zrobić? Jest sens reperować skrzynie ? Czy może kupić drugą gdzieś na szrocie. A co w momencie gdy okaże się, że tą drugą też trzeba robić?
Proszę o pomoc/poradę.
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob mar 22, 2008 17:06

to jest odwieczny dylemat, bo skrzynia używka kosztuje przeważnie mniej niż naprawa starej. Tyle że naprawa w porządnym zakładzie specjalizujacym się w skrzyniach daje właściwie gwarancję że będzie ok. Zakładając że trzeba będzie zmienić 1 czy 2 łożyska, simering na wale silnika, simeringi w skrzyni, olej plus robocizna może to wynieść 6 - 7 stów, więc "decyzja należy do państwa"

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » sob mar 22, 2008 19:15

naprawa skrzyni w niemalże każdym przypadku okazuje sie nieopłacalna.
Jesli używaną skrzynię kupisz od solidnego sprzedawcy (przeważająca więkoszść szrotów) to musisz dostać rękojmię na montaż , jesli skrzynia bedzie nieodpowiednia to mozesz ją bez podania przyczyn zwrócić w ciągu określonego czasu (najczesciej 14 dni)

michal456
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michal456 » ndz mar 23, 2008 10:45

Zna ktoś może takiego uczciwego sprzedawcę używanych części? Może z jakiegoś anglika dało by radę dopasować taką skrzynkę? Jeśli ktoś ma namiary ta takiego sprzedawcę w moich okolicach ew. w woj. śląskim będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz mar 23, 2008 17:00

zapytaj w swojej grupie regionalnej o ile takowa istnieje.
Czemu z anglika? Zreszta tam sa takie same skrzynie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”