Jakie są objawy zepsutego rozrządu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie są objawy zepsutego rozrządu
witam kupiłem Golfa II, 1,6 1988 r., wiem od poprzedniego właściciela, że nic w nim nie robił tzn. nie wymieniał nic i z tego co widać to mało co było wymieniane, tak więc wymieniłem sobie wszystkie filtry (powietrza, gazu) zmieniełm kable wysokiego napięcia, wymieniłem świece, słyszałem że bardzo ważny w samochodzie jest rozrząd-zastanawiam się na d wymianą ale sam nie wiem, możecie poradzić ?? samochód na liczniku ma 147000 przejechanym km, wiem ze coś musi być nie tak bo 20 letni samochód z takim licznikiem ????
Ostatnio zmieniony pn mar 24, 2008 14:51 przez koloslask, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymiana paska rozrządu to jedna z najważniejszych rzeczy do wymiany przy kupnie samochodu. Pęknięcie go powoduje bardzo poważne uszkodzenia silnika, chyba że silnik jest bezkolizyjny. Jeśli bycś miał walnięty rozrząd samochód by nie palił, przy zerwanym pasku jest to niemożliwe, objawem starego rozrządu moze byc hałasująca rolka napinacza. Bo zerwany powoduje przy próbie odpalania silnia uderzanie tłoków w zawory w silniku kolizyjnym a w konsekwencji pogięcie zaworów, uszkodzenie tłoków, wału, korbowodów, głowicy. Zależnie waruknów w jakich to się stało.
Przebieg rzeczywiście nierealnie niski chociaż różnie bywa.
Przebieg rzeczywiście nierealnie niski chociaż różnie bywa.
Ostatnio zmieniony sob mar 22, 2008 13:15 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.
no właśnie żebym jeszcze wiedział czy bezkolizyjny, możesz mi to wytłumaczyć ?? orientujesz sie jaki jest koszt wymiany takie paska rozrzadu ? jeżeli coś sie z nim dzieje to słychać coś, są jakieś objawy?
możesz, możecie mi cos podpowiedzieć co jeszcze z takich ważnych rzeczy powinienem wymienic?
możesz, możecie mi cos podpowiedzieć co jeszcze z takich ważnych rzeczy powinienem wymienic?
Ostatnio zmieniony sob mar 22, 2008 13:16 przez koloslask, łącznie zmieniany 1 raz.
Koszt zalezy od tego czy sam będziesz robił czy u mechanika. Za części czyli pasek i napinacz od około 80 - 90 za komplet. Robocizna: to już bardzo zależy od mechanika. Znajomy mi robił za 50 zet.
Nie jest to strasznie trudne. Jeśli jesteś trochę mechanikowaty mozesz spróbować. Jest na forum porada jak to zrobić.
Nie jest to strasznie trudne. Jeśli jesteś trochę mechanikowaty mozesz spróbować. Jest na forum porada jak to zrobić.
- czarna małpa
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
cdn..
Swiece,przewody może,wszystkie płyny,chlodzący,hamulcowy,filtry,..a na koncu laske trzeba zmienic....pozdro all.
Jestem Oazą spokoju
pier.......m, qrwa zarąbiscie wyluzowanym
kwiatem na tafli jeziora .......
pier.......m, qrwa zarąbiscie wyluzowanym
kwiatem na tafli jeziora .......
Biorąc pod uwagę fakt ze jego samochód ma 20 lat i silnik 1,6 nie może byc 16 zaworowy.Darcyn pisze:koloslask, zebys przypadkiem nie zapłacił za wymiane 150!!!
[ Dodano: 22 Mar 2008 12:29 ]
zestaw rolka napinacza + pasek rozrządukoloslask pisze:oki, jak pójde do sklepu to co mam konkretnie kupic ? j