Czujnik temperatury cieczy raz jeszcze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
LordOmen
- Mały gagatek

- Kontakt:
Czujnik temperatury cieczy raz jeszcze
Dzis zanim odpalilem samochod zmierzylem rezystancje na pinie 1i3 i wg. tabeli http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0 mial ok. 7-8 stopni. Zmierzylem takze napiecie na wtyku czujnika przy wlaczonym zaplonie wzgledem minusa na aku i pokazal 4,62 V a ponoc ma miec 5V. Problem polega na tym ze auto nie chce odpalic bez wcisnietego gazu tak jakby nie dzialalo ssanie. Wyczytalem ze czujnik temp. cieczy w silniku ABU za to odpowiada. Mam czujnik czteropinowy z zolta obwodka wiec prawidlowy. Czy napiecie musi miec dokladnie 5V czy ok. 5V? Dodam ze napiecie udalo sie zmierzyc tylko na pinie 3 bo na 1 nie wskazywal miernik nic. Czy Mam padniety czujnik, polaczenie elektryczne czy moze problem lezy w czyms innym? Kable i swiece NGK po wymianie. Styki kopulki i palec oczyszczone i bez upalen. Pozostaje mi jeszcze zmierzyc cewke ale jak? Prosze o pomoc. Pozdrowka
-
LordOmen
- Mały gagatek

- Kontakt:
Ok. A jeszcze jedno. Jesli samochod ma wylaczony zaplon to czy miedzy trzpieniem silnika krokowego a ramieniem przepustnicy powinna byc przerwa? U mnie te dwa elementy przylegaja do siebie choc przepustnica jest zamknieta.Po uchyleniu przepustnicy reka trzpien nieznacznie sie wysuwa i wyglada to jakby przepustnica blokowala (wciskala do srodka) ten trzpien. Zastanawia mnie to czy moze silnik krokowy nie jest uszkodzony albo zle ustawiony?
Dzis zrobilem test. Podpialem do 1 i 6 pinu silnika krokowego zasilacz 6V. Silniczek wysunal sie popychajac ramie przepustnicy. Kiedy zmienilem polaryzacje pradu wtedy ladnie sie schowal. Po odlaczeniu zasilacza i wlaczeniu zaplonu silnik krokowy wysuwa sie tylko ok. 1mm. Podmiana czujnika cieczy nic nie zmienilo. Co jest z tym silnikiem krokowym? Dlaczego reaguje na napiecie z zasilacza a nie potrafi wysunac sie na napieciu z instalacji? Sprawdzalem kable i zaden nie jest przerwany.
Dzis zrobilem test. Podpialem do 1 i 6 pinu silnika krokowego zasilacz 6V. Silniczek wysunal sie popychajac ramie przepustnicy. Kiedy zmienilem polaryzacje pradu wtedy ladnie sie schowal. Po odlaczeniu zasilacza i wlaczeniu zaplonu silnik krokowy wysuwa sie tylko ok. 1mm. Podmiana czujnika cieczy nic nie zmienilo. Co jest z tym silnikiem krokowym? Dlaczego reaguje na napiecie z zasilacza a nie potrafi wysunac sie na napieciu z instalacji? Sprawdzalem kable i zaden nie jest przerwany.
Ostatnio zmieniony pn mar 24, 2008 12:25 przez LordOmen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

mierzysz pomiędzy 1 i 3 a nie między pinem a aku.LordOmen pisze:Dodam ze napiecie udalo sie zmierzyc tylko na pinie 3 bo na 1 nie wskazywal miernik nic.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
LordOmen
- Mały gagatek

- Kontakt:
Miedzy pinami 1 i 3 mierzy sie rezystancje a wg. opisow na forum wynika ze miedzy zlaczem a aku powinno wskazac 5V. Sam juz nie wiem. A ssanie nie dziala jak powinnoPaweł Marek pisze:schematy infotechu nie uwzględniają drugiej pary styków od wskazówki na licznikudamcio151 pisze:infotech pokazuje czujnik z 2 pinami ... autodata z 4mierzysz pomiędzy 1 i 3 a nie między pinem a aku.LordOmen pisze:Dodam ze napiecie udalo sie zmierzyc tylko na pinie 3 bo na 1 nie wskazywal miernik nic.
- Paweł Marek
- V.I.P.

wystarczy włączyć zapłon, w ten sposób sprawdzasz zasilanie czujnika, czyli prawidłowość jego połączenia z ECU.Pavlo GT pisze:zy miernik przykladamy do kostki w czasie pracy silnika i sprawdzamy napiecie??
Sam czujnik można sprawdzić przy wyjętej wtyczce mierząc opory między 1 i 3. sprawdzanie napięcia na podłączonym czujniku jest w tym wypadku zbędne, chociaż faktycznie daje najdokładniejsze dane o jego pracy. I nie wiem gdzie znajdziesz normy.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.