Wskaźnik paliwa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

froogos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Wskaźnik paliwa

Post autor: froogos » pn mar 17, 2008 14:10

Witam, posiadam Golfa II i mam problem z wskaźnikiem paliwa - nigdy nie wiem ile mam w baku. Jestem zainteresowany takim wskaźnikiem manualnym, jaki kiedyś były w trabantach np. :P Czy coś takiego w ogóle istnieje? Próbowałem sam robić pomiary w ten sposób poprzez bezpośrednie wkładanie czegoś w miare elastycznego do baku, lecz wychodziły różne wyniki :( na allegro też szukałem i nie znalazłem.
Dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn mar 17, 2008 15:08

Znaczy nie działa Ci wskaźnik?

A nie lepiej naprawić to? Sam czujnik nowy kosztuje majątek bo chyba tylko w ASO, ale na allegro chodzą około 30-50 zet. Wymienić też nie jest szczególny problem o ile mie masz butli LPG na otworze dostępowym w bagażniku.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » pn mar 17, 2008 15:32

Koledze pewnie chodzi o dokładność wskazań.Faktycznie nie są zbyt dokładne,ale można po jakimś czasie zorientować sie ile mniej więcej tego paliwa jest.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn mar 17, 2008 15:37

No niestety ten wskaźnik trzeba wyczuć. Podczas tego radzę mieć trochę benzyny w krarnistrze :bigok:

Awatar użytkownika
grzecho87
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: grzecho87 » pn mar 17, 2008 22:40

najlepiej wyjeździć benzynę do końca a później wlewać np po 5l i patrzeć na wskaźnik o ile się będzie podnosił :chytry: i "mniej więcej" będzie wiadomo ile w baku jest:)

froogos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: froogos » wt mar 25, 2008 16:48

grzecho87 pisze:najlepiej wyjeździć benzynę do końca a później wlewać np po 5l i patrzeć na wskaźnik o ile się będzie podnosił :chytry: i "mniej więcej" będzie wiadomo ile w baku jest:)
no z karnistrem już próbowałem, tzn. wyjeździć do końca, ale to z kolei pompę za każdym razem trzeba zalewać, a gdzie ja to będę robił w drodze do szkoły ..
a ten wskaźnik serio za każdym razem podnosi się inaczej.
ostatnio zabrakło paliwa a pokazywał że jeszcze jest rezerwy trochę

Proszę o dokładną poradę, jeżeli chodzi o naprawę ;) Tylko tak żeby działał ten wskaźnik normalnie :P
Z góry dziękuję, pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
kleki
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kleki » sob mar 29, 2008 05:42

Sam wskaźnik ma regulację zera - dostęp od tyłu deski rozdzielczej, niestety trzeba wyjąć zegary. ;-) Mnie szwabił jak daibli - 50% paliwa na wskaźniku a autko się zatrzymało, ale ja nie miałem potrzeby zalewania pompy paliwa. Dla ciekawostki - instrukcja podaje że na końcu czerwonego pola rezerwy wskazówka powinna się ustawić przy około 5l paliwa w zbiorniku. Sam śmigam na gazie, ale pokusiłem się o dorobienie kontrolki rezerwy - na razie testuję, kiedy dokladnie się załączy.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » sob mar 29, 2008 10:27

kleki pisze:Sam wskaźnik ma regulację zera - dostęp od tyłu deski rozdzielczej, niestety trzeba wyjąć zegary
Jesteś tego pewny? Ja niczego takiego nie widziałem. Ja to wygląda?

Awatar użytkownika
piotr_5
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotr_5 » sob mar 29, 2008 10:47

kleki, to pochwal sie jak zrobiles ta kontrolke rezerwy:)

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » ndz mar 30, 2008 00:40

kleki pisze:Sam wskaźnik ma regulację zera
Przyjrzałem się wskaźnikom jakie mam w szufladzie z mk2 i rzeczywiście jest regulacja zera. Ale dostep jest dopiero po rozebraniu licznika prawie na częsci pierwsze bo regulacja reaz jest w samym wskaźnikiem, ustawiana przez dwie śrubki. Jak ktoś potrzebuje moge zrobic zdjęcie.

Awatar użytkownika
kleki
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kleki » czw kwie 24, 2008 20:59

U mnie pokrętło to taka niewielka zębatka. Kontrolkę mam zrobioną na uA741 pracujacym jako komparator z pojedynczym zasilaniem. Napięcie referencyjne z dzilnika na helitrymerze. Elektronik łatwo zrobi takie ustrojstwo. ;-)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”