[VW Derby] Ogolnie - Troszke pytan nowego wlasciciela

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

WhiteFunk
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[VW Derby] Ogolnie - Troszke pytan nowego wlasciciela

Post autor: WhiteFunk » pn mar 10, 2008 15:07

Po pierwszw witam wszystkich bardzo serdecznie.

Wlasnie stalem sie posiadaczem VW Derby z rocznik '78, silnik 1.3 gaznik

Mam teraz pytan pare:

Chcialem samochod po pierwsze odrestaurowac, pozniej rzucic na glebe i dac ladne, szerokie 13" :)

Jednak zanim zaczne to robic musze miec poglad na temat tego samochodu i tutaj klika moze prostych dla Was pytan, jednak dla mnie dosc trudne (nigdy nie posiadalem VW jeszcze) :helm:

1. Czy silnik 1.3 jest taki sam w golfach, polo i derby?
2. Zawieszenie - z czym to sie je?
3. Blacharka i to juz troszke bardziej rozbudowana sprawa - czeka mnie kapitalny remont i malowanie. Pytanie: czy tylne nadkola, a raczej ranty mozna kupic jako reperaturki? Czy musza byc do derby czy np podobne mialo polo? Progi juz znalazlem, a raczej ich poszycia wiec sprawa prosta... reszte raczej da sie uratowac :)
4. Silnik - odpala, ale podobno bierze olej wiec remoncik trzeba bedzie machnac. Ile to moze kosztowac (mowa o czesciach)
5. Skrzynia - nie wchodza zadne biegi jak jest podobno ciepla - facet mowi ze to wina wodzikow, podobnie jak w maluchach lizaka - co to moze byc? Czy czeka mnie wymiana skrzyni czy to naprawde cos prostego?
6. Rozumiem, ze szyby sa wyjmowane, a raczej wkladane na uszczelce?

Dzieki wielkie za pomoc no i wraz z nastepstwem prac bede wrzucal zdjecia tam gdzie trzeba ;)
Dzieki za o
Ostatnio zmieniony pn mar 10, 2008 15:13 przez WhiteFunk, łącznie zmieniany 1 raz.

greg

Post autor: greg » pn mar 10, 2008 16:39

WhiteFunk pisze:1. Czy silnik 1.3 jest taki sam w golfach, polo i derby?
w tym roku był montowany 1,3 HH(60KM) lub HJ(58KM) - silniki montowane w polo/ derby /audi50

[ Dodano: Pon Mar 10, 2008 3:56 pm ]
WhiteFunk pisze:2. Zawieszenie - z czym to sie je?
przednie zawieszenie - amor jest wkładem wymiennym - zostaje obudowa ze zwrotnicą
WhiteFunk pisze:6. Rozumiem, ze szyby sa wyjmowane, a raczej wkładane na uszczelce?
tak
kombinuję jak ci wysłać trochę biblioteko potrzebnej do napraw

WhiteFunk
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: WhiteFunk » pn mar 10, 2008 16:58

wrzuc na maila whitefunk@o2.pl - piwko Ci wisze :helm:

[ Dodano: 12 Mar 2008 14:25 ]
nikt juz wiecej nie pomoze z info? :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”