Wbita 3-ka nie chce wyjsc

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Wbita 3-ka nie chce wyjsc

Post autor: Tical » pt lut 15, 2008 08:46

Witajcie

No to spotkal mnie duzy problem...skrzynia biegow....
Auto GTI ADY.

Jakies 2 m-ce temu rozpedzajac sie wbilem 3-ke troche mocniej, przeciagnalem golfika troche, chce wbic 4-ke a tu lipa, nie moge wyciagnac 3-ki, pomerdalem troche galka w rozne strony i z rozna sila i jakos wyskoczylo...o dziwo wbilem 3-ke ponownie...zero problemow...pomyslalem, ze nie bede juz szalal z mocniejszym wbijaniem biegow.
2 tygodnie temu wracam z pracy a przede mna bmw cwaniakuje, a ze bylem poza miastem no to 3-ka i jedziemy, przekroczylem 4,5tys obrotow, wciskam sprzeglo, chce wbic 4-ke i lipa bo znowu 3-ka nie chce wyjsc, znowu pomerdalem galka jak wczesniej i udalo sie...
W tym tygodniu wracajac z pracy, jakos tak wyszlo, ze znowu przekroczylem 4tys obrotow na 3-ce (nie jestem zwolennikiem jazdy na wysokich obrotach...) i znowu chce wbic 4-ke i powtorka z rozrywki z tymze teraz to juz zjechalem z drogi bo za chiny ludowe nie moglem jej wybic.
Probowalem na zgaszonym silniku i odpalonym i lzej i mocniej, no wszystkiego probowalem...w koncu jakos mi sie udalo, odpalilem silnik i tak popuszczalem i wciskalem sprzeglo wyciagajac ta 3-ke i jakos wyskoczyla...No to sobie mysle, ze chyba czas w nia zajrzec, ale obiecalem sobie, ze juz nie bede go tak przeciagal, caly czas bylem przekonany, ze to przez to...
Az do wczoraj, jade sobie przez miasto, ruszam ze swiatel, 1, 2, 3, normalnie bez szalenstw i 3 znowu utkwila i juz tak zostala...Udalo mi sie dojechac do zakladu, w ktorym pracuje kuzyn mechanik, zaczal sprawdzac, pukac, stukac, cos odczepiac, ze drazek zmiany biegow zaczl latac jakbym mial luz wbity ale w dol nie moglem pociagnac, prawie godzine sie meczyl, znam go i jestem pewien, ze zrobil wszystko co mogl procz rozebrania skrzyni.
Mine mial tak skwaszona, ze az mnie to przerazilo...
Powiedzcie czy to moze byc cos powaznego? Czy moze sie skonczyc wymiana skrzyni? Narazie jestem na etapie, ze samochod stoi caly czas z wbita 3-ka na parkingu i we wtorek na 8 rano go odstawiam i bedzie go robil...Cos mowil, ze najpierw rozbierze jakas tam czesc skrzyni, zeby zobaczyc jak to tam pracuje, ja nie jestem mechanikiem i nie potrafie nawet tego za dobrze powtorzyc :-(

Jesli to cos pomoze to sprzeglo mam nowe, swiezo wymienione.

Pomozcie moze od czego zaczac, na co zwrocic uwage, napewno jak mu powiem co mi radzicie to napewno to zrobi, nie jest typem "Ja jestem mechanikiem i nie potrzebuje niczyich rad".
Wlasnie koncze wymieniac zawieszenie, a tu teraz kolejny problem...

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdr
Tical
Ostatnio zmieniony pt lut 15, 2008 08:49 przez Tical, łącznie zmieniany 1 raz.

bettek
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bettek » pt lut 15, 2008 10:19

Ja miałem identycznie tak samo tylko że na skrzyni 4T. Wbiłem 3-ke przy wyprzedzaniu i tak zostało. Dojechałem do domu i chciałem ją wybić. Nie dało się - połamałem tylko drążek do zmiany biegów. Skończyło sie to u mnie zmiana skrzyni - wyciąganie skrzyni na biegu to dopiero jest wyzwanie :)

Później skrzynie przedałem za pare groszy, a gość na 2-gi dzień juz ją montował do siebie. Mówił coś, że sie zakleszczyła na 3-cim biegu - gdzieś na choince,ale dokładnie to niewiem.

BETTEK

[url=http://ilespala.pl/podsumowanie/932][img]http://ilespala.pl/obrazek/932/3/1[/img][/url]

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » pt lut 15, 2008 12:13

No to mnie pocieszyles...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”