Zaciski hamulcowe tylne
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zaciski hamulcowe tylne
Właśnie szukałem na Forum jakiejś odpowiedzi na mój temat i nie umiem znaleźć.Dokładnie chodzi mi o to że mam hamulce tarczowe tył i nie działa mi ręczny. Linki są 100% sprawne,a co do tzw. łapek przy zaciskach z ręcznego to już je rozruszałem.Problem mój polega na tym,że łapki chodzą leciutko tyle tylko, że w jednym zacisku tłoczek wysuwa się o jakieś 2 milimetry a w drugim wogóle. Proszę niech mi ktoś powie czy da sie rozebrać dalej ten zacisk po wykręceniu tłoczka? Zauważyłem że jest tam pierścień segera. Czy jest to wogóle rozbieralne i jak sie do tego zabrać, a i jeszcze jak jest lub powinno to dokładnie działać w środku w tym zacisku?
Proszę o POMOC gdyż pytałem się w sklepie i jeden taki zacisk to koszt około 300zł
Proszę o POMOC gdyż pytałem się w sklepie i jeden taki zacisk to koszt około 300zł
Ostatnio zmieniony śr lut 13, 2008 20:10 przez daniel026, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
szczypce seegera 6" bedziedzie trzeba podpiłować zeby weszly
szczypce 8" powinny dac rade bez przeróbek, ale czasem maja za grube końce.
Jak rozbierzesz to zapewne zmartwisz sie stanem dzwigni ręcznego, korozja na ośce powoduje przeciekanie o-ringa
Ale jesli problem polega na tym ze tloczek sie nie wysuwa mimo tego ze dzwignia recznego sie obraca to albo tloczek stanął i wtedy plyn wpompowujesz do przewodu albo mechanizm w srodku zacisku sie rozleciał ale to sie raczej nie zdarza
pzdr sas
szczypce 8" powinny dac rade bez przeróbek, ale czasem maja za grube końce.
Jak rozbierzesz to zapewne zmartwisz sie stanem dzwigni ręcznego, korozja na ośce powoduje przeciekanie o-ringa
Ale jesli problem polega na tym ze tloczek sie nie wysuwa mimo tego ze dzwignia recznego sie obraca to albo tloczek stanął i wtedy plyn wpompowujesz do przewodu albo mechanizm w srodku zacisku sie rozleciał ale to sie raczej nie zdarza
pzdr sas
http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=99 ... 5609b83b93
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
a no tak ty masz mk2 nie zauwazylem
jesli wypiales seegera ze srodka to calosc mozesz juz wyjmowac
Zeby sobie ulatwic sprawe to wyjmij uszelke tloczka i wkreć troche tloczek. Po prostu Latwiej bedzie ci ciagnac za oske trzymajac tloczek.
Jedyne problem to moze byc taki ze koszyczek (ten ktory trzyma sprezyne) moze sie zachaczac o rowek pod seegera. Ustaw go na srodku i sam wyskoczy na skutek sily sprezyny.
jesli wypiales seegera ze srodka to calosc mozesz juz wyjmowac
Zeby sobie ulatwic sprawe to wyjmij uszelke tloczka i wkreć troche tloczek. Po prostu Latwiej bedzie ci ciagnac za oske trzymajac tloczek.
Jedyne problem to moze byc taki ze koszyczek (ten ktory trzyma sprezyne) moze sie zachaczac o rowek pod seegera. Ustaw go na srodku i sam wyskoczy na skutek sily sprezyny.
ok dziękuje wszystkim.I oczywiście zasłużony punkcik
Jak sobie z tym poradzę to dam znać
[ Dodano: Sob Lut 16, 2008 19:59 ]
Witam.Udało mi się rozebrać ten zacisk i jest tam taki krótki wałeczek który jest popychany przez tą łapkę ręcznego.
Napiszcie mi czy powinna być w środku sprężyna i o ile mm powinien wysunąć się tłoczek po zaciągnięciu ręcznego?
[ Dodano: Sob Lut 16, 2008 19:59 ]
Witam.Udało mi się rozebrać ten zacisk i jest tam taki krótki wałeczek który jest popychany przez tą łapkę ręcznego.
Napiszcie mi czy powinna być w środku sprężyna i o ile mm powinien wysunąć się tłoczek po zaciągnięciu ręcznego?