Zawór podciśnienia sie nie otwiera 1.6 101PS AFT

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
krzaś
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Zawór podciśnienia sie nie otwiera 1.6 101PS AFT

Post autor: krzaś » sob lut 09, 2008 19:58

Witam pare dni temu pisałem że nie działa mi siłownik podciśnienia od kolektora ssącego.
Otóż okazało sie że ten siłownik jest rozwalony. Zakupiłem drugi który jest sprawny, podłączyłem i okazało się że dalej nie działa. Ale jest jeszcze coś takiego jak zawór który otwiera i zamyka dopływ powietrza. Jest on zaraz koło korka wlewu oleju. Okazało sie że przy podłączeniu do kostki nie działa, więc podłączyłem go bezposrednio do akumulatora i działa. Pojechałem na kompa i komp wykazał brak masy w zawoże kolektora ssącego. Przyjechałem do domu i zaczołęm szukać. Podłączyłem mase bezpośrednio z aku i tez nie działa. Zmieżyłem miernikiem napięcie w kostce i okazało się że tam gdzie ma być plus jest minus i pokazuje 14V przy zapalonym silniku. Więc zamieniłem kabelki ale też nie działa. Po podłączniu kostki do tego zaworu i zmierzeniu napięcia okazało się że na jednym i na drugim jest 14V. I tu własnie zgłupiałem strasznie i nie mam pojęcia o co tu biega.

Czy jest jeszcze jakiś moduł który reguluje napięcię do tego zaworu? Ponieważ jak podłącze zawór bezpośrednio z aku to siłownik podcisnienia otwiera zapadki na maksa a tak chyba nie powinno być. Zapadki powinny otwierać się stopniowo w zalezności od obrotów silnika.

POMOCY !!!! I zgóry wielkie dzieki za jakąkolwiek podpowiedź. Obrazek
Ostatnio zmieniony śr lut 13, 2008 20:31 przez krzaś, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz lut 10, 2008 14:14

A nie jest to zawór termobimetalowy?

Awatar użytkownika
krzaś
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: krzaś » ndz lut 10, 2008 19:42

Nie wiem jak on się fachowo nazywa ale jest on przykręcony do kolektora ssącego zaraz obok wlewu oleju.

[ Dodano: 13 Lut 2008 19:33 ]
wżuciłem fotke może teraz jakiś odzew

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”