Stukotanie półosi?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Mariusz Z.
- Nowicjusz
Stukotanie półosi?
Czy od uszkodzonego przegubu wewnętrznego mogła ulec uszkodzeniu skrzynia biegów? Uszkodzony przegub został wymieniony (cała półoś) ale stukotanie nie ustąpiło
wszystko wskazuje na to, że winny temu jest nie przegub wewnętrzny a zewnętrzny,Mariusz Z. pisze:ale stukotanie nie ustąpiło
jego uszkodzenie powoduje właśnie charakterystyczne stukotanie, które występuje przy skręcaniu (jeżeli skęcasz w lewo i stuka to winny jest prawy zewnętrzny przegub i odwrotnie tzn. jak stuka skręcając w prawo to winny lewy przegub zewnętrzny).
- Mariusz Z.
- Nowicjusz
Sprawa stukotania wygląda tak: stukocze gdy jadę prosto i skręcam w prawo. Jak skręcam w lewo stukot ustaje. Przegub zewnętrzny na starej półosi był bez luzów. Wewnętrzny prawie się rozsypał i półoś była skrzywiona. Po zamontowaniu drugiej, kompletnej, sprawnej półosi, nadal stukocze. Trochę mniej bo przeguby sprawne ale coś jest nie tak. Ktoś mi powiedział, że skrzywiona półoś załatwia przeguby i skrzynię. Zastanawiam się czy nie stało się tak u mnie?
[ Dodano: Pią Lut 08, 2008 12:56 ]
Dla pewności podłożyłem drugą półoś kompletną i... qpa, to samo. HELP!!!
[ Dodano: Pon Lut 11, 2008 09:43 ]
Poszukuję instrukcji naprawy sześciobiegowego manuala albo kogoś z doświadczeniem w temacie.
[ Dodano: Pią Lut 08, 2008 12:56 ]
Dla pewności podłożyłem drugą półoś kompletną i... qpa, to samo. HELP!!!
[ Dodano: Pon Lut 11, 2008 09:43 ]
Poszukuję instrukcji naprawy sześciobiegowego manuala albo kogoś z doświadczeniem w temacie.