Czym uszczelnic pokrywe zaworów w RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czym uszczelnic pokrywe zaworów w RP
witam trzy dni temu wymienilem uszczelke pod pokrywa zaworow, bo ciekła z prawej strony, dzis patrze pod maske i
cieknie, ale juz nie tylko z prawej strony, kupilem nowa i hermetic, powiedzcie czy to zda egzamin? bo silnik caly zalany olejem, a nowy olej dzis wlalem i szkoda zeby sie wylewał, za wszelaka pomoc z gory dzieki.
Ostatnio zmieniony pn lut 04, 2008 22:40 przez papaj, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Kiedyś pisałem poradę
1. Jak zdejmieny starą powinno się zesziwować taki nagar po starej b cieniutki paperem
ciernym żeby było równe
2.Wytrzeć całą powierzchnie gdzie ma być uszczelka do sucha - pokrywę zaworów też b dokładnie
3.Odtłuścić powierzchnię benzyną e.
4.W przypadku 3-częściowej (Usczelke w kształcie U podkowy przy rozrządzie powinno się osadzić równo jak najbardziej , nie że z jednej strony jest zakryte całkiem a z drugiej szparka 2 mn , tylko równo bo jak się dokręci to dociśnie się równo na całej powierzchni). 1-cześciową osadzamy równomiernie
5.Najpierw dokręcamy wszystkie śruby aż do poczucia lekkiego oporu
5.Potem wszystkie na krzyż równomiernie
6.Uszczelke dorkeca się po przejechniu 1000 km
Nie proponował bym jej smarować olejem , koszt uszczelki 2,3 częściowej 10-15 zł orginału 80 zł zalecane jest też jest wymienić wszytkie szpilki przy każdej wymianie uszczelki szpilki koszt koło 20 zł .
[ Dodano: 04 Lut 2008 20:40 ]
Ja już przejechałem na 3 częściowej 30 tys i trzyma teraz będzie rozrząd wymieniany to dopiero teraz kupie orginał
1. Jak zdejmieny starą powinno się zesziwować taki nagar po starej b cieniutki paperem
ciernym żeby było równe
2.Wytrzeć całą powierzchnie gdzie ma być uszczelka do sucha - pokrywę zaworów też b dokładnie
3.Odtłuścić powierzchnię benzyną e.
4.W przypadku 3-częściowej (Usczelke w kształcie U podkowy przy rozrządzie powinno się osadzić równo jak najbardziej , nie że z jednej strony jest zakryte całkiem a z drugiej szparka 2 mn , tylko równo bo jak się dokręci to dociśnie się równo na całej powierzchni). 1-cześciową osadzamy równomiernie
5.Najpierw dokręcamy wszystkie śruby aż do poczucia lekkiego oporu
5.Potem wszystkie na krzyż równomiernie
6.Uszczelke dorkeca się po przejechniu 1000 km
Nie proponował bym jej smarować olejem , koszt uszczelki 2,3 częściowej 10-15 zł orginału 80 zł zalecane jest też jest wymienić wszytkie szpilki przy każdej wymianie uszczelki szpilki koszt koło 20 zł .
[ Dodano: 04 Lut 2008 20:40 ]
Ja już przejechałem na 3 częściowej 30 tys i trzyma teraz będzie rozrząd wymieniany to dopiero teraz kupie orginał
Ostatnio zmieniony pn lut 04, 2008 21:39 przez grandi, łącznie zmieniany 2 razy.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paweł Marek
- V.I.P.

I połóż pokrywę na czymś równym żeby sprawdzić czy nie pokrzywiona, łatwo o to, jak się walczyło z nieszczelnościami dokręcając śróby za mocno i nierownomiernie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.