mam problem z obrotami silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

truskawaa
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

mam problem z obrotami silnika

Post autor: truskawaa » pt lut 01, 2008 00:37

Witam!
Mam golfa MKIII 1.8 CL ale chyba nie ABS
Problem polega na tym, ze jak nacisne pedal gazu tak zeby wskazywalo mi 2000obr/min to obroy podchodza do tych 2000 i nagle spadaja do okolo 1500br/min i rosná znowu do 2000.
I jak tak sobie trzymam ten pedal gazu to cykl sie powtaza do poki nie zwolnie pedalu.
Co to moze byc??? Wtrysk?

Awatar użytkownika
PIOTR5
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: PIOTR5 » pt lut 01, 2008 01:09

Silnik to Raczej AAM Moze to byc pompa paliwowa albo cos z przewodami VW lub któras ze swiec

Było mk1Cl.Mk2CL.MK2GLMK2GTIF&IMK3GT JEST MK3GTI Edytion Zawsze było i Bedzie VW

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Kisiel » pt lut 01, 2008 13:42

najpierw do sprawdzenia uklad WN: przewody, swiece, palec, kopułka i cewka
pozniej zaplon, hall
potem pompa z filtrem

[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: horacjuszz » pt lut 01, 2008 19:48

Zerknij tez na silnik krokowy czy linka jest dobrze ułożona, mianowicie czy nie ma luzów to również może powodować takie objawy. Jednak najczęściej wychodzi to na biegu jałowym jesli nie trzyma ci upragnionych obrotów ;) jeśli linka ok możesz sie udać do panów od wtrysku. Z góry mówię że masz na to uwagę zwrócić wcale nie powiedziane że to akurat to

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pt lut 01, 2008 19:54

truskawaa pisze:Mam golfa MKIII 1.8
jak moc tego silnika ???
tak owszem tu kolega horacjuszzsłusznie zasugerował (silniczek krokowy )-stabilizator biegu jałowego ma on za zadanie ustabilizowac obroty biegu jałowego zwłaszcza jak schodzi z wysokich obrotów
drugą zasadnicza sprawa to TPS czujnik położenia przepustnicy
można go sprawdzcic czy pracuje prawidłowo

[ Dodano: Pią Lut 01, 2008 18:57 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 27f866223a

truskawaa
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: truskawaa » pt lut 01, 2008 23:47

Swiece sa nowe, kable WN tez i kopulka.nie wiem jak palec.
Co do zaplonu to mysle ze wszystko ok bo nie mam zadnych problemow z odpalaniem i odrotami silnika na biegu jalowym 850obr/min (sprawdzalem na VAGu) Zadnych bledow ni nie pokazalo.
Nie wiem jak jest w innych golfach z tym samym silnikiem ale u mnie jak nacisne na pedal gazu i puszcze to odroty tak dosc wolno spadaja od okolo 1300 do 850obr/min a wydaje mi sie ze obroty powinny spadac plynnie. Jesli sie myle to uswiadomcie mnie.
A nastepny problem to taki,ze silnik jak jest goracy to powinien brac zimne powietrze a moj caly czas ciagnie z pod kolektora. Jak odczepilem przewod podcisnieniowy to dopiero wtedy przelaczylna pow z zewnatrz.Co wy na to wszystko???

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob lut 02, 2008 01:06

dziejo pisze: tak owszem tu kolega horacjuszzsłusznie zasugerował (silniczek krokowy )-stabilizator biegu jałowego ma on za zadanie ustabilizowac obroty biegu jałowego zwłaszcza jak schodzi z wysokich obrotów
drugą zasadnicza sprawa to TPS czujnik położenia przepustnicy
można go sprawdzcic czy pracuje prawidłowo
chyba termostat się zawiesił

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: horacjuszz » ndz lut 03, 2008 21:52

hmm co do obrotów to zależy jak do tematu podejdziesz. Ja mam 1,6 w benzynce i bardzo podobnie sie zachowuje z tym że nie spadają obroty aż o tyle a tam o 100 góra i czasem jak jest zimny da sie czuć wyraźne wibracje ale to akurat wiem z czego ;). Hmm jeśli już mowa o termostacie to weź do porządku go zagrzej i zerknij czy wskazanie temp. jest ok ciut mniej niż te 90 stopni powinien mieć ( teoretycznie powinna wskazówka stać na sztorc) jeśli jest inna temp. to może być termostat. Sprawdź węże czy gorące i czy wiatrak w chłodnicy kula ( to tak w ramach ogólnych ). I czujnik temp. może w tym temacie troszke namieszac ale sprawdź to a potem bedziemy dalej myśleć ps linka od krokowego dobrze ułożona?

truskawaa
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: truskawaa » ndz lut 03, 2008 22:58

a czy linka od silniczka krokowego to jest ta sama co od pedalu gazu idzie??
Bo jak recznie dodaje gazy (od strony maski) to sprawa wyglada tak samo.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”