[mkII] Za dużo bajury do cylindrów na zimnym silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mkII] Za dużo bajury do cylindrów na zimnym silniku
Witam
Ostatnio coraz bardziej doskwiera mi problem z "pyrkającym" zimnym silnikiem jak pracuje na benzynie. Jest to chyba spowodowane przebogaconą mieszanką bo osmala mi sie końcówka wydechu i czasami widać czarne dymki puszczane z rury po przygazówce. Jak pojeźdze nieco na benzynie to w/w objawy ustają i silnik działa normalnie. Jak nagrzeje go na gazie i przełącze na benzyne to tylko chwile działa na zwiększonej dawce paliwa i dosyć szybko wraca to do normy. Co może być tego powodem ? Czy nieorginalna sonda lambda za 70zł może dać taki efekt ? Na gazie nie ma żadnych problemów (instalacja II gen).
Ostatnio coraz bardziej doskwiera mi problem z "pyrkającym" zimnym silnikiem jak pracuje na benzynie. Jest to chyba spowodowane przebogaconą mieszanką bo osmala mi sie końcówka wydechu i czasami widać czarne dymki puszczane z rury po przygazówce. Jak pojeźdze nieco na benzynie to w/w objawy ustają i silnik działa normalnie. Jak nagrzeje go na gazie i przełącze na benzyne to tylko chwile działa na zwiększonej dawce paliwa i dosyć szybko wraca to do normy. Co może być tego powodem ? Czy nieorginalna sonda lambda za 70zł może dać taki efekt ? Na gazie nie ma żadnych problemów (instalacja II gen).
=-Pinhead-=
a to by wygładało tak, masz prawdopodobnie odłaczona sonde Lamba, urwany krórys kabel od niej , lub tylko bezpiecznik(jak jest ) to ci sie spalił, kómpel miał w passacie z tym samym silnikiem to samo jakis idjota mu odłaczym somde całokice i palił 15L /100, a jak był zimny nie chcał działac, to na bank ta sonda
Sonda sprawdzana przez gazowników działa i jej sygnał dochodzi do kompa gazowego. Tyle tylko że jak to gazownik powiedziałał "ta sonda dziwnie działa" nie wiem co miał na myśli ale mówił że dziwnie chodzi tak jak by się już kończyła. Sonda jest dosyć nowa bo nie przejechałem na niej nie więcej niż 3000km tyle tylko że jest to tania sonda typu zamiennik.
Ostatnio zmieniony pt maja 20, 2005 12:43 przez Pinhead, łącznie zmieniany 1 raz.
=-Pinhead-=
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
przeprogramowuje sie na benzynie..... tzn jadac na gazie adaptuje sie do tego gazu i zmienia dawki paliwa.... brak komputera gazowego lub tez za slaby. ale zeby miec pewnosc na bank odepnij akumulator na noc podepnij i odpal czy mu sie nie poprawiaPinhead pisze:Sonda sprawdzana przez gazowników działa i jej sygnał dochodzi do kompa gazowego. Tyle tylko że jak to gazownik powiedziałał "ta sonda dziwnie działa" nie wiem co miał na myśli ale mówił że dziwnie chodzi tak jak by się już kończyła. Sonda jest dosyć nowa bo nie przejechałem na niej nie więcej niż 3000km tyle tylko że jest to tania sonda typu zamiennik.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Komputerek jest (pisałem) i emulacja niby jest ustawiona. Komputerek to Stag-50. Co do adaptacji kompa od benzyny to równie dobrze może on się adaptować do błędnego sygnału lambdy. Jak tylko dostane auto które obecnie stoii rozbite
to sprawdze z odłączeniem akumulatora i przy dłuższej jeździe na PB jak będzie działał przy benzynie na zimnym silniku.

Ostatnio zmieniony pt maja 20, 2005 20:52 przez Pinhead, łącznie zmieniany 1 raz.
=-Pinhead-=
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Pinhead pisze:Komputerek jest (pisałem) i emulacja niby jest ustawiona. Komputerek to Stag-50. Co do adaptacji kompa od benzyny to równie dobrze może on się adaptować do błędnego sygnału lambdy. Jak tylko dostane auto które obecnie stoii rozbiteto sprawdze z odłączeniem akumulatora i przy dłuższej jeździe na PB jak będzie działał przy benzynie na zimnym silniku.
emulacje ze sa zalaczone nie oznacza ze wspoldzialaja z ecu auta i moze sie przeprogramowac
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT