Centralny zamek raz działa , raz nie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Centralny zamek raz działa , raz nie
Mam problem z zamkiem centralnym - działa wtedy, kiedy jemu sie akurat zachce... Do niedzieli wszystko było ok, aż tu nagle - nie działa. Wczoraj rano - działa. Dzisiaj raz działa, raz nie. Co jest grane? Nie wiem jaki mam zamek, ale w gumie między drzwiami poza przewodami elektrycznymi do lusterka i głośnika mam tez jakiś gruby przewód. Proszę o jakąś podpowiedź co z tym fantem zrobić... No i jaki mam zamek - pneumatyczny czy elektryczny?
Ostatnio zmieniony wt sty 29, 2008 16:40 przez agresorr, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie, otwieram tylko i wyłącznie kluczykiem od strony kierowcy. Ani bagażnika, ani drugich drzwi nie otworzę kluczykiem. Bagażnik mogę zamknąć tak, że nawet otwarcie centralnym jego nie otworzy - szczelina na kluczyk jest wtedy pionowo - natomiast drzwi pasażera nie otworzę ani nie zamknę od zewnątrz w żaden sposób. Albo tak to sobie ktoś wymyślił, albo coś jest mocno sp... zepsute 
Raz ją słychać - wtedy zamek działa, a raz nie - wtedy nie działa. Sprawdziłem kable przy zamkach - są ok. Przelecę je po całości aż do bezpieczników, odłączę pompkę w bagażniku - zobaczymy. Ogólnie to ktoś majstrował przy centralnym, bo prawy zamek jest rozebrany tak, że przy przekręcaniu bębenka zapadka nie otwiera drzwi. Uwielbiam robić coś po majsterkowiczach...
[ Dodano: 30 Sty 2008 19:11 ]
Mam dość - ściągnąłem obie tapicerki z drzwi, porozłączałem i poczyściłem wszystkie kostki i podłączenia kabli przy mechanizmie zamków, przejrzałem kostki przy zawiasach drzwi, zajrzałem do bezpieczników, odłączyłem pompkę, sprawdziłem przewody powietrza - i przez chwile było ok. Ale potem znowu d...pa! Czekam do soboty i z kumplem mechanikiem będziemy walczyli dalej. Jak na razie - 1 :0 dla centralnego... :/
[ Dodano: 02 Lut 2008 18:19 ]
No i wyszło szydło z worka - oczywiście wina pompki. A dokładnie sterownika odpowiedzialnego za zamykanie pompki w momencie kiedy ciśnienie w przewodach jest odpowiednie. Po prostu jak pompce coś odwali, to udaje że ma odpowiednie ciśnienie i nie pompuje przy zamykaniu. A przy otwieraniu z powodu braku tegoż ciśnienia rygle nie zostają wciągnięte do środka i nie otwierają się. No to teraz pytanko - ma ktoś pompkę?...
[ Dodano: 30 Sty 2008 19:11 ]
Mam dość - ściągnąłem obie tapicerki z drzwi, porozłączałem i poczyściłem wszystkie kostki i podłączenia kabli przy mechanizmie zamków, przejrzałem kostki przy zawiasach drzwi, zajrzałem do bezpieczników, odłączyłem pompkę, sprawdziłem przewody powietrza - i przez chwile było ok. Ale potem znowu d...pa! Czekam do soboty i z kumplem mechanikiem będziemy walczyli dalej. Jak na razie - 1 :0 dla centralnego... :/
[ Dodano: 02 Lut 2008 18:19 ]
No i wyszło szydło z worka - oczywiście wina pompki. A dokładnie sterownika odpowiedzialnego za zamykanie pompki w momencie kiedy ciśnienie w przewodach jest odpowiednie. Po prostu jak pompce coś odwali, to udaje że ma odpowiednie ciśnienie i nie pompuje przy zamykaniu. A przy otwieraniu z powodu braku tegoż ciśnienia rygle nie zostają wciągnięte do środka i nie otwierają się. No to teraz pytanko - ma ktoś pompkę?...