Centralny zamek raz działa , raz nie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

agresorr
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Centralny zamek raz działa , raz nie

Post autor: agresorr » wt sty 29, 2008 16:37

Mam problem z zamkiem centralnym - działa wtedy, kiedy jemu sie akurat zachce... Do niedzieli wszystko było ok, aż tu nagle - nie działa. Wczoraj rano - działa. Dzisiaj raz działa, raz nie. Co jest grane? Nie wiem jaki mam zamek, ale w gumie między drzwiami poza przewodami elektrycznymi do lusterka i głośnika mam tez jakiś gruby przewód. Proszę o jakąś podpowiedź co z tym fantem zrobić... No i jaki mam zamek - pneumatyczny czy elektryczny?
Ostatnio zmieniony wt sty 29, 2008 16:40 przez agresorr, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » wt sty 29, 2008 16:40

agresorr, zamek jest pneumatyczny ... sprawdź okablowanie i wtyczkę w drzwiach

agresorr
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: agresorr » wt sty 29, 2008 17:15

Czyli rozumiem, że czeka mnie rozbiórka drzwi... Kurde, nie mógł się zepsuć tydzien wcześniej jak miałem ściągnięta tapicerkę?... ;P

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » wt sty 29, 2008 21:43

agresorr, sprawdź, czy nie działa z obu stron, czy tylko jedna fiksuje - dowiemy się wtedy, czy to wina zamka, czy może gdzieś indziej jest problem.

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

agresorr
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: agresorr » wt sty 29, 2008 22:52

Ja mam otwieranie tylko z jednej strony - od pasażera. Nie wiem czy tak powinno być ale takiego już kupiłem. Bagażnikiem tez nie otworzę. Powiem więcej - od strony pasażera to kluczykiem ani nie otworzę, ani nie zamknę drzwi...

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » wt sty 29, 2008 23:30

agresorr pisze:Ja mam otwieranie tylko z jednej strony - od pasażera
agresorr pisze:Powiem więcej - od strony pasażera to kluczykiem ani nie otworzę, ani nie zamknę drzwi...
czyli otwierasz pilotem , czy jak :?:

agresorr
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: agresorr » śr sty 30, 2008 01:14

Nie, otwieram tylko i wyłącznie kluczykiem od strony kierowcy. Ani bagażnika, ani drugich drzwi nie otworzę kluczykiem. Bagażnik mogę zamknąć tak, że nawet otwarcie centralnym jego nie otworzy - szczelina na kluczyk jest wtedy pionowo - natomiast drzwi pasażera nie otworzę ani nie zamknę od zewnątrz w żaden sposób. Albo tak to sobie ktoś wymyślił, albo coś jest mocno sp... zepsute :P

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » śr sty 30, 2008 10:59

agresorr, pompka centralnego działa ??

agresorr
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: agresorr » śr sty 30, 2008 14:07

A jak to sprawdzić? Odłączyłem z niej wtyczkę, podpiąłem ponownie i sytuacja bez zmian - raz działa, raz nie. Właśnie idę zdjęć tapicerkę i sprawdzę kable przy sterowaniu zamka, może jak zakładałem głośniki to coś wyszarpnąłem...

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » śr sty 30, 2008 15:30

agresorr pisze:A jak to sprawdzić?
po prostu słyszysz ją czy nie ??

agresorr
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: agresorr » śr sty 30, 2008 18:05

Raz ją słychać - wtedy zamek działa, a raz nie - wtedy nie działa. Sprawdziłem kable przy zamkach - są ok. Przelecę je po całości aż do bezpieczników, odłączę pompkę w bagażniku - zobaczymy. Ogólnie to ktoś majstrował przy centralnym, bo prawy zamek jest rozebrany tak, że przy przekręcaniu bębenka zapadka nie otwiera drzwi. Uwielbiam robić coś po majsterkowiczach...

[ Dodano: 30 Sty 2008 19:11 ]
Mam dość - ściągnąłem obie tapicerki z drzwi, porozłączałem i poczyściłem wszystkie kostki i podłączenia kabli przy mechanizmie zamków, przejrzałem kostki przy zawiasach drzwi, zajrzałem do bezpieczników, odłączyłem pompkę, sprawdziłem przewody powietrza - i przez chwile było ok. Ale potem znowu d...pa! Czekam do soboty i z kumplem mechanikiem będziemy walczyli dalej. Jak na razie - 1 :0 dla centralnego... :/

[ Dodano: 02 Lut 2008 18:19 ]
No i wyszło szydło z worka - oczywiście wina pompki. A dokładnie sterownika odpowiedzialnego za zamykanie pompki w momencie kiedy ciśnienie w przewodach jest odpowiednie. Po prostu jak pompce coś odwali, to udaje że ma odpowiednie ciśnienie i nie pompuje przy zamykaniu. A przy otwieraniu z powodu braku tegoż ciśnienia rygle nie zostają wciągnięte do środka i nie otwierają się. No to teraz pytanko - ma ktoś pompkę?...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”