problem ze sprzęgłem/paskiem klinowym

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

problem ze sprzęgłem/paskiem klinowym

Post autor: specWROC » pn sty 28, 2008 00:51

Witam nie chciałem się podpinać pod czyjś temat ponieważ jeszcze nie doszedłem z czym mam problem czy z paskiem klinowym czy sprzęgłem.

A mianowicie śmigając gofrem po wrocku wypatrzyłem że przy szybszych zmianach biegu a szczególnie 2-3; 3-4 zaczęło się dziać coś dziwnego autko tak samo rwało do przodu lecz na obrotku po przerzuceniu biegu wskazówka szła delikatnie w dół a potem powoli do góry tak jakby się przywieszała.....zaraz sobie pomyślałem że sprzęgło się fajczy.. podjechałem do mechaniora a on złapał za pasek klinowy i mówi że jest baaardzo luźny podciągnął go i teraz łapiąc za pasek widzę że był luźny baaardzo, lecz gdy dzisiaj wieczorem sobie śmigałem przez moje piękne miasto tak chwilkami po przerzuceniu biegu tak jakby po dodaniu gazu tak powoli szedł i dopiero po sek.... rwał do przodu i na obrotku to samo....

wiem że dziiiwwwnie to opisałem ale może ktoś skuma o co tu chodzi i mi pomoże,

ogólnie marzę o tym żeby się nie okazało że coś złego się ze sprzęgłem dzieje :okej:

dodam że gdzieś na forum przeczytałem jak przetestować czy sprzęgło jest ok a więc zrobiłem to na 2 sposoby:
-zaciągnąłem na max ręczny i lekko puszczałem sprzęgło i zgasł czyli ok
-podjechałem przednimi kołami przed krawężnik i puszczałem sprzęgło i zgasł.....
Ostatnio zmieniony pn sty 28, 2008 01:10 przez specWROC, łącznie zmieniany 1 raz.

robertrog
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robertrog » pn sty 28, 2008 16:10

Zmień pasek klinowy ,miałem dokładnie to samo,mam silnik też 1,6 TD.Nie wiem jak ślizgający się pasek ma wpływ na przyśpieszenie,ale po wymianie objawy ustąpiły.Rozmiar paska to 11.9x950 .

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”