wieje jakby od dołu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
slonik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

wieje jakby od dołu

Post autor: slonik » pn sty 07, 2008 17:10

Witam!
Doczytałem się, ze w 3D golfach bolączką są opadające drzwi. Być może ktoś u mnie walczył z tym problemem bo widać, że jest podkładka. Z jednej i drugiej strony drzwi lekko odstają (minimalnie). Jak docisnę ręką (niewiele wysiłku) to są idealnie spasowane z błotnikiem.
Jadąc gdzieś w trasę czuję, że jest zimno na dole. Zimny szczególnie jest plastik pod fotelem kierowcy i ta cała szyna. Być może to złudzenie, ale mam wrażenie, ze po prostu lekko coś tam wieje i jest nieszczelne.
Jak z tym walczyć? Jest jakaś regulacja aby drzwi domykały się bardziej do karoseri? Widzę, że jakiś bolec jest przykręcony na 2 śruby do progu.
Sprawdzałem przy uszczelkach- zimno ale wydaje mi sie ze to norma bo jest tam szyba :)
Dodam, że próg od doły pod drzwiami mam wiecznie brudny, ale nie wiem czy to tez nie jest standard, gdyż wcześniej nie miałem golfa. Staram się zlokalizować po prostu przeciąg :)
Będę wdzięczny za pomoc
P.S. Autko to Golf 4 2002

[ Dodano: 09 Sty 2008 18:06 ]
Kurcze, nikt nie pomoże ? Wieje leciutko (czuc tylko w duze mrozy albo jak mocno wieje) tak jakby z tyłu nóg (kierowcy). Drzwi tak odstają ja wiem z 1-1,5 mm od tylnego błotnika, wiec nie wiem czy to jest norma (jak Wy macie) i czy można to doregulować właśnie tymi śrubami na słupku, bądź w samym zamku??
Auto raczej nie jest wypadkowe, ale było sporo eksplatowane mimo jego młodego wieku.
Ktoś ma pomysły skąd to może wiać?? Jak myje myją ciśnieniową (dokładnie) to szyby nie parują itp i nic do środka się nie wlewa...

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » czw sty 10, 2008 03:01

Może przez uszczelkę

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
slonik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: slonik » czw sty 10, 2008 19:16

grandilodz pisze:Może przez uszczelkę
Kurcze, ale którą ? :kac: Tą na dole ?

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » czw sty 10, 2008 19:25

Tak sprawdz czy jest cała może jak te drzwiopadły to się rozszczelniał proponował bym zobaczyć bolec ten co jest wmątowany w karoserii czy nie jest wyrobiony.

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Salz
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Salz » czw sty 10, 2008 21:00

slonik pisze:próg od doły pod drzwiami mam wiecznie brudny, ale nie wiem czy to tez nie jest standard
sprawdz czy masz taka gumowa listwe u dołu drzwi. powinna być na całej ich dlugości. ja mam progi prawie czyste. wiadomo zawsze jakis syf sie zbierze ale ogoleni jest dobrze.
Ostatnio zmieniony czw sty 10, 2008 21:01 przez Salz, łącznie zmieniany 1 raz.

[img]http://images33.fotosik.pl/227/6563aeda0fee4530.jpg[/img]
[img]http://images.spritmonitor.de/264743.png[/img]

MAXOIL Grodzisk Wlkp zaprasza, wymiany oleju, kompleksowe naprawy mechaniczne, hurtownia motoryzacyjna
da weiss man, was man hat:)

Awatar użytkownika
slonik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: slonik » pt sty 18, 2008 19:42

Heja zlokazlizowalem, ze odpowiedzilna jest za to regulacja rygla na słupku. Tam są śruby odkręcane TORXEM. No i i ok podregulowałem niby super sie zamykało (chociaz musialem mocnej łupnąc, ale cóż ktos z zawiasem dolnym kombinował więc wiadomo) ale...
po kilku domykaniach rygiel wraca na poprzednie miejsce, a teraz jeszcze gorzej jest niz bylo :((((
Nie wiem czy te śruby mogły się wyrobic podczas mojej regulacji (odkrecalem i zakrecalem je z 7 razy), czy wypadla jakas nakrętka wewnątrz?? Czy tez nie mogę ich dokręcić zbyt mocno?
Dokręcają się do końca, dalej ani drgnie...walnę młotkiem mocniej to się przesuwa, drzwi zamkne, znow wraca na swoja pozycje...
Pomocy ... :crazy: Ewentualnie jakas podkładka??No sam nie wiem :(
P.S. Zamówilem na wszelki wypadek te śruby nowe w ASO (1,5 zł sztuka).
Ostatnio zmieniony sob sty 19, 2008 00:49 przez slonik, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”