kontrolka oleju w 2e

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lukasz gti8v
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

kontrolka oleju w 2e

Post autor: lukasz gti8v » ndz sty 06, 2008 17:50

wszytko było okej do czasu remontu kapitalnego.........dzis wyjezdzajac za miasto ok 15 km zapaliła mi sie kontrolka oleju tzn miga i dawała sygnał pikniem .....po zgaszeniu auta i odpaleniu problem znikał na pare minut i potem znów to samo. temp oleju na zegarach 110 a wody 70 a wdodatku zaczoł strzelac z wydechu po ujeciu gazu (jak maluch tylko ze owiele głosniej) pomózcie bo zaczynam miec dosc tego auta i to nie sa 1 problemy z tym silnikiem patrz inne posty

Afrodyzjusz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Afrodyzjusz » ndz sty 06, 2008 17:57

lukasz gti8v, świecąca się kontrolka oleju i strzeły z wydechu to dwie rózne sprawy zdje się. Strzały z wydechu to prawdopodobnie zużyty lu wycięty katalizator i paliwo nie jest dopalane w kacie, wpada do tłumika końcowego i wybucha. Tak było u mnie, chyba że to spalanie stukowe. Ale to zupełnie inny dzwiek. Spróbuj odłączyć czujnik oleju, wyczyśc go i znowu podłącz.

afrodyzjusz

lukasz gti8v
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lukasz gti8v » ndz sty 06, 2008 18:10

Afrodyzjusz, ale do sprostowania dodam ze mam wolny przelot ale nigdy az tak głosno nie strzelało a niewiedzac czemu oleju mam ponad stan mam zrobione 1000km po remoncie napewno to nie płyn tylko czysty olej

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » ndz sty 06, 2008 19:24

lukasz gti8v pisze:niewiedzac czemu oleju mam ponad stan mam zrobione 1000km po remoncie napewno to nie płyn tylko czysty olej
A jesteś pewien na 100% że to czysty olej? Może paliwo się dostaje do michy i rozrzedza olej? Sprawdzałeś stan zaraz po remoncie?
Temp. oleju dość wysoka, u mnie teraz nie przekracza 100 stopni, 98 to max...

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

lukasz gti8v
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lukasz gti8v » ndz sty 06, 2008 19:36

nie nie sprawdziłem wogole :/a jak poznac czy to nie paliwo?

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: vwarek » ndz sty 06, 2008 19:38

lukasz gti8v pisze:jak poznac czy to nie paliwo?
Ewidentnie olej śmierdzi paliwem.

Obrazek

lukasz gti8v
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lukasz gti8v » ndz sty 06, 2008 19:41

no to klapa musze isc zobaczyc a jezeli bedzie walilł paliwem to jak a moze byc przyczyna?dzieki za odp

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: vwarek » ndz sty 06, 2008 19:49

lukasz gti8v pisze:a jezeli bedzie walilł paliwem to jak a moze byc przyczyna?
No właśnie ciężko wyczuć... świece, kable WN, cewka, nieszczelność przy serwie, trzeba szukać ale najpierw musisz stwierdzić ze to paliwo ;)

U kumpla w ABS-ie zasysał lewe powietrze przez nieszczelny przewód serwa, wymieniliśmy przewód i jak ręką odjął, poziom przestał wzrastać.
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2008 19:52 przez vwarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sty 06, 2008 19:51

lukasz gti8v, fakt że łącząc do kupy te wszystkie twoje posty to sam miałbym dość. Musisz coś sam zadziałać albo jechać do łebskiego mechanika obeznanego z tym silnikiem. W każdym razie kilka rzeczy takich jak brak mocy, za wysoka temp. oleju, strzelanie, może świadczyć o błędzie w rozrządzie i zaplonie. Ja bym od tego zaczął.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

lukasz gti8v
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lukasz gti8v » ndz sty 06, 2008 19:54

Paweł Marek, i tu masz racje i tak chyba zrobie moze cos poebal z rozrzadem i temu sie cos powaliło

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sty 06, 2008 19:59

na spokojnie, wyjaśnij sobie rozrząd zapłon, na szybką przekładkę na próbę takich rzeczy jak np przepływka możemy się potem umówić. Daleko do mnie nie masz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

lukasz gti8v
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lukasz gti8v » ndz sty 06, 2008 20:05

nio sam niewiem ja mieszkam w oswiecimiu a ty?wiem zeby mozna było poprubowac z przekladkami ale wiesz jak jest u nas ciezko o jakies 2e a po 2 niedojade bo starch ze silnik szlak trafi bo to pikanie to do roztroju nerwowego mnie doprowadzi

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sty 06, 2008 20:16

kawałek za Kalwarią. A te silniki były nie tylko w golfach, w każdym razie koło mnie na szrotach zwykle jest wszystko.

lukasz gti8v
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lukasz gti8v » ndz sty 06, 2008 21:33

Paweł Marek, to jakbym cos potrzebował to jestes w stanie cos załatwic?? narazie mysle zeby kompa zmienic bo to jest chyba wina jego co do tego zalewania na zimnym

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”