Passat B4 1Z blokujace biegi 1 i wsteczny?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
malutki
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Passat B4 1Z blokujace biegi 1 i wsteczny?

Post autor: malutki » pn gru 31, 2007 18:24

wiec niekiedy sie zablokuja te 2 biegi, np jak wbita 1 i sie zablokuje nie da sie jej "wylaczyc" pomaga wylaczenie silnika. jak ponownie sie wlaczy jest znoow ok. od czego to moze byc?

Clarion DXZ958 - Morel Hybrid Integra 402 - Morel 6W - Gladen RS10 - Phoenix Gold Ti600.4 - Phoenix Gold Ti1500.1
Szafa gra :-)

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » wt sty 01, 2008 01:50

próbowałeś regulacji :?: http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... t=#1567956

Awatar użytkownika
malutki
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: malutki » śr sty 02, 2008 12:43

damcio151, no tego jeszcze nie probowalem, bedzie trzeba wjechac na garaz i obadac, napisalem ten temat bo nie moglem znalesc nic co by bylo podobne. a tym linku co napisales problem jest w tym ze wskakuje zly bieg a u mnie jest tak ze jak wejdzie 1 to niekiedy nie da jej sie wybic, podobnie jest z wstecznym, musze wtedy wylaczyc silnik bo nic innego nie pomaga. jak go znow odpale to jest jakby "normalnie". nie wiem co to moze byc :crazy:

Clarion DXZ958 - Morel Hybrid Integra 402 - Morel 6W - Gladen RS10 - Phoenix Gold Ti600.4 - Phoenix Gold Ti1500.1

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » śr sty 02, 2008 12:56

Witam :D
Słuchaj 1 bieg i wsteczny są w tym samym położeniu lecz na różnej wysokości(mówię o lewarku). I pewnie tutaj leży przyczyna. Pod lewarkiem jet plastikowa kulka. Może one pękla lub si emocno wyrobiła. Ja np przyznajue ze mam golfa po przebiegu 200 tys. km i wymieniłem kulke lecz stara była jeszcze dość dobra. Miała luzy ale jeszcze by sie pojeździło. Ile masz przejechane. Jak to stary samochód. ?
Jest jesscze sprawa a w zasadzie kilka rozwiązań. Musiałbys zerrknąc przy skrzyni na cięgna i metalowe dzwignie. Tam moze byc i luz i blokada gotowa. Jeszcze inny wariant to regulacja na końcówce rurki od lewarka. Klucz 13 ale uważaj bo można rozregulować jeśli jest dobrze. Ostroznie :D

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
karol450
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: karol450 » śr sty 02, 2008 14:01

a na zgaszonym silniku biegi wchodza normalnie? ja miałem podobnie sprzeglo siadało na poczatku niektorych biegow nie moglem właczyc a poniej to juz wcale sprawac sprzeglo czy nie ciagnie

Awatar użytkownika
malutki
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: malutki » śr sty 02, 2008 14:13

karol450, sprzeglo jest ok
Maćkooo pisze:Ile masz przejechane.
350tys. zobacze tee kulke co pisales

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » śr sty 02, 2008 16:43

malutki pisze:350tys. zobacze tee kulke co pisales
Oj to może być już martwa. Jaki masz luz na lewarku?? sprawdz luz góra dół oraz prawo lewo.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
Kri$
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kri$ » czw lut 28, 2008 20:51

Witam.
Golf mk3 1,9 TDI 1Z, do dzisiaj wszystko chodzilo elegancko, wszystkie biegi wrzucaly sie bez zgrzytow (czasem sie zdarzylo, ze za szybko puscilem sprzeglo lub na toczeniu sie do przodu wrzucilem wsteczny i byly zgrzyty, ale baaardzo rzadko).
Wsiadlem pod domem do auta, wrzucilem wsteczny, potem 1, 2 itd. przejechalem trase i zajechalem na parking, gdzie chcialem cofnac i przy probie wrzucenia wstecznego (auto juz stalo) odczulem dziwny opor.
Wszystkie biegi dzialaja bez zarzutu, ale do wstecznego trzeba uzyc strasznie duzej sily, zeby go wrzucic i potem rownie duzej, zeby wrzucic na luz.
Sprzeglo dla pewnosci docisniete do deski :)

Dodam, ze do tej pory nie mialem zadnego problemu z biegami... Co moze byc przyczyna, ze 1-5 wrzucaja sie poprawnie, a jedynie do wstecznego trzeba uzyc sily i ciezko chodzi. Aha - nie ma zgrzytu na wstecznym - jedynie duzy opor.

Obrazek
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”