na zimnym silniku slychac cykanie z okolicy przepustnicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Robert Pala
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

na zimnym silniku slychac cykanie z okolicy przepustnicy

Post autor: Robert Pala » pn gru 24, 2007 21:43

co to moze byc, cyka na gazie, na benzynie, jak dodam gazu to szybciej cyka a jak ujme to mniej cyka z okolicy przepustnicy, moze wtryskow, ale po kilkunastu minutach jazdy cykanie zanika.nie wiem czy to ssanie???instalacja ma 8 miesiecy, zawsze odpalam na benie bo to II generacja, elektronika mini lecho, reduktor tomasetto.dzisiaj to zauwazylem ze cyka.temperatura byla ok. -12. niewiem czy to normalne?pomozcie :grrr:
Ostatnio zmieniony pn gru 24, 2007 21:43 przez Robert Pala, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
2RaZ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

witam!

Post autor: 2RaZ » wt gru 25, 2007 12:50

Miałem to samo w moim starym MK2 1.3 MPI, na początku mechanik powiedział że to wtryski, ale okazało się, że regulatory zaworów. Ja jezdziłem z tym długo i zawsze po chwili jak troche pojezdziłem znikało więc to olewałem, ale jezeli chcesz być pewnien, że nic nie siądzie to lepiej to zrobić!!!
:smoke: :smoke: :smoke:
Pozdrawiam!

moje fotki: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1716783#1716783
moja stara MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104331
George is my friend!

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: tauka » wt gru 25, 2007 12:51

Robert Pala, cykac mogą dwie rzeczy w tym silniku. Na zimnym silniku mogą ci troszkę stukać szklanki,dopóki sie silnik nie rozgrzeje.

A jeżeli na ciepłym też ci cyka, a jak dodasz gazu i puścisz to przestaje cykac podczas schodzenia z obrotów, to cykają wtryski. i to ma tak być :)

[ Dodano: Wto Gru 25, 2007 11:53 ]
2RaZ pisze:ale okazało się, że regulatory zaworów. Ja jezdziłem z tym długo i zawsze po chwili jak troche pojezdziłem znikało więc to olewałem
To normalne w silnikach z hydrauliczną regulacją zaworów. Zawsze musi troszkę postukac, zanim olej wypełni szkalnki i się zawory ustawią.

Obrazek

esio10
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: esio10 » wt gru 25, 2007 15:41

mnie tez dreczyło cykanie.. jak sie okazalo tez balem sie ze to cos popychacze czy panewki beda.. ale jak sie okazałlo - uszczelka na kolektorze wydechowy na jednym garze byla wydmuchana i walilo wlasnie z tym miejscu i stad te cykanie

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » wt gru 25, 2007 15:45

ja mam coś podobnego w moim TD tak raz na jakiś czas sobie lubi na zimnym silniku pocykać :P jak sie zagrzeje do normalnej temp to zaraz przestaje :)
i na 99% są to szklaneczki popychaczy ..niestety roboty z tym w cholere i kosz tez nie mały tak ze olewam to bo są wazniejsze wydatki a ze tam czasem raz na miesiąc czy dwa razy sobie pocyka jakoś przezyje

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » wt gru 25, 2007 18:13

Witam mam ten sam problem w moim mk2 1.6 pierburg 2e2
I wydaje mi sie ze mi prawdopodobnie tez wydmuchalo uszczelke przy kolektorze wydechowym bo to cykanie dobiega jakby tylko z jednego elementu i pojawilo sie nagle...
I mam takie pytanie : Jak sie moge upewnic czy to napewno ta uszczelka i dokladnie w ktorym miejscu ? zanim dam mojego golfika naszym dzielnym mechanikom.. :/

Awatar użytkownika
Robert Pala
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Robert Pala » śr gru 26, 2007 12:37

21mariusz03 pisze:uszczelke przy kolektorze wydechowym
to czemu nie cyka jak sie zagrzeje?

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » śr gru 26, 2007 12:58

Robert Pala pisze:to czemu nie cyka jak sie zagrzeje?
Też mnie to zawsze zastanawiało.Ale w swoim też zaobserwowałem że jak silnik zimny to są przedmuchy na wydechy, a jak się rozgrzeje, to tych przedmuchów nie słychać.

Ale to cykanie w twoim przypadku to sa w 99% szklanki :) Najlepiej to się przekonasz jak będzie ciepło. W gorace dni nie powinny tykać.

Obrazek

esio10
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: esio10 » śr gru 26, 2007 14:11

nie cyka jak sie zagrzeje - bo nastepuje rozszerzalnosc cieplna metalu z Fizyki chyba wiesz o co chodzi i luz sie kasuje.. jak masz dosc znaczny wydmuch uszczelki to cykanie ucichnie... jak sie pzrekonac czy to uszczelka? ja przylozylem dlon do kolektora i czulem takie delikatne nawiewy na dlon -stad wywnisokowalem ze uszczelka wydmuchana - ale w cholere z tym roboty i trzeba sie nagimnastykowac - bynajmniej ja tak w GX-sie mialem

Awatar użytkownika
Robert Pala
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Robert Pala » śr gru 26, 2007 18:50

esio10 pisze:delikatne nawiewy na dlon
nic nie dmucha wlasnie.

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » śr gru 26, 2007 19:02

Robert Pala, u ciebie na pewno to szklanki :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Robert Pala
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Robert Pala » śr gru 26, 2007 19:47

tauka pisze:to szklanki
wiec do dalej....czy to grozne?...

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » śr gru 26, 2007 20:00

Robert Pala pisze:wiec do dalej....czy to grozne?...
Jeżeli cykają delikatnie i jak się silnik zagrzeje to przestają to można tak jeździć. W zasadzie można stwierdzić że "ten typ tak ma" :). Wymieniac szkoda bo i na nowych tak będzie. No chyba że nawet kilka minut po odpaleniu pukają to trzeba by się temu przyjżeć. Czasami pomaga także wymiana oleju.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”