Gasną światła
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gasną światła
Z racji że jest to mój pierwszy post to na początku chciałbym sie przywitać z wszystkimi użytkownikami forum wiec witam wszystkich posiadaczy aut VW.
Mam taki problem z moim VW, mianowicie w czasie jazdy gasną mi światła mijania i zostają tylko zaświecone światłą postojowe. z połączeniami wydaje sie być wszystko ok. Osobiście wydaje mi sie ze problem może leżeć w układzie który gasi światła mijania w momencie gdy uruchamiamy silnik na zapalonych światłach ale nie wiem jak to ugryźć. Może macie jakieś sugestie jak problem rozwiązać.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi
Mam taki problem z moim VW, mianowicie w czasie jazdy gasną mi światła mijania i zostają tylko zaświecone światłą postojowe. z połączeniami wydaje sie być wszystko ok. Osobiście wydaje mi sie ze problem może leżeć w układzie który gasi światła mijania w momencie gdy uruchamiamy silnik na zapalonych światłach ale nie wiem jak to ugryźć. Może macie jakieś sugestie jak problem rozwiązać.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi
- Paweł Marek
- V.I.P.
je sli by tak było to zgasłyby nie tylko światła mijania ale inne odbiorniki podłączone pod ten układ, czyli tzw linię x. Czyli np ogrzewanie tylnej szyby lub wycieraczki. Jeśli tak nie jest bardziej to pasuje na włącznik świateł albi jakąś luźną wtyczkę.BONO33 pisze:Osobiście wydaje mi sie ze problem może leżeć w układzie który gasi światła mijania w momencie gdy uruchamiamy silnik na zapalonych światłach ale nie wiem jak to ugryźć
Tylko jakie to auto???
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
A to naprawdę cenna uwaga. Jutro postaram się to sprawdzić tylko zawsze jak sie za to zabieram to jak na złość wszystko jest ok i usterka nie chce sie ukazaćPaweł Marek pisze:Czyli np ogrzewanie tylnej szyby lub wycieraczki.
VW Passat B3 1992r 1.9 DTylko jakie to auto???
Pozdrowienia
[ Dodano: 06 Gru 2007 23:46 ]
Niby na "innym" bo nie nowym było tak samo ale hmmrobertrog pisze:prawdopodobnie (...) wystąpienia usterki pobawić się tym włącznikiem
a który to dokładnie przekaźnik?druga możliwość to przekaźnik może szwankować
Pozdrowienia
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Przekażniki czas założyć
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgadzało by się w momencie jak gasną światła przestają również działać wycieraczki dmuchawa od ogrzewania, wiec wychodzi jednak ze coś z systemem od gaszenia świateł itd w trakcie rozruchu. Czy wie ktoś może jak sie do tego zabrać?Paweł Marek pisze:Czyli np ogrzewanie tylnej szyby lub wycieraczki.
Pozdrowienia
Do przerywania tych obwodów służy przekaźnik tzw. Linii "X".Nie wiem który to jest w passacie. Jeśli nie zdobędziesz schematu to możesz próbować namierzyć go na dotyk. W momencie zapalania auta powinien "pstryknąć".BONO33 pisze:Zgadzało by się w momencie jak gasną światła przestają również działać wycieraczki dmuchawa od ogrzewania, wiec wychodzi jednak ze coś z systemem od gaszenia świateł itd w trakcie rozruchu. Czy wie ktoś może jak sie do tego zabrać?
- Paweł Marek
- V.I.P.
w mk3 światła sa podłączone pod linię X bez przekaźnika, inne elementy poprzez przekaźnik lini X, jeśli w T4 jest podobie a tak przypuszczam, to sprawa sie komplikuje. Trzeba zdobyć schamaty, ale najpierw proponuję mały test, tzn wyjąć przekaźnik od lini X i sprwadzić czy światła dalej świecą (wtedy jak akurat świeciły)BONO33 pisze:światła przestają również działać wycieraczki dmuchawa od ogrzewania
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Postąpiłem zgodnie ze wskazówkami i wygrzebałem przekaźnik (na zdjęciach) czy jest możliwe ze to na pewno ten bo taki to tam jest tylko jeden.Paweł Marek pisze:w mk3 światła sa podłączone pod linię X (...) (wtedy jak akurat świeciły)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wyglada na ten, w mk2 są one kwadratowe (chyba), ale możesz to sprawdzić. Bez teho przekaźnika podczas rozruchu światła nie powinny zgasną (podobnie jak dmuchawa i cała reszta)BONO33 pisze:Postąpiłem zgodnie ze wskazówkami i wygrzebałem przekaźnik (na zdjęciach) czy jest możliwe ze to na pewno ten bo taki to tam jest tylko jeden.