PF zimny gaśnie po odpaleniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adi87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Octavia 1 '99
Silnik: AEE
Kontakt:

PF zimny gaśnie po odpaleniu

Post autor: adi87 » pt lis 30, 2007 07:42

Siema :bigok: zaraz po włożeniu silnika do auta chodzil normalnie, nie gasł, natomiast po krótkim czasie raz mu się to zdarzyło że zimny (stał całą noc) odpalił i przy próbie ruszenia zgasł dosłownie dotknąłem pedał gazu i zgasł. Następne odpalenie i zgasł sam po kilku sekundach. tak jeszcze chyba trzy razy i potem odpalił dopiero na zaciąg ale też z oporem.
przez jakiś tydzień był z tym spokój a teraz jest po każdym dłuższym postoju tak że gaśnie i po każdym odpaleniu coraz szybciej gaśnie. Wymieniłem filtr paliwa ale to nie pomogło (chociaż tamten miał opór nawet jak w niego dmuchałem :P) Tylko teraz nie gaśnie odrazu po dodaniu gazu więc jak go odpalę to muszę zaraz jechać to po kilkunastu sekundach jazdy zaczyna go mulić przerywa nie chce wejść na obroty i po kilku sekundach idzie normalnie. Aha z podłączonym czujnikiem temperratury do ECU (tym niebieskim) obroty na jałowym ma ok 2000 i więcej natomiast po jego odłączeniu spadają do 1100 i równo się trzymają. Mam wybebeszonego kata więc może to wina sondy? Auto kiedyś jeździło na gazie więc może trza coś ustawić

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » pt lis 30, 2007 10:47

Nic nie trzeba ustawiac o ile czegos nie pokrecili. Wymienic czujnik temperatury cieczy chlodzacej trzeba (tylko nie na badziewie a porzadny czujnik) i cieszyc sie sprawnym autem. Zalecam przejrzec jeszcze silniczek krokowy, czy w ogole sie otwiera/zamyka i czy krancowka zamkniecia przepustnicy dobrze dziala.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

adi87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: adi87 » pt lis 30, 2007 15:50

Myślisz, że to gaśnięcie może być spowodowane przez czujnik?

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » pt lis 30, 2007 16:22

adi87 pisze:Myślisz, że to gaśnięcie może być spowodowane przez czujnik?
zazwyczaj czujnik jest przyczyna takich niedomagan. Wysokie obroty dodatkowo wskazuja ze cos nie tak jest tez z silniczkiem krokowym bo nie powinien pozwolic obrotom wskoczyc powyzej 1200.

Osobiscie zaczalbym od czujnika. Silniczek krokowy nie pracuje podczas jazdy autem (a wtedy ponoc ci muli) ale niepokojace sa obroty wolne w granicach 2000. Oznacza to ze albo z silniczkiem jest cos nie tak, albo ze niesprawne krancowki przepustnicy robia awanture :).

Zakladam ze przeplywomierz jest sprawny, bo na cieplym silniku wszystko jest ok z tego co pisales.

Zobacz jeszcze czy na pewno masz szczelny dolot. To tez moze troche problemow narobic.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

adi87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: adi87 » pt lis 30, 2007 17:28

bugalon pisze:(a wtedy ponoc ci muli)
ale tylko przez te pare sekund kiedy jest zimny. szczelność dolotu już sprawdzałem. Krokowiec bzyczy czyli chodzi tylko przyjrze mu sie dokladniej. a jak go sprawdzić wogóle? posprawdzam też kostki od styczników przepustnicy. pewnie dopiero jutro sie za to wezme bo dzisiaj do pracy trzeba jeszcze :P
dzieki kolego za pomoc! :bigok:

[ Dodano: 30 Lis 2007 21:03 ]
przypomniało mi się że na dole obudowy filtra powietrza jest wycięty otwór (pewnie na potrzeby LPG którego już dawno nie ma :P może to ma jakiś wpływ?

[ Dodano: 04 Gru 2007 16:04 ]
Przy podłączonym czujniku auto nie gaśnie a jego rezystancja przy temperaturze ok 0 stopni wynosi 5,76 kOhm czyli w normie. Jutro jak będę gdzieś jechał to sprawdzę jaki opór jest na rozgrzanym

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”