jest iskra, jest benzyna a samochod nie pali

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

haps
Forum Master
Forum Master

jest iskra, jest benzyna a samochod nie pali

Post autor: haps » czw lis 29, 2007 22:03

Witam, panowie no cuda na kiju sie dzieja..samochodem nie jest golf lecz CORSA B silnik 1.2 na mono wtrysku, przypomina to silnik 1.8 RP czy ABS, tyle ze aparat zaplonowy na walku rozrzadu...

Jest iksra, pompa podaje paliwo, ale samochod nie chce odpalic, w ogole nie ma mowy zeby odpalil...krece stacyjka i jak puszczam to strzela w gaznik czy tam wtrysk..dym wylatuje przez czapke nad przepustnica....

Ciagalismy corsine i odpalila, chodzila nie rowno chyba na 2gary, ale pozniej sie rozhustala i smigala na 4gary, pochodzila tak az sie rozgrzala, tzn trzeba bylo trzymac wysokie obroty, jak sie puscilo gaz to spadaly, silnik sie zakrztusil i gasl...i tak chyba 3razy zrobilem.. ale zeby odpalic z miejca to bez szans...kable i bezpieczniki sa ok..kopulka, swiece, palec, przewody tez ok..aparat zaplonowy chyba tez w porzadku bo iskra na swiecy jest..

Sprawdzalem polozenie rozrzadu bo myslalem ze to jego wina, ale polozenie tez jest ok.. juz ne wiem co mam myslec o tym..bo krece krece i jak wylacze stacyjke to on nagle SYKA...heh tak syk syk i puszcza dym z czapki nad przepustnica..czyli tak jakby dostawal paliwo dopiero po wyleczeniu stacyjki..ale zrobilem eksperyment i kolega zalewal gardziel benzyna gdy ja krecilem i tez nie chcial odpalic.. aaa silnik krokowy dziala..

najdziwniejsze jest to ze on jezdzi na wysokich obrotach, a nie chce chodzic na niskich i nie odpala z miejsca..pomozcie bo juz nie mam pomyslow...

usterka ta stala sie po wpadnieciu w dziure, wiec co waszym zdaniem mogloby sie rozlaczyc , no chyba ze to przypadek... pomozcie :grin:

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » czw lis 29, 2007 22:08

Heya :D
Podam jedyny pomysł jaki mi się nasuwa - porzestawiony zapłon. Kiedys sam "zgubiłem zapłon" i tez strzelał w gaźnik, nie chciełą załapać. Sprawdz czy czasem sie nie przesunął aparat no chyba ze sami grzebaliście. :D

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » czw lis 29, 2007 22:10

sprawdz wszystkie kostki przyłączeniowe do wtrysku

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » czw lis 29, 2007 22:11

objawy jak przy źle ustawionym zapłonie

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
:dol:
Obrazek

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » czw lis 29, 2007 22:33

no wlasnie zaplon sie ustawia na rozrzadzie...pasek jest dobrze zalozony, samochod jezdzil caly czas, po wjechaniu w dziure ale wciaz na tym samym ustawieniu nagle nie chce palic..kostki posprawdzane...no chyba ze aparat zaplonowy sie inaczej ustawia niz rozrzadem? hmm nie wiem moze komputer... ale tez tak mi sie zdaje ze to zle ustawiony zaplon mimo ze ustwienia na rozrzadzie sa dobre.. jak to sprawdzic z tym aparatem?

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » czw lis 29, 2007 22:36

haps pisze:ale tez tak mi sie zdaje ze to zle ustawiony zaplon mimo ze ustwienia na rozrzadzie sa dobre.. jak to sprawdzic z tym aparatem?
No top ustaw rozrząd na znakach aby się przecinały. Wtedy zdejmij kopulke aparatu i sprawdz w jakim polozeniu jest palec rozdzielacza. Powinien byc w poblizu styku 1szej świecy. Jesli jest inaczej to sprawa jasna.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » czw lis 29, 2007 23:09

Możesz zrobić tak jak kolega wyżej napisał możesz też poluzować aparat zapłonowy i przesunąć go lekko najpierw w jedną stronę i zobaczyć co będzie później w drugą tylko zaznacz sobie jak był ustawiony przed przestawieniem żebyś wiedział jak go spowrotem ustawić jak by się okazało że to nie zapłon a najlepiej skołuj sobie lampe stroboskopową do ustawiania zapłonu

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
:dol:
Obrazek

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » czw lis 29, 2007 23:13

dzieki panowie, jutro sprawdze...mam nadzieje, ze sie uda..a jak nie to wroce do tematu

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”