Wymiana paska rozrządu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jeanks5t
Ma gadane
Ma gadane

Wymiana paska rozrządu.

Post autor: jeanks5t » śr lis 21, 2007 19:24

Witam !!!
Wiem że ten temat poruszany był już setki razy, ale szukałem i nie znalazłem tego co mnie interesuje. Chciałem zmienić u siebie pasek rozrządu w silniku 1.8 ABS , mam książkę "Obsługa i naprawa" i pokazane w niej jest aby przy ustawianiu paska kierować się kropkami na kole pasowym wałka rozrządu, wałka pośredniego i znakiem na kole pasowym wału korbowego, a mój znajomy mechanik pokazywał mi w jednej ze swoich książek że trzeba patrzeć na zupełnie inne znaki. Czy ma ktoś może jakieś schematy z opisami jak to zrobić ?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr lis 21, 2007 19:27

jeanks5t pisze:że trzeba patrzeć na zupełnie inne znaki.
niby na jakie ???

[ Dodano: Sro Lis 21, 2007 18:30 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=52205

jeanks5t
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: jeanks5t » śr lis 21, 2007 19:35

Na obudowie jest jakiś znak OT , na kole pasowym wałka rozrządu jest znak OPT, a żeby ustawić dobrze dolne koło pasowe wału korbowego to trzeba zdjąć to koło i dopiero na kole zębatym tym co się porusza po nim pasek rozrządu, że tam dopiero jest odpowiedni znak. Nie wiem czy dobrze opisałem te znaki OP i OPT bo nie mam ich jak w tym momęcie sprawdzić.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » śr lis 21, 2007 19:40

jeanks5t pisze:dolne koło pasowe wału korbowego to trzeba zdjąć to koło i dopiero na kole zębatym tym co się porusza po nim pasek rozrządu
zgadza się bo inaczej nie załozysz paska ogólnie wszystko pasuje

jeanks5t
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: jeanks5t » śr lis 21, 2007 20:12

ok. czyli jak dobrze zrozumiałem to tak :
1) Tlok pierwszego cylindra ma być w GMP, Czyli Znak na kole pasowym wału korbowego ma się zgrywać z kropką za kole zębatym wałka pośredniego.
2) Koło zębate ma być skierowane do góry znakiem OPT do znaku OT na obudowie.
W jednym z tych postów ktoś napisał żeby uważać aby wał korbowy nie był obrucony o 360 stopni. Jak to sprawdzić aby być pewnym że ustawione jest dobrze?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » śr lis 21, 2007 20:17

jeanks5t pisze:Jak to sprawdzić aby być pewnym że ustawione jest dobrze?
będziesz miał cechę na kole zębatym paska rozrządu jak zrzucisz koło,pasowe

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lis 21, 2007 21:05

jeanks5t pisze: Jak to sprawdzić aby być pewnym że ustawione jest dobrze?
zdejmujesz koło pasowe wału po to żeby ścignąć osłonę paska rozrzadu. Potem prowizorycznie jedna sróbą przykręcasz to koło, zakładasz pasek rozrzadu i zgrywasz znaki na tym kole pasowym i kole zebatym wąłka posredniego. Po ustawieniu, naciagnieciu obracasz wał ze dwa razy dla pewności czy niema pomyłki. Zdejmujesz prowizorycznie zakręcone koło pasowe, zakładasz osłone, zakręcasz k. pasowe na fest. Tyle jeśli chodzi o dół.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”