podgrzewane siedzenia RECARO
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
podgrzewane siedzenia RECARO
Witam kolegów moj problem polega na tym ze nie działa podgrzewanie fotela kierowcy ..a pasarzera działa bez zazutów Fotele sa firmy Recaro kubelkowe w mk4 GTI sprawdzałem biezpieczniki wszystkie sa dobre wiec co morze byc przyczyną ??
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141033
musisz się dostać do maty siedziska i tam w niej na środku jest bimetal - ale zanim to zrobisz zrób tak - wyjmij fotel i do domu czy garażu z nim - masz pod fotelem wtyczkę 6 pinową ale z 3 lub 4 kabelkami. 2 kable grubsze: brązowy i najprawdopodobniej brązowo/żółty - dajesz do nich napięcie - jeśli po minucie masz ciepłe siedzisko to mata jest ok, masz jeszcze brązowy lub czarny i inny kolor (cieńsze kable ) - wystarczy zmierzyć rezystancję - jeśli brak - przerwany kabelek przy bimetalu (najczęstsza awaria) - rozbierasz siedzisko - zapraszam w faq masz opis prac, i trzeba przylutować. Jeśli okaże się że mata nie grzeje - to trzeba rozebrać fotel, wyciągnąć matę i szukać gdzie jest przepalony kabel grzewczy i go połączyć lub wymiana maty
Ostatnio zmieniony czw lis 15, 2007 19:00 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
12V idzie do grzania mat, bimetal dostaje za to masę a drugim kablem wraca sygnał do włącznika
[ Dodano: Czw Lis 15, 2007 6:34 pm ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=68357
[ Dodano: Czw Lis 15, 2007 6:34 pm ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=68357
na allegro - komplet na 2 fotele ok 150zł
[ Dodano: Czw Lis 15, 2007 6:48 pm ]
u tego gościa http://allegro.pl/item261010330_ekstra_ ... _auta.html
[ Dodano: Czw Lis 15, 2007 7:59 pm ]
KonradC, nie wiem jak u ciebie ale u mnieinie da rady na maxa - bo przy 3 już nie usiedzisz na macie
[ Dodano: Czw Lis 15, 2007 6:48 pm ]
u tego gościa http://allegro.pl/item261010330_ekstra_ ... _auta.html
[ Dodano: Czw Lis 15, 2007 7:59 pm ]
KonradC, nie wiem jak u ciebie ale u mnieinie da rady na maxa - bo przy 3 już nie usiedzisz na macie
hmm to cos moge mieć skopanego
ide o garażu sprawdzę i zdam relacje
po upływie 8minut grzanie ustawione na 5 fotele lekko ciepłe, i zdaje mi się że fotel kirowcy jak by mniej ciepły
Mógłby ktoś przy okazji sprawdzić ile u niego czasu sie nagrzewają na maxa
zawsze myślałem że te podgrzewanie to działa błyskawicznie
ide o garażu sprawdzę i zdam relacje
po upływie 8minut grzanie ustawione na 5 fotele lekko ciepłe, i zdaje mi się że fotel kirowcy jak by mniej ciepły
Mógłby ktoś przy okazji sprawdzić ile u niego czasu sie nagrzewają na maxa
zawsze myślałem że te podgrzewanie to działa błyskawicznie
Ostatnio zmieniony czw lis 15, 2007 22:14 przez KonradC, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam.
Sprawdzałem w borze brata i siedzenie są już letnie po minucie.
Wydaje mi się, że one nie grzeją gdy nie ma nacisku, bo włączyłem kierowcy i pasazera dla porównania to to na którym siedziałem sybko sie nagrzało a drugie było zimne. Gdy sie przesiadłem to kierowcy momentalnie wystygło a drugie grzało (być może to tylko ciepłota ciała, nie wiem)
Na marginesie sam mam gofa od paru dni i też nie grzeją (oby dwa) przekaźniki ok bo przekładałem z bory, bezpiecznik ok (rozumiem ze jest jeden, jesli nie to dajcie znać) ...wiec sprawdze wcześniej poddany pomysł i podłącze sprawdzę czy podaje napięcie w kostce pod fotelem...
Jesli ktoś coś wie co może być jeszcze przyczyną poza ww wymienionymi dajcie znać, moze kolega nie potrzebnie bedzie wyciągał siedzenie, może wystarczy sie pogimnastykować i wpiąć w dwa kable pod siedzeniem:)
pozdrawiam
Sprawdzałem w borze brata i siedzenie są już letnie po minucie.
Wydaje mi się, że one nie grzeją gdy nie ma nacisku, bo włączyłem kierowcy i pasazera dla porównania to to na którym siedziałem sybko sie nagrzało a drugie było zimne. Gdy sie przesiadłem to kierowcy momentalnie wystygło a drugie grzało (być może to tylko ciepłota ciała, nie wiem)
Na marginesie sam mam gofa od paru dni i też nie grzeją (oby dwa) przekaźniki ok bo przekładałem z bory, bezpiecznik ok (rozumiem ze jest jeden, jesli nie to dajcie znać) ...wiec sprawdze wcześniej poddany pomysł i podłącze sprawdzę czy podaje napięcie w kostce pod fotelem...
Jesli ktoś coś wie co może być jeszcze przyczyną poza ww wymienionymi dajcie znać, moze kolega nie potrzebnie bedzie wyciągał siedzenie, może wystarczy sie pogimnastykować i wpiąć w dwa kable pod siedzeniem:)
pozdrawiam
aaa, jeszcze jedno do pytania kolegi z samego początku... siedzenie lewe/prawe mają chyba osobne przekaźniki, sprawdź być może to tylko to:) (bo wspominałes tylko o bezpieczniku)
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 8:56 pm ]
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 8:55 pm ]
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 8:56 pm ]
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 8:55 pm ]
niestety dobre oby dwa:)greg pisze:no to daję znać - bezpiecznik 5 i 44micello pisze:bezpiecznik ok (rozumiem ze jest jeden, jesli nie to dajcie znać)
Ostatnio zmieniony wt lis 20, 2007 21:55 przez micello, łącznie zmieniany 1 raz.
miałem na myśli prze przekaźniki w komorze silnika... gdy je wyjąłem to fotele nie grzały...ale nie bede sie sprzeczał bo być moze to zbieg okolicznościgreg pisze:zgadza sie - są nimi włącznikimicello pisze:siedzenie lewe/prawe mają chyba osobne przekaźniki
Ostatnio zmieniony wt lis 20, 2007 22:08 przez micello, łącznie zmieniany 1 raz.