Wskażnik chłodzenia 1.8RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Dystans6
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Wskażnik chłodzenia 1.8RP
Mam taki problem bo nie wiem jak powinien prawidlowo funkcjonowac wskaznik chlodzeniea silnika .Jezdze codzinnie 10 km do szkoly i wskazowka lezy na polu na jakim jest normalnie przy wylaczonym silniku .Nie wiem czy termostat jest do wymiany czy ten typ tak ma . W lato wychylala sie do połowy załaczał sie wiatrak i spadała .Zawsze lekko przekraczala polowe nigdy dalej a teraz lezy zupelnie jescze nie jechalem w dluzsza trase przy tych temperaturach co sa i nie wiem czy na dluzszej trasie sie nagrzeje czy nie ?
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Ja też poruszałem ten temat u mnie jest na 3/4 czyli tak / . Zacznij od czujnika temperatury , przejedz się dalej i zoabacz czy wąż doln i górny od chłodnicy są takiej samej temperatury. koszt czujnika 36 zl około .
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
sprawdź po przejechaniu 4-5 kilimetrów czy obydwa węże są ciepłe tj. górny i dolny od chłodnicy. Jeżeli tak będzie to masz walnięty termostat w pozycji otwartej i dlatego przy kursach 10 km wskaźnik Ci się nie wychyla bo jest włączony cały czas duży obieg chłodzenia z chłodnicą i ciągle będziesz jeździł na niedogrzanym silniku. Jeżeli jeden wąż będzie ciepły a drugi zimny to termostat będzie sprawny a wtedy to już kwestia czujnika jak w poście wyżej.
Ostatnio zmieniony czw lis 15, 2007 05:12 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.