Bębny tył - cieknący cylinderek i nierówno zużyte szczęki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Bębny tył - cieknący cylinderek i nierówno zużyte szczęki

Post autor: Lipek81 » wt lis 13, 2007 01:26

W ciągu dwóch dni ze zbiorniczka płynu hamulcowego uciekł cały płyn... Trochę to niebezpieczne, bo wsiadam w sobotę do auta, a tu zupełny brak hamulców. Obejrzałem wszystko dokładnie i okazało się, że w prawym tylnym kole cieknie cylinderek (dość mocno). Zastanawiam się jak to naprawić - pomyślałem, że ponieważ cena cylinderka nie jest wysoka, to chyba najlepiej wymienić cały cylinderek - tylko pytanie -
czy cylinderki są sprzedawane kompletne - tzn. z tłoczkami, uszczelkiami itd - wszystko zmontowane i gotowe do montażu?
Chodzi mi np. o te oferowane na stronach intercars.
Druga sprawa to problem z samą wymianą - nie mogę ruszyć śrub imbusowych, na które przykęcony jest stary cylinderek - próbowałm i oczywiście rozwaliłem ten otwór imbusowy... Wcześniej waliłem młotkiem, pryskałem różnymi specyfikami itd - jednak nie udało się.... Jak to odkręcić? Myślę, że w razie czego to je rozwiercę, kupię nowe na wymianę i będzie ok.
Drugi problem to metalowa rurka doprowadzający płyn hamulcowy do cylindreka - nakrętka mocująca ją do cylinderka obraca się razem z tą rurką - podczas odkręcania na pewno ta rurka się ukręci - trzymanie jej kombinerkami nic nie da, bo jak mocniej ścisnę, to ją zgniotę. Jak odkręcić tę rurkę?
Dalej myślę - rurka jest już mocno prodzewiała - może ja wymienić - ale gdzie dostać nową (najlepiej w trójmieście)? W intercars nie ma.
A moze wystarczy wymienić same uszczelki w cylinderku?
No i ostatni problem - szczęka bliżej przodu jest duzo bardziej zużyta, niż ta z tyłu. Partzyłem - wydaje mi się, że machanizm pracuje ok - samoregulator się wsuwa itd. Czy może to być wina zużytych bębnów?

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » wt lis 13, 2007 02:43

Lipek81 pisze:czy cylinderki są sprzedawane kompletne - tzn. z tłoczkami, uszczelkiami itd - wszystko zmontowane i gotowe do montażu?
tak są gotowe do założenia
oto przykład w porównaniu ze starym
Obrazek

co do śruby,to rozwal nia i wkręc nową,to chyba taka z gwintem 6,jesli dobrze pamietam

co do przewodu to moze nie byc wesoło,choc chyba gdzieś dorabiają takie wężyki,bo głównie chodzi o to zagniecenie,taki jakby grzybek....ewentualnie popytaj na szrotach albo polej ją płynem hamulcowym lub colą :bajer: i za jakis czas ponów próbe

w sprawie szczęk...to cala siła głownie idzie na przednia szczękę,ale przesmaruj i obruszj wszystkie regulatory i sprężyny itp...
mozliwe tez ,że jedna strona tłoczka sie zapiekła i dlatego tylko jedna szczęka była dociskana

wrzucam ci kilka fotek z mojej wymiany cylinderków
ObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony wt lis 13, 2007 02:45 przez Leon_Wechtel, łącznie zmieniany 1 raz.

:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » wt lis 13, 2007 03:59

Lipek81 pisze:Jak odkręcić tę rurkę?
Musisz dobrze obpukać młotkiem ale tak dobrze i wtedy da radę odkręcić , a co do imbusów tez wal młotkiem tak długo jak puści tak zrobiłem krew mnie zalewała ale w końcu puściło przewód jakieś 7 - 10 zł , i jedno pytanie jakie masz imbusy ? bo jeżeli firma boleki lolek to tak jest .

Leon ile płaciłeś za nowy cylinderek?
Ostatnio zmieniony wt lis 13, 2007 04:07 przez grandi, łącznie zmieniany 2 razy.

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » wt lis 13, 2007 10:48

grandilodz pisze:Leon ile płaciłeś za nowy cylinderek?
za nowy ,1szt płaciłem 23zł

:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]

arab_den
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: arab_den » wt lis 13, 2007 11:04

przerabiałem to w sobote dokładnie to samo kolega Leon_Wechtel profesjonalnie to opisał ale co do rurki to jak masz juz przegnitą to nie zastanawiaj się tylko wymien na nową 9zł, tylko moze sie pojawic problem w wykręceniem z rozdzielacza ale jak wczesnie polejesz "płynem hamulcowym lub colą " to powinno puscic, cylinderek od 17zł do 30zł.

Oo===w===oO

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob lis 17, 2007 18:02

No i po robocie. Ale męka....
Wymieniłem cylinderek na ATE (35zł) i tą rurkę metalową, co jest połaczona z cylinderkiem. Chciałem jeszcze wymienić ten wężyk elastyczny, ale połaczenie jego i tej rurki metalowej, co idzie do pompy, wyglądało nieciekawie - bałem się tego ruszać.
Rady dla tych, co mają zamiar to zrobić:
- rurka metalowa na wymianę powinna mieć 875mm (golf rocznik 90', w tych z przed 87 były chyba 650 ale nie jestem pewien). Można kupić gotową (z końcówkami) o długości 850mm - i ja tak zrobiłem, wystarczy spokojnie. Typ tej rurki to WP002 - do dostania w intercars. Rurkę trzeba sobie samemu wygiąć, ja zrobiłem to wzorując się na starej. Pytałem się o oryginalną rurkę w ASO VW - nie do dostania, oni robią to dokładnie tak jak ja zrobiłem.

- metoda na wymontowanie starego cylinderka:
Należy rozwiercić stare śruby wiertłem 6mm, ale uwaga - nie wiercić od strony łebków, tylko od strony cylinderka. Nie należy się przejmować, że nie można dokładnie trafić w śrubę - wiercić tak, jak się da. Materiał z którego wykonany jest cylinderek bardzo łatwo się wierci - tylko trzeba uważać, żeby nie przewiercić tej blachy, na której to wszystko się montuje. Jak już wywiercimy dostatecznie głęboko, to kilka razy puknąć młotkiem w cylinderek - pęknie on w miejscu , gdzie jest śruba (te ucho po prostu odpadnie).

- metoda na odkręcenie rurki metalowej od cylinderka:
Jak już cylinderek nie trzyma się blach, to kluczem 11 trzymamy nakrętkę tej rurki, a kręcimy cylinderkiem :).

Metody o tyle dobre, że raczej mało prtawdopodobne, aby uszkodzić rurkę.

Ja niestety rozwiercałem pierwszą srubę odstrony łebka, drugą też tak zacząłem wiercić - a że dostęp tam kiepski (pomimo odkręcenia dolnego mocowania amorka), to uszkodziłem rurkę uchwytem wiertarki....

Nowe śrubki do dostania w ASO VW za 65gr/szt.

Odkręcenie rurki metalowej od wężyka elastycznego:
Ponieważ stary metalowy wężyk i tak był na wymianę, obcięłem go przy samej nakrętce. Na nakrętke nasadziłem klucz nasadowy 11mm, a na wężyk elastyczny 15mm i poszło.

Tak się tylko zastanawiam - może mi doradzicie - czy tę nową rurkę (miedziana) trzeba czymś zakonserwować?

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
krzysiek82
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: krzysiek82 » pn lis 19, 2007 11:57

Koledzy czeka mnie to samo teraz, bo za długie śruby od felg zniszczyły wszystko co jest za bębnem :(

[img]http://www.usersigs.com/site/data/media/10/Sans_titre-2.gif[/img]
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn lis 19, 2007 14:51

Też tak kiedyś miałem - ale u mnie tylko rozpierak pogieło. Tak w ogóle, to chyba śruba nie ruszy cylinderka, bo on jest trochę wyżej. Moim zdaniem wystarczy wyprostować rozpierak, ewentualnie może wymienić sprężyny. Nowy rozpierak w ASO VW coś około 30zł.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”