Centralka, czy Autoalarm
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Centralka, czy Autoalarm
Witam wszystkich
Mam takowy dylemat i problem.
Nie mam w Aucie fabrycznie zamontowanej centralki z kluczyka i chciałbym teraz coś takiego założyć w swoim MK4. Ale teraz tak: Co założyć lepiej sterowanie z kluczyka od razu z Autoalarmem, czy tylko sterowanie centralką z kluczyka?? To po pierwsze. Po drugie ile taki bajer kosztuje, przy założeniu u Fachury (elektryka), jeśli już ktoś takowej operacji dokonywał… I po trzecie czy polecacie jakiś alarm, lub sterownik do centralki??
Szczerze to przyznam się, że kuszą mnie te sterowniki i alarmy z aukcji internetowych, ale nie mam pojęcia, czy jestem w stanie sobie poradzić z samodzielnym montażem, bo w ogóle się nie orientuję gdzie to się montuje, jak się podpina ten sterownik pod kable auta itd… Na aukcjach proponują instrukcje i schematy do instalacji samodzielnej, ale nie wiem jak to wygląda i czy dam radę – montował to ktoś już samemu.?? Mam trochę drygu do tego typu zabaw, ale jednak Golfik nie kosztuje groszy :/ więc , się trochę cykam. Z drugiej strony nie ma u mnie w okolicy odpowiedzialnego elektryka, który by się tego podjął. Jak zapytałem u „fachowca” czy założy, powiedział, że tak chciał za to 1200zł z własnym sterownikiem ( dodam, że nie autoalarm i nie ze scyzorykiem – czyli według mnie lekka tandetka)Ale najlepsza była odpowiedz na pytanie ile już takowych montował w Golfach, Tu wystąpiła niezręczna cisza i odpowiedz… „troszku się już tego robiło” – no to dzięki. Nie zamierzam robić za królika doświadczalnego z moim Pieszczochem.
Obawiam się też tego, że montaż Autoalarmu zakłuci wyciszenie wnętrza – no, bo jakieś przewody w końcu chyba trzeba wyprowadzić pod maskę auta prawda. A każdy niepowołany otwór to jakiś tam hałas…
Szczerze powiedziawszy to zadowoliłoby mnie jak bym mógł otworzyć i zamknąć drzwi z kluczyka (scyzoryka) i żebym to samo mógł zrobić z klapą bagażnika, no i żeby kierunki mrugnęły. Zresztą sami doskonale wiecie jaka to wygoda.
Może coś mi podpowiecie, albo zasugerujecie lub coś takiego, chętnie podzielę się uwagami i poczytam, co o tym sądzicie. Jak macie jakieś linki do aukcji, które polecacie lub kożystaliście to chętnie zajżę.
Zapraszam do dyskusji.
Mam takowy dylemat i problem.
Nie mam w Aucie fabrycznie zamontowanej centralki z kluczyka i chciałbym teraz coś takiego założyć w swoim MK4. Ale teraz tak: Co założyć lepiej sterowanie z kluczyka od razu z Autoalarmem, czy tylko sterowanie centralką z kluczyka?? To po pierwsze. Po drugie ile taki bajer kosztuje, przy założeniu u Fachury (elektryka), jeśli już ktoś takowej operacji dokonywał… I po trzecie czy polecacie jakiś alarm, lub sterownik do centralki??
Szczerze to przyznam się, że kuszą mnie te sterowniki i alarmy z aukcji internetowych, ale nie mam pojęcia, czy jestem w stanie sobie poradzić z samodzielnym montażem, bo w ogóle się nie orientuję gdzie to się montuje, jak się podpina ten sterownik pod kable auta itd… Na aukcjach proponują instrukcje i schematy do instalacji samodzielnej, ale nie wiem jak to wygląda i czy dam radę – montował to ktoś już samemu.?? Mam trochę drygu do tego typu zabaw, ale jednak Golfik nie kosztuje groszy :/ więc , się trochę cykam. Z drugiej strony nie ma u mnie w okolicy odpowiedzialnego elektryka, który by się tego podjął. Jak zapytałem u „fachowca” czy założy, powiedział, że tak chciał za to 1200zł z własnym sterownikiem ( dodam, że nie autoalarm i nie ze scyzorykiem – czyli według mnie lekka tandetka)Ale najlepsza była odpowiedz na pytanie ile już takowych montował w Golfach, Tu wystąpiła niezręczna cisza i odpowiedz… „troszku się już tego robiło” – no to dzięki. Nie zamierzam robić za królika doświadczalnego z moim Pieszczochem.
Obawiam się też tego, że montaż Autoalarmu zakłuci wyciszenie wnętrza – no, bo jakieś przewody w końcu chyba trzeba wyprowadzić pod maskę auta prawda. A każdy niepowołany otwór to jakiś tam hałas…
Szczerze powiedziawszy to zadowoliłoby mnie jak bym mógł otworzyć i zamknąć drzwi z kluczyka (scyzoryka) i żebym to samo mógł zrobić z klapą bagażnika, no i żeby kierunki mrugnęły. Zresztą sami doskonale wiecie jaka to wygoda.
Może coś mi podpowiecie, albo zasugerujecie lub coś takiego, chętnie podzielę się uwagami i poczytam, co o tym sądzicie. Jak macie jakieś linki do aukcji, które polecacie lub kożystaliście to chętnie zajżę.
Zapraszam do dyskusji.
NIGDY WIĘCEJ Z NIKIM NIC - TYLKO MK
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jak ci tu pomóc skoro:
Bo ja to miałem w maluchu z 76, z wyjątkiem klapy bagaźnika na kluczyk.
A poważnie: napisz krótko o co ci chodzi. Chcesz alarm mieć z pilotem i i sterowaniem centrala, i szyb elektrycznych może?
.LEVI84 pisze:zadowoliłoby mnie jak bym mógł otworzyć i zamknąć drzwi z kluczyka (scyzoryka) i żebym to samo mógł zrobić z klapą bagażnika,
Bo ja to miałem w maluchu z 76, z wyjątkiem klapy bagaźnika na kluczyk.
A poważnie: napisz krótko o co ci chodzi. Chcesz alarm mieć z pilotem i i sterowaniem centrala, i szyb elektrycznych może?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ale co jest lepsze i mniej inwazyjne w Auto i prostrze w montażu, tak, żebym mógł sam to zrobić????
Alarm, czy dorobienie centralki z pilota??
Alarm, czy dorobienie centralki z pilota??
Ostatnio zmieniony czw lis 08, 2007 21:42 przez LEVI84, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie nie.
Powolutku.
Mam centralny zamek. Zamyka wszystkie dzrwiczki, ale niestety nie z pilota. A chciałbym żeby bylo zdalnie ze scyzoryka.
Nie wiem tylko czy założyć odrazu z alarmem, czy tylko sterownik i pobawić się ze scyzorykiem. Bo wolałbym samemu to zrobić
Powolutku.
Mam centralny zamek. Zamyka wszystkie dzrwiczki, ale niestety nie z pilota. A chciałbym żeby bylo zdalnie ze scyzoryka.
Nie wiem tylko czy założyć odrazu z alarmem, czy tylko sterownik i pobawić się ze scyzorykiem. Bo wolałbym samemu to zrobić
Ostatnio zmieniony czw lis 08, 2007 21:41 przez LEVI84, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie dziw mi się, cały czas piszesz coś o sterowaniu jakąś centralką z kluczyka.LEVI84 pisze:Nie nie.
Powolutku.
Niewiele więcej pracy jest z założeniem alarmu jak sterownika centralnego zamka. Więć sam decyduj co chcesz mieć. O montażu było wieolokrotnie, zmajdziesz szukajką na dole strony. Wybór alarmów i sterowników jest na allegro ogromniasty, zamontujesz za 150-200 zeta. A jeśli chcesz sam poczytaj najpierw opisy na forum, a pytania potem zadaj bardziej szczegółowe, jeśli coś nie będzie jasne albo coś nie wyjdzie w trakcie pracy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Forum Master
Ja od siebie doradzę tak jak sam u siebie zrobiłem (oczywiście taki mój kolega magik od elektroniki vw i audi czarodziej poprostu).Ta co masz centralka sterowania centralnym zamkiem została wymienona na takzwany "komfort" czyli oryginalny sterownik pod kluczyk scuzoryk vw zostały dokupione 2 klucze scyzoryki i do tego został dołożony alarm bezpilotowy czyli masz w ręku kluczyk scyzoryk oryginalny vw i zamykasz auto a ono się zamyka i uzbraja alarm i na odwrót. Oczywiście trzeba poczynić jeszcze parę drobnych innowacji żeby było tak jak trzeba i mogę powiedzieć że jest rewelacja. Mam mkIV 5 lat i bez tych uleprzeń to niewyobrażam sobie inaczej. PS mój kolo kupił w tym czasie mkIV co ja i w serwisie założyli mu z dodatkowym brelokiem alarm chonorowany przez vw czyli Doga no i po 3 tygodniach pojechał do poznania wszedł do apteki po aspirynę i wyszedł i .............. poszedł na pks bo fury niebyło.. Jak chcesz to dam Ci namiary na tego mojego speca a z resztą zabezpiecza najnowsze a6 a8 tuaregi i co tylko jeżdzi po zg i okolicy i daje gwarancję że o własnych siłach nieodjadą więc chyba jest git.Pozdro
- Paweł Marek
- V.I.P.
Będzie pasował prawie każdy, możesz kupić też na jakiejś giełdzie elektronicznej czysamochodowej o ile masz w pobliżu. Zawsze łatwiej zapytać, poprosić o konkretną rozpiskę, czyli schemat montażu do konkretnego auta.
A powiedzcie mi jak wygląda sprawa z podlaczeniem tych Kabli, gdzie się jaki podpina?? tryeba cođ royci, czy
Chociaż to może lepiej podpytam was jak kupę alarm co nie... Bo będzie wiedzia co i jak i z czzm... Co nie??
A jaki mi polecicie z Allegro?? moze ktos jakis juz montowal?? bo jak dzwonilem po sprzedawcach, to każdy swój zachwala
Chociaż to może lepiej podpytam was jak kupę alarm co nie... Bo będzie wiedzia co i jak i z czzm... Co nie??
A jaki mi polecicie z Allegro?? moze ktos jakis juz montowal?? bo jak dzwonilem po sprzedawcach, to każdy swój zachwala
-
- Forum Master
Ja bym się skłaniał ku czemuś takiemu.
Co sądzicie??
http://moto.allegro.pl/item261725209_al ... nikow.html
Co sądzicie??
http://moto.allegro.pl/item261725209_al ... nikow.html