Jak zdiagnozować przepływomierz
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak zdiagnozować przepływomierz
Troszkę dziwna sprawa , ale chodzi o to że kupiłem używany przepływomierz do mojego PF-a , i teraz chciał bym sprawdzić czy jest na 100 % sprawny , głównie chodzi o ternistor który lubi często siadać od strzałów gazu .
Dysponuje ktoś jakąś informacją ja których stykach powinien być jaki opór dla tego ternistora ?
Może ma ktoś ten wykresik do Digifanta ?
Dysponuje ktoś jakąś informacją ja których stykach powinien być jaki opór dla tego ternistora ?
No cóż , na sprzedaż
:(
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
czemu sie tam znalazl? Piractwomarceliii pisze:Ok , to czekam .
Mój ETOS jest razem z dyskiem na policji .
na razie to znalazlem w ksiazce- niezbyt dobre ale przynajmiej wiadomo juz ktore piny sa od termistora
[ Dodano: 03 Lis 2007 07:38 ]
ja mam u siebie przestawiony przeplywomierz i objawia sie to bardzo duzym spalaniem benzyny
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Są dwa sposoby, ale troche elektrotechniki musisz znac jesli chcesz go sprawdzic dokladnie.
Ten bardziej dla laika, to pomiar rezystancji pomiedzy pinami 2 i 3. Wpinasz miernik i poruszasz klapka przeplywomierza w kierunku pelnego otwarcia. Rezystancja powinna rosnąć od okolo 0,5 kOhma do okolo 1,5 mniej wiecej w polowie zakresu ruchu klapki a pozniej powinna spadac do okolo 0,3. Sprawdzasz jednoczesnie czy miernik nie pokazuje rozwarcia (nieskonczonosc) lub zwarcia(0) podczas ruchu klapki. Jesli są zwarcia lub rozwarcia to przeplywka jest uszkodzona. To czy da sie ja narpawic czy nie okaze sie po jej rozebraniu.
Druga metoda to pomiar napiec podczas pracy silnika. Zeby to dobrze zrobic trzeba wiedziec jak dziala prosty rezystor potencjometryczny. Przeplywomierz jest wlasnie takim rezystorem. Nie pamietam teraz miedzy ktorymi pinami sprawdzasz napiecie na pracujacym silniku (O ile dobrze pamietam to miedzy 1 i 3). Na biegu jalowym napiecie powinno być okolo 0,5V i powinno płynnie wzrastać wraz otwieraniem przepustnicy do okolo 3,5V na biegu jalowym (wskazania miernika nie moga sie zatrzymac na tej samej wartosci jesli bedziesz caly czas zwiekszać otwarcie przepustnicy). Jesli przebieg napiecia jest liniowy to robisz kilka zdecydowanych przegazowan i napiecie powinno chwilowo wzrastac do 4,5V a nawet do 5V.
Jesli przeplywka zachowuje sie tak jak napisalem wyzej to jest na 90% sprawna. Pozostale 10% daje na czujnik temperatury umieszczony w dolocie
))
Ten bardziej dla laika, to pomiar rezystancji pomiedzy pinami 2 i 3. Wpinasz miernik i poruszasz klapka przeplywomierza w kierunku pelnego otwarcia. Rezystancja powinna rosnąć od okolo 0,5 kOhma do okolo 1,5 mniej wiecej w polowie zakresu ruchu klapki a pozniej powinna spadac do okolo 0,3. Sprawdzasz jednoczesnie czy miernik nie pokazuje rozwarcia (nieskonczonosc) lub zwarcia(0) podczas ruchu klapki. Jesli są zwarcia lub rozwarcia to przeplywka jest uszkodzona. To czy da sie ja narpawic czy nie okaze sie po jej rozebraniu.
Druga metoda to pomiar napiec podczas pracy silnika. Zeby to dobrze zrobic trzeba wiedziec jak dziala prosty rezystor potencjometryczny. Przeplywomierz jest wlasnie takim rezystorem. Nie pamietam teraz miedzy ktorymi pinami sprawdzasz napiecie na pracujacym silniku (O ile dobrze pamietam to miedzy 1 i 3). Na biegu jalowym napiecie powinno być okolo 0,5V i powinno płynnie wzrastać wraz otwieraniem przepustnicy do okolo 3,5V na biegu jalowym (wskazania miernika nie moga sie zatrzymac na tej samej wartosci jesli bedziesz caly czas zwiekszać otwarcie przepustnicy). Jesli przebieg napiecia jest liniowy to robisz kilka zdecydowanych przegazowan i napiecie powinno chwilowo wzrastac do 4,5V a nawet do 5V.
Jesli przeplywka zachowuje sie tak jak napisalem wyzej to jest na 90% sprawna. Pozostale 10% daje na czujnik temperatury umieszczony w dolocie
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
A więc jestem elektronikiem i sprawdzenie przepływomierza nie jest dla mnie problem , jak sprawdzić sam przepływomierz też wiem , na biegu jałowym powinno być 0.8V , ale najbardziej mi chodzi o ten ternistor , bo chce mieć pewność że on jest dobry , a nigdzie nie umiem znaleźć informacji jaki powinien być na nim opór przy danej temperaturze .

No cóż , na sprzedaż
Re: Jak zdiagnozować przepływomierz
tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=66092 masz chyba wszystko co byś chciałmarceliii pisze:Dysponuje ktoś jakąś informacją ja których stykach powinien być jaki opór dla tego ternistora ?
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Dalej nigdzie nie znalazłem tej typowej charakterystyki pod ternistor , czyli przy jakiej temp. powinien mieć jaki opór , ale sprawdzę go przynajmniej czy w ogóle działa .

Auto odpaliło , więc jest wszystko ok , teraz tylko trzeba posprawdzać jak to jeździ , i ewentualnie pomierzyć bądź wyregulować na analizatorze .
Niestety w mało którym warsztacie w ogóle wiedzą że przepływomierz w PF-ie da się regulować i że można podpinać pod analizator w celu regulacji .

Auto odpaliło , więc jest wszystko ok , teraz tylko trzeba posprawdzać jak to jeździ , i ewentualnie pomierzyć bądź wyregulować na analizatorze .
Niestety w mało którym warsztacie w ogóle wiedzą że przepływomierz w PF-ie da się regulować i że można podpinać pod analizator w celu regulacji .
No cóż , na sprzedaż
przecież podałem Ci w linku do poczytania i w ostatniej odpowiedzimarceliii pisze:Dalej nigdzie nie znalazłem tej typowej charakterystyki pod ternistor , czyli przy jakiej temp. powinien mieć jaki opór , ale sprawdzę go przynajmniej czy w ogóle działa .
spod tamtego linku jest tabelka podana przez robboxa z wartościami
tego pewnie szukałeś ...

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Dokładnie , jutro sprawdzę .
Przepływka wygląda na ok , ale z autem i tak są problemy .
Ale to opiszę już w nowym temacie .
Jeszcze raz dzięki za charakterystykę .

No i ternistor przy temp. 10 st pokazywał opór 4250 ohm , więc jest ok , muszę sprawdzić jeszcze sam przepływomierz , czy w całym zakresie obrotu klapki wszystkie dane są ok .
Przepływka wygląda na ok , ale z autem i tak są problemy .
Ale to opiszę już w nowym temacie .
Jeszcze raz dzięki za charakterystykę .
No i ternistor przy temp. 10 st pokazywał opór 4250 ohm , więc jest ok , muszę sprawdzić jeszcze sam przepływomierz , czy w całym zakresie obrotu klapki wszystkie dane są ok .
Ostatnio zmieniony ndz lis 04, 2007 18:28 przez marceliii, łącznie zmieniany 1 raz.
No cóż , na sprzedaż
- Paweł Marek
- V.I.P.

Podam wam wartości z mojego 2E może się przydadzą, auto jest sprawne, tylko nie wiem czy omomierz za 15 zeta również:
klapka zamknięta 650 omów, uchylona ok 1 cm - spadek do 550, następnie w miarę uchylania wzrost do 1035 omów, i potem spadek do 300 przy pełnym otwarciu.
Pin 2 i 3
klapka zamknięta 650 omów, uchylona ok 1 cm - spadek do 550, następnie w miarę uchylania wzrost do 1035 omów, i potem spadek do 300 przy pełnym otwarciu.
Pin 2 i 3
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Rozumiem ze wszystko na zgaszonym silnikuPaweł Marek pisze:Podam wam wartości z mojego 2E może się przydadzą, auto jest sprawne, tylko nie wiem czy omomierz za 15 zeta również:
Pin 2 i 3
Przy jakiej tempetarurze otoczenia byly te pomiary
[ Dodano: 05 Lis 2007 20:30 ]
rozumiem tez ze podczas pomiarow kostka byla odpieta od przeplywomierza